Uncategorized

„Politica, pentru cel mai defavorizat reghinean“

Provocati de declaratiile unor lideri politici locali si nu numai, care nu cred ca Primaria Reghinului poate fi condusa de un primar femeie ,am decis sa aflam acest lucru de la singurul candidat de sex feminin din municipiu, Maria Precup. Am luat pulsul strazii si am utilizat cea mai frecventa întrebare pusa de reghineni.

Reporter: De ce va implicati în viata politica?

Maria Precup: Din punctul meu de vedere, miza politicii în România nu este aceea de a oferi reguli si norme pentru cei care se afla în varianta cea mai proasta a nivelului de trai, ci de a mari avantajele pentru cei care deja sunt în pozitii favorabile.

Rep.: Care este rolul partidelor politice în viziunea dumneavoastra?

M.P.: Asa cum fotbalul are nevoie de un arbitru si oamenii de rând au nevoie de politica, fiindca politica este mecanismul prin care oamenii iau decizii cu privire la stabilirea ordinii din jurul lor, ordinea înseamnând, nu neaparat liniste, cât mai degraba acord pe baza unor avantaje reciproce. Simplificat spus, un om respecta regulile si pe cei din jurul sau, atât timp cât simte ca beneficiaza si el de pe urma acestei stari si astfel pastreaza ordinea.

Rep.: Sa întelegem ca românii nu mai tin cont de reguli?

M.P.: În momentul în care cetatenii nu mai simt ca avantajele sunt reciproce, reactioneaza si apeleaza la politic ca sa li se faca dreptate -plecând de la premisa ca nu si-au facut dreptatea singuri, iar dreptatea facuta de politic, ar trebui sa reprezinte instituirea unor reguli gândite ca raul cel mai mic posibil. Sau, un bine gândit din perspectiva celui mai defavorizat om din societate.

Rep.: Cum credeti ca percep cetatenii partidele politice?

M.P.: Din aceasta perspectiva, populismul îi îndeamna sa îi aprecieze pe cei care spun ca vorbesc în numele celor multi si saraci, a celor mici, a celor fara putere sau venituri si sa îi condamnam pe cei care vorbesc în numele celor cu bani, cu afaceri, cu sanse mai mari în viata. Aici intervine greseala, fiindca aceste partide, indiferent de grupurile în numele carora vorbesc, ar trebui sa îsi proiecteze legile si planurile ca venind în sprijinul unui cetatean ipotetic, care se afla în cea mai dezavantajoasa situatie posibila, astfel încât regulile sa nu devina obiect de negociere si sa depinda de situatia sociala, demografica, economica sau politica a fiecarui cetatean în parte.

Rep.: Ce rol mai are un partid din punctul dumnevoastra de vedere?

M.P.: Sa conduca bine, iar pe parcurs, sa îsi ajute si propriul electorat. Este însa un exercitiu foarte interesant sa vedem în numele a ce vorbesc, de fapt, politicienii români si care este tinta lor politica. Partidele asa-zis reformiste îsi disputa reguli pentru europenizarea societatii, venite în sprijinul unei populatii care a fost blocata, în dezvoltarea sa, de ani îndelungati de postcomunism si coruptie. Se fac reforme si legi noi, care permit initiativa privata a celor care voiau sa îsi dezvolte afaceri si nu puteau în climatul etatist din România.

Rep.: Cât de mult conteaza oamenii numiti de partide în conducerea institutiilor publice?

M.P.: În prezent, datorita procesului de integrare europeana, institutiile publice se afla în plin proces de schimbare, astfel încât cei care pretind rezolvarea propriilor situatii sa poata beneficia de un raspuns prioritar din partea statului, prin introducerea taxelor de urgenta, ca solutie de debirocratizare; se cere claritatea actului de justitie, pentru ca si cei cu multe dosare pe rol sa nu fie blocati în activitatea lor; se introduc mecanisme private de rezolvare a problemelor sociale si de educatie, pentru ca si cei care nu au bani sa poata beneficia de servicii de calitate.

Rep.: Partidul pe care îl reprezentati nu se afla la guvernare, cum credeti ca gândesc actualii guvernanti?

M.P.: La un nivel mai înalt cred ca, se discuta despre reguli care sa ofere optiuni de protejare a marilor producatori sau oameni de afaceri, fie din tara, fie din strainatate. Deasemenea, cred ca se analizeaza reguli despre cum sunt alesi politicienii si ce rol au acestia,etc. Toate aceste reforme, aparent moderniste, au în spate o premisa falsa, care le va face sa fie treptat respinse de populatie.

Rep.: De ce credeti ca le-ar respinge populatia?

M.P.: Motivul este acela ca, pe cele mai multe dintre aceste reforme, populatia nu le percepe nici ca pe reguli gândite pentru a introduce ordinea în societate, respectiv, sa creeze o reciprocitate a avantajelor pentru toti cei implicati, nici ca pe solutiile cele mai putin rele posibile. Exemplu, discutia despre taxa de înmatriculare pentru automobilele din import, care arata ca se cauta solutii de favorizare a importatorilor autorizati în detrimentul populatiei, careia i s-a blocat o alternativa mai ieftina. În consecinta, o categorie de populatie, cea care traieste de pe urma importurilor de masini noi, beneficiaza foarte mult, in timp ce restul populatiei, adica majoritatea, pierde.

Rep.: Credeti ca doar actuala putere a folosit acest stil de lucru?

M.P.: Poate da, poate nu. E un tip de calcul care se aplica aproape invariabil la majoritatea deciziilor luate de politica româneasca din ultimii ani si asta doar pentru ca în prim-planul deciziilor politicienilor au stat, nu cetatenii, cei mai putin defavorizati, ci aceia care doreau sa devina cei mai favorizati. Miza politicii în România nu este aceea de a oferi reguli si norme pentru cei care, chiar si teoretic, s-ar putea afla în varianta cea mai proasta, ci de a mari avantajele pentru cei care deja sunt în pozitii favorabile.

Rep.: Ce mesaj doriti sa transmiteti reghinenilor în încheiere?

M.P.: Fiind saptamana dinaintea Învierii Domnului, urez tuturor celor ce serbeaza pe 27 aprilie un Paste fericit si traditionalul Hristos a Înviat!

A consemnat Robert MATEI

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close