Uncategorized

Primul ziar virtual din Orasul lui Dracula

Pe data de 20 septembrie 2007, la ora 13.42, pe blogul sighisoreanului Alexandru Gota a fost postat urmatorul mesaj: “Presa din Sighisoara NU este libera. Libertatea cuvântului este calcata în picioare tocmai de catre aceia care ar trebui sa fie “câinii de paza ai democratiei”. Numai ca, precum în multe alte cazuri din mass-media româneasca, acesti “câini” nu fac altceva decât sa se implice în jocul partinic uitând de misiunea jurnalistului adevarat. Aceea de a informa CORECT cetateanul. Iata de ce, din acest moment, se naste un nou ziar, deocamdata în format de foaie volanta. Dar, ceea ce este trist, este un ziar samizdat (semilegal). În România, tara membra a UE, pentru a nu fi cenzurat, apelezi la metode folosite sub regimurile totalitare… Un ziar însa care va publica ceea ce dumneavoastra nu veti afla din presa locala sighisoreana niciodata! Deci, bine ati venit la “Sighisoara Samizdat”, un ziar care nu va face sluj decât cetateanului….”. Acest mesaj a constituit practic actul de nastere a unei publicatii: “Sighisoara Samizdat”

Ce înseamna “samizdat”

Fenomenul “samizdat”-ului a aparut în anii 1960 în fosta Uniune Sovietica si a fost o formula de difuzare a unor scrieri interzise de cenzura, deci clandestine, alternative si în contradictie cu sistemul politic existent. Samizdatul a fost prima încercare reusita de a sparge monopolul partidului asupra tipariturilor. Termenul samizdat este compus din cuvântul rus “sam” care însemana “auto” si “izdatel’stvo” care înseamna editura, ceea ce în traducere libera înseamna “auto-editura” sau “editura proprie”. Scrierile din samizdat au fost confectionate cu ajutorul unor tipografii primitive, au fost fotocopiate sau multiplicate cu ajutorul unor masini de scris.Fenomenul samizdatului a cuprins aproape întreaga lume comunista, mai putin Bulgaria si România. Singura încercare de a produce o revista samizdat în România îi apartine scriitorului maghiar Szöcs Géza, care, între anii 1981 si 1982, a editat, împreuna cu Attila Ara-Kovács si Károly Toth, publicatia clandestina Ellenpontok (Contrapuncte). Ca urmare, regimul de la Bucuresti a emis, în 1983, un decret care îi obliga pe toti posesorii unor masini de scris sa prezinte autoritatilor probe batute la masina. Astfel, regimul Ceausescu încerca sa controleze provenienta unor scrieri difuzate ilegal sau anonim.

Cine este Alexandru Gota

Pentru a afla mai multe detalii despre aceasta noua publicatie sighisoreana am stat de vorba cu Alexandru Gota, initiatorul proiectului.

Reporter: Cum v-a venit ideea înfiintarii unei publicatii on-line, în conditiile în care majoritatea ziarelor tiparite au si o varianta electronica ce poate fi consultata pe internet?

Alexandru Gota: Daca e sa încep cu începutul, ar trebui sa încep de prin anul 1994 când împreuna cu un grup de prieteni am pus pe picioare ziarul care astazi se numeste Jurnalul Sighisoara Reporter, publicatie la care nu a mai ramas în prezent nici unul dintre initiatorii sai. A fost primul saptamânal local care a aparut în Sighisoara si a pornit la drum absolut independent, nu a facut nici un fel de partizanat politic, a fost un ziar decent în care a fost evitat atacul la persoana. Fara îndoiala ca am criticat puterea pentru ca acesta ar trebui sa fie în opinia mea rolul presei, acela a avea puterea în vizor. De-a lungul primilor ani de existenta acest ziar s-a dezvoltat destul de bine, chiar daca nici unul dintre cei care lucram acolo nu era jurnalist profesionist, desi eu personal am mai scris si înainte la Academia Catavencu si la Revista 22. Ziarul local a mers foarte bine pâna când s-a petrecut si la Sighisoara ceea ce s-a petrecut peste tot în tara cu presa locala: publicatiile locale, puse pe picioare de un grup de entuziasti, în momentul în care au devenit incomode au fost confiscate. Eu nu ma tem sa spun ca ziarul nostru a fost confiscat. Tin minte ultima discutie pe care am avut-o în redactie în care s-a pus problema vânzarii ziarului, când eu am venit cu propunerea ca fiecare din redactie sa contribuim în parti egale si sa devenim noi proprietarii. Din pacate s-a lucrat prin spatele nostru si ne-am trezit ca ziarul nu ne mai aprtine. Eu nu am scris niciodata pentru bani, nicaieri, si nici de la Jurnalul Sighisoara Reporter nu am primit vreun ban, pentru ca eu scriu de placere si scriu atâta timp cât sunt liber sa scriu ce vreau si nu sunt cenzurat.

Rep.: Si pentru ca ati fost cenzurat v-ati înfiintat propriul ziar pe internet?

A.G.: La un moment dat a aparut fenomenul Dracula Park când eu am fost initiatorul protestului împotriva construirii acestuia, fiind înca în redactia ziarului Sighisoara Reporter. Atunci au început sa-mi fie cenzurate articolele critice la adresa proiectului, ba mai mult, am început sa fiu calomniat chiar în paginile ziarului la care eram redactor, moment în care m-am retras. Am mai avut câteva tentative de revenire cu promisiunea ferma ca voi fi lasat sa scriu ceea ce doresc, dar în momentul în care articolele mele au devenit din nou incomode am fost din nou cenzurat de redactorul-sef. Materialele scrise de mine, înainte de a fi publicate, ajungeau la cei vizati, ceea ce este absolut ridicol. Atunci mi-am spus ca, pentru ca vreau sa ramân independent si cât se poate de corect, cât si pentru ca am considerat ca sighisorenii nu erau informati de nici un fel de ziare locale sau judetene, nu prin incorectitudine ci prin omisiune, am hotarât sa îmi fac un blog personal. Si pentru ca eu consider ca viitorul apartine presei electronice am cumparat domeniul www.sighisoara-samizdat.ro si blogul meu a devenit ziar virtual, în prezent lucrând la dezvoltarea lui.

Rep.: În afara de dumneavoastra cine mai scrie în acest ziar?

A.G.: În momentul în care domeniul de internet a fost activat am transferat toate articolele scrise de mine pâna atunci pe blog pe site-ul ziarului Sighisoara Samizdat. Deja am primit si câteva oferte de colaborare din partea unor jurnalisti care doresc sa scrie independent, persoane care au lucrat în presa scrisa si care au patit cam ca mine, adica nu au fost lasati sa scrie si s-au retras. În momentul de fata colectivul redactional este în curs de formare, urmeaza sa ne mai întâlnim si sa mai discutam pentru ca sunt o seama de lucruri de pus la punct. Cel mai probabil eu o sa fiu redactorul-sef si fiecaruia o sa-i ofer o pagina, liber, în sensul ca nu o sa ma implic în nici un fel în continutul articolelor respective chiar daca vor contraveni ideilor mele si atâta timp cât ziarul îsi va pastra decenta.

Rep.: Va fi un ziar de scandal?

A.G.: Eu nu am mers si nu o sa merg niciodata pe principiul atacului la persoana pentru ca fiecare dintre noi trebuie sa avem dreptul la viata privata, iar Sighisoara Samizdat nu va fi în nici un caz un ziar de scandal. Probabil ca o sa facem un contract cu fiecare dintre colaboratori în care sa se specifice faptul ca îsi vor înceta activitatea în cazul în care se va implica în vreun fel sau altul în viata privata a cuiva, în primul rând pentru ca acest aspect nu este relevant nici macar în cazul persoanelor oficiale.

Rep.: De ce i-ati dat numele “Sighisoara Samizdat”?

A.G.:Multe din materialele publicate de mine pe blog erau sub sigla Sighisoara Samizdat, termenul “samizdat” desemnând publicatii ilegale, aparute în Uniunea Sovietica. Termenul nu se refera doar la presa ci si la carti care erau considerate incomode de regimul politic si care erau tiparite, multiplicate si distribuite clandestin. Aceste publicatii au circulat si prin România, chiar eu am avut ocazia sa-l citesc pe Alexandr Soljenitîn în samizdat, pe vremea când eram student.

Rep.: Va avea aceasta publicatie si o varianta tiparita?

A.G.: Momentan nu iau în calcul si o varianta tiparita a ziarului Sighisoara Samizdat pentru ca implica costuri mari, iar eu personal nu mi-o pot permite a o tipari si pentru asta ar însemna sa fac deja primul compromis. Daca as obtine finantare din partea cuiva ar putea aparea deja primele constrângeri în privinta continutului ziarului. Asa ca prefer ca Sighisoara Samizdat sa ramâna un ziar on-line, în primul rând pentru acesta consider eu ca va fi viitorul presei, iar ziarele tiparite vor deveni selecte, în sensul ca vor fi niste ziare mai elaborate, de analiza, pe care le poti parcurge pe îndelete la o cafea. Informatia electronica circula mult mai repede decât informatia scrisa pe hârtie. Un saptamânal nu are suficienta mobilitate în conditiile în care exista foarte multe noutati care în scurt timp îsi pot pierde valabilitatea. În câteva zile pot sa survina atâtea schimbari încât nu mai sti cum sa le controlezi, iar avantajul ziarului on-line este ca poti sa fi mereu la zi. Daca am o informatie o pot posta pe site în cel mai scurt timp si oamenii pot sa o citeasca.

Rep.: Câte persoane citesc ziarul on-line Sighisoara Samizdat?

A.G.: Recordul de vizitatori pâna la aceasta ora este de peste 700 de persoane care au accesat site-ul www.sighisoara-samizdat.ro într-o singura zi, ceea ce pentru un ziar care este pe internet de doua saptamâni, si pentru orasul Sighisoara, este un numar enorm.

Rep.: Cum v-ati caracteriza dumneavoastra, ca persoana, în câteva cuvinte?

A.G.: Sunt sighisorean nascut în Cetatea Medievala, o cetate pe care o detest tot mai mult pentru ca nu mai arata a cetate. Sunt dentist, medic specialist, deci lucrez, dar ca sa-mi pastrez libertatea fac si altceva: am înfiintat o organizatie ecologista Eco-Breite care este membra în Coalitia Natura 2000. Eco-Breite s-a numarat si printre custozii Rezervatiei Breite, dar din motive pe care eu le consider a fi obiective, aceasta organizatie s-a retras întrucât au intervenit evenimente care nu mai corespundeau satutului organizatiei. Sunt casatorit, am o fata studenta, nu am masina, am bicicleta, si în pofida a tot ceea ce se vorbeste despre mine sunt foarte prietenos, sunt comunicativ cu oamenii, nu am cu nimeni nimic personal si, mai ales, sunt suta la suta liber. Si aceasta este poate cea mai mare realizare, lupta pe care am dus-o permanent pentru a-mi pastra libertatea.

Sebastian ANGHEL

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close