Educatie

Politica de la teorie la practică la UPM

1-politica Departamentul de ”Istorie şi Relaţii Internaţionale” din cadrul Universității ”Petru Maior” (UPM) a organizat miercuri, 15 iulie, workshop-ul cu tema „Politica de la teorie la practică”. Activitatea se înscrie într-un şir mai amplu de manifestări ce vizează o mai bună cunoaştere a mediului socio-politic local, angajarea de proiecte comune, sprijinirea comunităţii locale, conform sloganului Universităţii „Petru Maior” – „O universitate pentru comunitate”. Manifestarea este o dovadă vie a faptului că a sta în bibliotecă şi a te duce doar la cursuri, a sta la seminarii şi a-ţi face temele nu reprezintă întregul proces edu­ca­ţional.

Întâlnirea a avut loc în clădirea UPM din Complexul de Agrement și Sport „Mureșul”şi a fost găzduită de către cadrele universitare – dr. Mihaela Boloș, prof. univ. dr. Corneliu Sigmirean, președintele Senatului UPM, şi dr. Lucian Săcălean -și au fost invitați să participe membrii organizaţiilor de tineret ale principalelor forţe politice de pe scena locală, Vasile Sergiu Papuc și Dragoș Bardoși din partea PSD, Ovidiu Moldovan și Dan Iernuțan, de la PNL.

Una din direcțiile abordate în discuțiile din atelier a plecat, bineînțeles, de la ce înseamnă politica din punct de vedere general și stricto sensu.

Politica se poate defini drept procesul în care un grup de oameni, cu opinii sau interese inițial divergente, adoptă decizii colective care în general sunt acceptate ca fiind angajante pentru grup și impuse acestuia. Foarte mulți oameni tind să restrângă această definiție în sensul că politica este o formă de activitate socială, principala sa sfera constituind-o participarea la trebuințele statului, determinarea formelor, funcțiilor și conținutului activității sale.

Multe voci susțin că în țara noastră mai totul se politizează, mulţi deplîng implicarea agresivă şi demagogică a politicului în viaţa de zi cu zi, tot soiul de mesageri ai partidelor îşi proslăvesc şefii sau îi bălăcăresc pe oponenţi, oriunde te uiţi, vezi indivizi conectaţi la viaţa politică, preocupaţi chipurile de destinul ţării. Facultatea de Științe Politice din cadrul universității nu formează politicieni, ci specialişti în analiza vieţii politice şi crearea de strategii pentru diverşi actori politici, inclusiv persoane care să gândească strategic şi în timp privind dezvoltarea economică şi socială sau culturală a României.

”La Târgu Mureș, în urmă cu un an, s-a deschis o nouă specializare, cea de Științe Politice, iar tinerii au ocazia de a studia și în afara țării, avem parteneriate în Europa cu aproximativ 77 de universități. Multă lume ne întreabă dacă vrem să producem politicieni, dar nu vrem acest lucru, noi vrem să producem oameni care cunosc politica, înțeleg mecanismele ei, iar prin cultura dobândită în timpul facultății obținând o diplomă, să se poată lansa în politică și să facă o carieră în partide pentru lucra a într-o serie de organisme și organizații. În cele din urmă, politica nu înseamnă doar parlamentar, ministru și partide, ci există și diferite politici ale fiecărui domeniu de activitate, există o politică monetară, una de dezvoltare economică regională, locală, politica unor companii de a-și impune brandul pe piață, atragerea unor investitori, deci toate acestea înseamnă cultură, cunoștințe, politică”, a declaratprof. univ. dr. Cornel Sigmirean.

 Ce opțiuni au?

Meseriile clasice spre care se îndreaptă absolvenții de Științe Politice sunt în general cele analişti politici, comentatori politici, tot ceea ce înseamnă analiza politicilor publice la nivel de primării sau ONG-uri teritoriale sau centrale, lideri care activează în câmpul societăţii civile, management de proiect, există o plajă destul de largă de specializări.

”Consider că implicarea tineretului este foarte importantă, deoarece astăzi se situează la cote minimale. Atât pe noi, cât și exponenții politici, aceste evenimente ar trebui să ne aducă împreună, pentru a sublinia deficiențele sistemului politic și cel administrativ. Prin genul acesta de manifestări putem schimba felul în care trăim, în fond toți vrem să trăim mai bine”, a declarat Aurel Lazăr, absolvent UPM Târgu Mureș.

Mulţi dintre studenţii de la Științe Politice îşi doresc să ajungă lideri politici importanţi, experţi de vârf în firme private şi în organizaţii neguvernamentale sau să urmeze cariere în posturi cheie de luare a deciziilor, atât în administrația publică din România și în instituțiile europene, cât şi în domeniul privat şi în cercetare.

Politicienii de mâine

Dr. Lucian Săcălean a adus în discuție problema cetățenilor autointitulași apolitici. În opinia acestuia, apolitismul are cel mult sensul unui protest conjunctural. Poţi să deteşti clasa politică de la un moment dat, să-i dispreţuieşti pe politicienii contemporani, dar nu poţi refuza evidenţa că nicio societate nu poate exista fără politică şi fără meseria de politician. Nu există nimic în afara dimensiunii politice, politica o întâlnim în interiorul statului ca forma de organizare a puterii si în orice relaţie umană ca formă de dominare şi supunere. De la banala deţinere a telecomenzii în cadrul unei familii, care sugerează în acelaşi timp controlul și puterea decizională, până la raportul dintre președinte și premier, totul a devenit politic în societatea de astăzi.

„Întâlnirile și parteneriatul universității cu membrii partidelor politice sunt benefice, cu atât mai mult cu cât, în ultimii 25 de ani am avut o clasă politică care s-a arătat a fi incompetentă. Participarea membrilor partidelor politice în cadrul unor asemenea întâlniri ar putea constitui un plus de cultură politică, care ar veni în beneficiul populației printr-o politică optimă”, a declarat Răzvan Biro, student al Universității ”Petru Maior”.

În cadrul workshop-urilor, participanții vor avea parte de puncte de vedere și analize pertinente ale evenimentelor și proceselor politice interne și internaționale, într-un moment în care nevoia de clarificări este mai mare ca oricând. Studenții și membrii partidelor politice vor mesteca împreună informații și posibile grile de interpretare, construite pe baze științifice, astfel încât fiecare să capete o înțelegere proprie și corectă asupra evenimetelor politice și sociale.

Amalia VASILESCU

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close