Uncategorized

Primăria își expune proiectele pe Internet

Primarul comunei Zau de Câmpie, Alexandru Iurian, consideră Paștile ca fiind cea mai importanta sărbătoare creștină de peste an, iar creștinii se pregătesc pentru această zi cu tot ce au mai bun. De pe fiecare masă din Zau mielul este nelipsit, deoarece acesta este un simbol al Paștilor și conferă sărbătorii un specific aparte. Localnicii merg în număr foarte mare la biserică atât la slujba de Înviere, cât și la slujba din dimineața zilei de Paști, iar dupa amiaza se adună din nou la vecernie pentru ca apoi să dea tradiționalul „cioc”.

Legat de planurile și proiectele pentru anul 2009, acestea au fost inițiate în marea lor majoritate din 2008, iar anul acesta vor fi implementate. Una din prioritățile primăriei o reprezintă electrificarea locuințelor care încă nu beneficiază de acest serviciu. Tot pentru acest an este prevăzută modernizarea bazei sportive pentru care au fost atrase de la minister fonduri și o primă tranșă din sumă a fost deja alocată, drept pentru care în scurt timp se va demara licitația pentru firma care se va ocupa de proiectul tehnic și de execuție. Anul trecut au fost inițiate proiecte de introducere a apei curente și a canalitării în gospodării, construirea unei grădinițe și reabilitarea de drumuri. Căminul cultural va beneficia și el de modernizări necesare, deoarece acolo se organizează numeroase nunți, iar sediul administrativ al primăriei va fi reabilitat pentru că nu mai corespunde cerințelor. Pentru numeroasele acțiuni de curățare a canalelor de scurgere a apei și pantru alte lucrări necesare în prezent se lucrează la caietul de sarcini necesar achiziției de către primăriei a unui excavator.

Când vine vorba de activitățile economice de pe raza comunei, primarul evocă cu nostalgie vremurile în care din acest punct de vedere comuna o ducea foarte bine și oferea un număr mare de locuri de muncă și pentru locuitorii satelor învecinate. În prezent este modernizat sediul vechiului SMA care a fost cumpărat de o firmă din Cluj ce se va ocupa de producția de geamuri termopan. În rest sunt persoane din comună care cresc un număr destul de mare de animale, dar nu dețin personalitate juridică.

Un aspect interesant legat de edilii din Zau este faptul că au înțeles necesitatea regăsirii primăriei pe internet și au contractat o firmă specializată ce se ocupă cu actualizarea frecventă a site-ului de web. În acest fel, primarul Alexandru Iurian speră să transparentizeze cât mai mult activitatea instituției pe care o conduce.

În final primarul a ținut să ureze un Paște fericit tuturor locuitorilor comunei Zau de Câmpie. „Să îi ajute bunul Dumnezeu să poată duce la îndeplinire tot ceea ce și-au propus să realizeze în 2009.”, a spus Iurian.

Polițiștii se așteaptă la un Paște liniștit

Teodor Haidău este șeful postului de poliție. Fiind întrebat despre principalele activități ale unui agent de poliție în preajma Paștilor, acesta ne-a menționat prevenirea actelor de violență în spațiul public al comunei, dar și în apropierea punctelor de interes precum magazine sau baruri. Tot în această perioadă, Poliția desfășoară acțiuni de prevenire a furturilor de animale, în special miei. O altă sarcină a lor este vegherea la liniștea publică și în acest scop se vor deplasa la bisericile aflate pe raza lor de competență. De asemenea vor desfășura acțiuni pe linie de circulație, de dirijare și control.

Șeful de post din Zau apreciază perioada Psștilor drept una calmă, dar din experiența anilor trecuți, la scurt timp după această sărbătoare, la data de 1 mai, în preajma lacurilor se adună un număr mare de pescari care, se întâmplă, ca după consum de băuturi alcoolice să tulbure liniștea publică. Teodor Haidău a ținut să adreseze Sărbători fericite și liniștite tuturor locuitorilor comunei.

Paștele, sărbătoarea bucuriei

Părintele Gheorghe Oltean este parohul comunei Zau de Câmpie și slujește aici din 1976. De aproape un an în comună a mai venit un preot, în persoana părintelui Ioan Florea, iar cei doi colaborează deosebit de bine.

Creștinii din Zau de Câmpie percep Paștele ca pe o adevărată sărbătoare a bucuriei și se pregătesc pentru aceasta atât sufletește cât și gospodărește. Părintele Oltean se declară foarte mândru de cei 1700 de enoriași ai săi. În curtea castelului medieval din comună se află un orfelinat unde, în fiecare sâmbătă, părintele oficiază Sfânta Liturghie, pentru copiii aflați aici.

Biserica este în stare bună deoarece a beneficiat de lucrări de reabilitare ori de câte ori a apărut ceva ce trebuia reparat. Iconostasul este de o frumusețe rară și am aflat de la părintele Oltean că a fost sculptat la București în urmă cu mai bine de 30 de ani. Pentru viitor părintele are în plan modernizarea exterioară a bisericii.

Slujba de Înviere are loc noaptea la ora 12, iar la aceasta iau parte localnicii în număr mare și elevii însoțiți de profesoara de religie, doamna preoteasă Florea. Ca tradiție de Paște se pot menționa deja obișnuitele ouă roșii.

Medicii asigură permanența de Paște

Guțu Toma este unul din cei doi medici ai comunei Zau de Câmpie. Dispensarul cuprinde două cabinete medicale individuale, al doctorului Toma și al doctoriței Ferencz Ana Maria. În primul rând, medicul ține să facă un apel către locuitorii comunei să modereze consumul de alimente în această perioadă pentru a evita indigestii și alte afecțiuni ce pot să apară din această cauză. Le urează deci să evite abuzurile și să aibă Sărbători Fericite.

Pentru anul 2009 medicul are în plan recondiționarea cabinetului, care nu se află în cea mai bună stare. Totodată medicul face un apel către instituția prefectului județului Mureș pentru a grăbi lucrările de modernizare a rețelei de drumuri din comună și a școlii prin alocarea de fonduri.

Satisfacția sa ca medic apare ori de câte ori i se mulțumește pentru un caz bine tratat, iar reputația sa a ajuns până în satul învecinat, Șăulia, de unde vin foarte mulți pacienți. Populația comunei Zau este bine îngrijită medical, având în vedere faptul că în localitate există un centru de permanență care va funcționa și de sărbători. Permanența este asigurată de un număr de cinci medici care lucrează în schimburi.

Cu toate că în zilele de Paști vin mulți pescari pentru lacuri, aceștia vin bine echipați și se protejează eficient de razele solare, drept pentru care nu dau prea mare bătaie de cap medicilor din comună. În rest, dotarea cabinetului din comună este bună având inclusiv conectare la internet.

Școala se mândrește cu rezultate mari la sport

Directorul școlii din Zau de Câmpie, Emil Lucian Anca, a avut amabilitatea de a ne furniza o serie de informații cu referire la situația instituției pe care o conduce și la activitățile organizate cu ocazia Paștilor. Domnia sa apreciază dotarea cu calculatoare a școlii ca fiind foarte bună. Școala deține un laborator de informatică și un Centru de Documentare și Informare dotat cu calculatoare și xerox. Prin intermediul Inspectoratului Școlar Județean fondul de carte al bibliotecii a fost mărit considerabil.

Înainte de sărbătoarea Paștilor profesoara de religie relizează o serie de activități cu elevii, iar la clasele mici, în cadrul orelor de lucru, manual învățăceii încondeiază ouă. În prezent se află în construcție o nouă anexă care va deservi activitățile didactice ale școlii și care va fi utilată la cele mai înalte standarde. Pentru clădirea veche au fost primite la finele anului trecut fonduri de reabilitare, iar în prezent lucrările au fost finalizate și cei aproximativ 500 de elevi din comună se bucură de condiții foarte bune.

Rezultatele școlii sunt mai mult decât satisfăcătoare și recent echipa de handbal masculin a obținut locul II la etapa județeană, iar echipa de handbal feminin a obținut locul II la faza zonală. Rezultate notabile au fost obținute și la minifotbal, Cristian Șuteu s-a calificat la faza județeană a olimpiadei de biologie, Ionel Teodoreanu s-a calificat la faza județeană a olimpiadei de limba și literatura română. Un concurs foarte popular în școala din Zau este Cangur, concurs de matematică unde participă anual aproximativ 50 de elevi din comună.

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close