Uncategorized

Primăria Luduş bagă oamenii la apă

În apropiere de centrul vechi al orașului Luduș, pe strada Plopilor, unde fusese cândva un teren viran, paradis al gunoaielor, un localnic cu ceva dare de mână, Domokos Zoltan, a construit un autoservice. Ulterior, atelierul a devenit distribuitor autorizat Citroen, iar în jurul său a luat ființă un adevărat complex, care include ateliere specializate (vopsitorie, spălătorie auto, service propriu-zis, cantină pentru salariați) și un mic camping: terasă, bar, ștrand în aer liber, locuri de cazare în căsuțe etc. Domokos e mândru de ce a realizat în acești ultimi 10 ani. Are și de ce să fie. Complexul autoservice e cel mai modern din Luduș, iar terasa și campingul sunt pline, seară de seară. Necazul că, din când în când, zona primește și niște musafiri nepoftiți. Dancu știe de ce.

Canalizare distrusă

În urmă cu câțiva ani, la puțină vreme după ce Ovidiu Dancu se înscăuna pentru prima oară primar al Ludușului, firma ACSA SA Câmpia Turzii a câștigat o licitație pentru efectuarea unor lucrări de modernizare a canalizării pe mai multe străzi, printre care se afla și strada Plopilor. Constructorul a venit cu utilajele sale, a săpat, a montat conducte de apă noi etc. Finalmente, lucrările s-au încheiat, iar cei de la ACSA și-au luat tălpășița.
Toate bune și frumoase, până la prima ploaie mai zdravănă. “Vechea canalizare avea cusurul că era, într-adevăr, veche, dar măcar funcționa. După ce cei de la ACSA au încheiat lucrările, canalizarea n-a mai mers de nici un fel. Practic, canalizarea din incinta unității mele nu mai poate evacua apele pluviale, pentru că firma asta din Câmpia Turzii a stricat și ce era bun înainte. Sistemul de canalizare construit de ei nu mai preia deloc apa. Ori de câte ori plouă, la mine în unitate e inundație”, spune Domokos.
Ultima aversă ceva mai consistentă a avut loc, la Luduș, în urmă cu două săptămâni. Apa a intrat în depozitul de piese de schimb al firmei (Auto Dom SRL). “Nivelul apei a fost undeva la
30-35 cm deasupra dușumelei. Toate piesele de schimb depozitate pe cele două rafturi de jos au fost distruse. În plus, un rotopercutor Bosch și alte câteva unelte destul de scumpe, au devenit nefuncționale din cauza apei și a mâlului care au invadat tot. Pagubele produse sunt de circa 50 de milioane, cel puțin”, e de părere patronul Auto Dom SRL. În atelierele service, canalele unde lucrează în mod obișnuit mecanicii, dedesubtul vehiculelor, au fost și ele inundate. Gazonul  din mini-campingul situat în apropierea service-ului a fost făcut varză de mâlul adus de ape. Mâlul ajuns sub căsuțele din camping poate fi observat și azi, la circa două săptămâni de la ploile respective.

”Mai vreți să vă votăm?”

Vecinii lui Domokos sunt și ei revoltați de modul dezastruos în care ACSA SA a “reparat și modernizat” canalizarea. Ioana Coprean, o femeie în vârstă de 70 de ani, care locuiește în apropierea complexului Auto Dom SRL, e vehementă: “De fiecare dată când plouă, apa îmi intră în grădină și în casă. Înainte nu era așa. Acum, după ce zic că s-a modernizat canalizarea, la mine în casă e mereu apă. Așa e la toți vecinii. Am dat nu știu câte telefoane la Primărie, la SECOM (regia de interes local din Luduș), dar degeaba. Au fost pe aici și primarul Dancu și vicele Obrejan (fostul viceprimar – n.n.). Or văzut care-i treaba, or spus că iau măsuri și s-or dus. Io chiar le-am zis: Nu vreți să vă mai votăm și data viitoare?”

Aleșii Ludușului sunt indolenți

“Personal, am fost de mai multe ori la Primărie, ca să reclam atât starea asta de lucruri, cât și mizeria din spatele digului, unde apa băltește, au apărut țânțarii, e un adevărat focar de infecție acolo. Le-am spus personal, și primarului Dancu și vicelui Obrejan, că firma aia din Câmpia Turzii nu a modernizat deloc canalizarea, ci practic a distrus-o pe aceea care era. Plătesc la zi toate taxele și impozitele către bugetul local și mi se pare firesc ca firma aia (ACSA Câmpia Turzii – n.n. ), care a luat o grămadă de bani de la bugetul unde contribui și eu, să fie obligată să repare ce-a stricat. Ca să nu mai vorbesc de pagubele pe care le-am avut și eu, și toți care stau pe strada asta, la fiecare ploaie”, ne-a declarat proprietarul Auto Dom. Potrivit spuselor acestuia, viceprimarul Obrejan ar fi zis că pe dânsul problema oricum nu-l mai interesează, pentru că nu va mai fi pe “poziții”.

”Descurcați-vă, n-am ce să vă fac!”

Solicitat de Domokos, primarul, proaspăt reales, Ovidiu Dancu, a binevoit să se deplaseze până pe strada Plopilor. A văzut personal stricăciunile provocate atât firmei Auto Dom, cât și celorlalte familii din zonă. Primarul de Luduș a afirmat, însă, că nu are ce să-i facă firmei din Câmpia Turzii. “Nu-s ăștia specialiști în canalizare, domnule!”
Probabil, sunt specialiști doar în păpat banul public. Iar dacă nu-s specialiști, cum zice primarul Dancu, atunci pe ce criterii a fost încredințată lucrarea firmei respective? Ca să fie și mai clară “preocuparea” asiduă a lui Dancu, în ce privește chibzuința în joaca de-a banul public, cităm replica pe care i-a adresat-o patronului Auto Dom SRL: “Asta e, a plouat, au fost peste 30 litri apă pe metru pătrat. Nu putem stăpâni ploaia. Descurcați-vă,
n-am ce să vă fac!”
Deocamdată, atât despre “modernizarea” până la distrugere a canalizării unei părți din Luduș.

Vom reveni.

O mostră despre priceperea și responsabilitatea cu care ACSA SA Câmpia Turzii a lucrat la Luduș o reprezintă acoperirea cu asfalt a unei guri de canalizare. Meseriașii Ťlui peșteÅ¥ au turnat, pur și simplu, bitum încins peste o gură de canal, ca și cum aceasta nici n-ar fi existat acolo. Ploaia de săptămâna trecută, coroborată cu lacunele grave ale lucrării, au făcut ca gura de canal (acoperită cu bitum, așa cum pisica își acoperă cu pământ scârnăvia) respectivă să explodeze sub presiunea apei. Ä‚știa-s meseriașii cărora Dancu le-a umplut buzunarele ca să facă praf canalizarea de pe strada Plopilor.

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close