Uncategorized

Prof. univ. dr. Constantin Copotoiu: Universitatea noastra incearca sa intampine cerintele sistemulu

Inscrierile candidatilor la Universitatea de Medicina si Farmacie Targu-Mures au inceput in 14 iulie si vor continua pana in 19 iulie. Rectorul Universitatii de Medicina si Farmacie, prof. univ. dr. Constantin Copotoiu a avut amabilitatea sa ne raspunda la cateva intrebari legate de inscrierile viitorilor studenti medicinisti dar si despre problemele cu care se confrunta sistemul romanesc de sanatate.

Reporter: Cum se desfasoara admiterea la Universitatea de Medicina si Farmacie Targu-Mures si care sunt noutatile acesteia pentru viitorii studenti?

Prof. univ. dr. Constantin Copotoiu: Admiterea la UMF a inceput in 14 iulie si continua pana in data de 19 iulie, urmand ca examenul propriu-zis sa aiba loc in data de 23 iulie 2008 de la ora 9.00. Conducerea UMF a stabilit impreuna cu rectoratele celorlalte universitati de medicina ca examenul de admitere sa aiba loc in aceeasi data, pe 23 iulie, la toate institutiile de invatamant superior de profil din tara. Ca si in ceilalti ani, ne bucura faptul ca absolventii de liceu care doresc sa urmeze cursurile universitatii noastre sunt tot mai multi si ne asteptam ca zilele acestea numarul lor sa creasca si mai mult. Anul acesta tot mai multe universitati cu profil diferit au introdus in planul lor de invatamant specializari de medicina, dar Universitatea de Medicina si Farmacie Targu-Mures este o universitate cu renume, care si-a pastrat specializarile dar a introdus de anul acesta si unele domenii noi, cautate de catre viitorii studenti. Astfel, pe langa specializarile Medicina, Moase, Asistenta medicala generala, Medicina militara, Medicina dentara, Tehnica dentara, Asistenta dentara, Farmacie si Asistenta de farmacie, anul acesta am introdus specializarile Balneo-fiziokinetoterapie si recuperare, Nutritie si dietetica, dar si Medicina in limba engleza, fiecare cu cate 50 de locuri la taxa. Aceste specializari sunt foarte importante pentru ca sunt foarte cautate in clinicile romanesti dar si straine.

Rep.: Dat fiind faptul ca anul acesta examenul de bacalaureat a avut unele contestatii in ceea ce priveste corectitudinea, credeti ca un concurs de dosare va asigura studenti valorosi Universitatii de Medicina si Farmacie?

C.C.: Chiar daca examenul de bacalaureat din anul acesta a fost dezbatut foarte larg in presa, ponderea sa la admiterea in UMF nu este de 100%. La admiterea oricarui candidat conteaza de asemenea si media artitmetica a anilor de liceu, deci eu nu cred ca acea medie nu arata nivelul real de cunostinte ale elevului.

Rep.: Cum vedeti viitorul absolventilor Universitatii de Medicina si Farmacie?

C.C.: Nu stiu care va fi viitorul acestor absolventi stiu doar ca la UMF acestia primesc educatia de care au nevoie pentru a fi buni profesionisti. Din pacate, dupa sase ani de facultate urmeaza rezidentiatul si abia apoi vor putea incepe sa profeseze iar salariul unui medic incepator este foarte mic, comparativ cu salariile medicilor existente in U.E. Ministerul Sanatatii ar trebui sa asigure in primul rand salarii decente medicilor care au investit ani de zile in pregatirea lor universitara si post-universitara.

Rep.: Este nevoie de medici specialisti in spitalele targumuresene?

C.C.: Bineinteles ca este nevoie de specialisti atat in sistemul de stat cat si in clinicile private, iar prin specializarile oferite, universitatea noastra incearca sa intampine cerintele sistemului sanitar romanesc.

Rep.: Aceste aspecte au fost discutate si la nivelul Asociatiei universitatilor de medicina din tara?

C.C.: Da, intr-adevar am avut o intalnire la Cluj-Napoca cu toti rectorii universitatilor de medicina si farmacie din tara unde am pus bazele Asociatiei Universitatilor de Medicina si Farmacie din Romania. Necesitatea unei astfel de asociatie vine din dorinta rectorilor acestora de a crea un forum în care universitatile membre sa dezbata problemele pe care le intampina învatamantul medical din Romania si sa ia decizii comune in acest sens. Solutiile gasite in urma acestor dezbateri vor fi prezentate Ministerului Educatiei, Cercetarii si Tineretului si Ministerului Sanatatii Publice.

Rep.: Cat de importanta este introducerea comunicarii cu pacientul ca si disciplina de studiu pentru studentii universitatilor de medicina?

C.C.: In unele tari din U.E. aceasta disciplina este studiata ca si materie obligatorie, deci este foarte importanta. Fiecare medic trebuie sa stie cum sa discute cu pacientul si, chiar daca unii sunt foarte bine pregatiti, poate nu se pot exprima asa de bine, deci este necesar ca ei sa invete lucrul acesta din timpul facultatii. Este foarte important felul in care un medic discuta cu un pacient, pentru ca din aceasta discutie poate afla numeroase lucruri care sa-l ajute sa stabileasca un diagnostic. De asemenea, un medic trebuie sa stie sa-i explice acel diagnostic pacientului dar si apartinatorilor acestuia. E foarte important ca aceasta disciplina sa fie introdusa viitorilor medici pentru ca va aduce beneficii sistemului de sanatate romanesc.

A consemnat Claudia SAS

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close