Uncategorized

Prima cursa cu trenul interurban, de la Sibiu la Cisnadie

Saptamâna trecuta, mai exact miercuri, a avut loc si prima cursa a vehiculatului tren interurban, dorit a fi implementat la Sibiu de catre Clubul Economic German din Transilvania. In timp ce Consulul Germaniei la Sibiu incearca sa câstige sustinerea publica pentru demararea acestui proiect, primarul Sibiului Klaus Johannis se arata sceptic. Mai mult, acesta a lipsit de la prima cursa a trenului interurban.

Trenul interurban ar urma sa lege principalele zone industriale din Sibiu, Cisnadie si Ocna Sibiului, dar si aeroportul Sibiu de Gara. Prima cursa a avut loc miercuri dimineata, cu o garnitura de doua vagoane inchiriata de la CFR, in care au urcat cca. 100 de persoane si consulul german Jean Pierre Rollin. Trenul a plecat din gara Sibiu, la orele 11.20, cu destinatia Cisnadie, o localitate in care nu a mai circulat un tren de mai bine de sapte ani de zile. Ei bine, trenul interurban a parcurs distanta in aproximativ 32 de minute, cu doua opriri la Selimbar si Cisnadie Sud. Consulul Germaniei s-a aratat incântat de proiect si este de parere ca acesta poate avea un real succes in Sibiu, in conditiile in care in oras se circula cu greutate. Potrivit acestuia, proiectul se potriveste ca o manusa Sibiului. „Din pacate investitia se ridica la câteva milioane de euro, drept pentru care, proiectul poate deveni viabil numai cu implicarea statului. O investitie privata nu este rentabila intrucât amortizarea ei s-ar face peste multi ani. Oricum costurile de intretinere nu sunt mari, iar acest tren nu polueaza ca masinile. Am dorit sa demonstram prin aceasta cursa de proba ca viabilitatea proiectului exista”, a declarat Jean Pierre Rollin.

Clubul economic german cere

sustinerea autoritatilor locale

Toate ca toate, dar pentru aducerea unui tren interurban la Sibiu este nevoie si de implicarea autoritatilor locale si asta pentru ca „este nevoie ca unele statii sa fie amenajate corespunzator, iar in unele locuri sa fie amenajate trecerile peste DN 1 si anumite strazi”, dupa cum a sustinut Jens Kielhorn, purtator de cuvânt al comitetului de transport din cadrul clubului economic german din Transilvania. Presedintele CJ Sibiu, Martin Bottesch, a sustinut ca se va studia posibilitatea ca, din punct de vedere legal, acest proiect sa fie sprijinit financiar. „Daca nu cautam solutii atunci nu avem cum sa le gasim in general. Cred ca ideea unui tren interurban este interesanta. Consiliul Judetean va studia posibilitatea de a sprijini legal proiectul, pentru ca e clar ca este nevoie de subventie. O sa cerem si implicarea Ministerului Transporturilor si a Primariei Sibiu” a spus Bottesch.

Pretul unui billet, sub 1 euro.

Traseul trenului interurban

Initiatorii proiectului sunt de parere ca pretul unui bilet ar putea fi de sub un euro pe orice traseu. Trenul interurban ar urma sa circule pe traseele, Sibiu – selimbar – Cisnadie, Sibiu – Turnisor – Aeroport, Sibiu – Turnisor – Sura Mare – Ocna Sibiului. Investitia care are trebui facuta se ridica la cca. 8-9 milioane de euro, dupa cum au estimat cei de la clubul economic german din Transilvania. Suma include si achizitionarea unor automotoare care sa deserveasca aceste trasee. (A.M.)

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close