Uncategorized

Producatorii mureseni de tutun, în cadere libera

Devenita o problema de stricta necesitate, dezvoltarea sistemului agricol, bazata in special pe formele asociative, infiintarea grupurilor de producatori agricoli pentru o mai buna valorificare a productiei realizate, precum si o putere decizionala mai mare in ceea ce priveste negocierea pretului, sunt prioritati care ar trebui mai mult promovate. Producatorii agricoli se plang de numeroase probleme, toate acestea avand un numitor comun, banii. Subventiile oferite, desi sunt destul de generoase, sunt acordate cu mare intarziere, situatie reflectata si in cazul producatorilor agricoli din judet.

Cu o bogata traditie in cultivarea tutunului, judetul nostru prezinta un potential ridicat în acest domeniu. Realitatea insa contrazice istoria, multi dintre producatori abandonand aceasta activitate, in special datorita lipsei fondurilor, exemplu elocvent fiind cel al grupului de producatori de tutun din Mures, care desi a pornit cu un numar semnificativ de membri, multi dintre acestia au renuntat la aceasta activitate.

“Anul trecut erau 39 de membri de producatori de tutun in cadrul grupului, din care în 2008 au ramas doar 16 care au activitate in cultivarea tutunului, motivul pentru care acestia au renuntat a fost lipsa banilor, subventiile nefiind primite nici pe anul 2006 iar pe 2007 nici atata”, a declarat pentru cotidianul Zi de zi, Szilaghyi Ioan, presedintele grupului de producatori pentru tutun, centru Mures.

Lucrarile agricole, ingreunate de lipsa banilor

Daca anul trecut a fost marcat de seceta prelungita, primavara acestui an a fost marcata de temperaturi scazute, precum si de precipitatii importante, fapt ce a determinat intarzieri in ceea ce priveste insamantarile. Cum o problema nu vine niciodata singura, lipsa banilor afecteaza buna activitate a lucrarilor. In acest an productia de tutun e superioara celei de anul trecut, insa problema financiara afecteaza buna activitate a lucrarilor de primavara la plantat si prasit, precum si la aplicarea tratamentelor fitosanitare, multi neputand face aceste tratamente din lipsa fondurilor, insecticidele si toate produsele fiind extrem de scumpe.

“Anul acesta, sincer, daca nu o sa primim subventiile la timp, productia se preconizeaza a fi buna, dar din lipsa acestor fonduri nu o sa putem sa strangem productia. Forta de munca este scumpa, cultivarea mecanica nu se poate face, sunt culturi care se usca natural, in uscatoare, fapt care necesita un volum mare de munca”, a mentionat Szilagyi Ioan.

Viitorul e al asociatiilor

Greutatile fermierilor sunt multiple, in majoritatea sectoarelor agricole, toate rezumandu-se la bani. Promisiuni in aceasta privinta exista, dar problema esentiala ramane acordarea la timp a acestor fonduri, plus relatia dintre producator si procesator, unii producatori orientandu-se catre parteneri externi, mult mai seriosi si mai punctuali in ceea ce priveste efectuarea platilor. Dar, pentru ca exista un mare dar, conditia obligatorie este cea de infiintare a formelor asociative, deoarece inca multi producatori sunt imprastiati, fara o perspectiva clara de viitor. Prin forme organizate, bazate pe un conducator capabil, care sa poata coordona activitatea prin implicare directa si efectiva in domeniul agricol, viitorul producatorilor mureseni de tutun ar fi unul datator de sperante.

Alin ZAHARIE

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close