Uncategorized

Profesioniștii rãzboiului (I)

Prind șerpi cu mâinile goale, rezistã o sãptãmânã fãrã mâncare și somn, sar cu parașuta, sunt scafandri, alpiniști, karatiști, poligloți și nimeresc cu arma o monedã de la un kilometru distanțã. Așa aratã CV-ul unui luptãtor din cadrul celor mai faimoase Forțe Speciale, fie cã este vorba de americanii din Delta Force, britanicii din SAS, rușii din Spețnaz, israelienii din Sayeret Matkal sau germanii din GSG-9. Ziarul de Mureș vã prezintã, în serial, enigmatica lume a trupelor de elitã, capabile sã lichideze forțe de o sutã de ori mai numeroase în numai câteva minute.

Datoritã secretului care le învãluie pregãtirea și activitatea, Forțele Speciale sunt înconjurate de o aurã de mister, pe care nici operele de ficțiune militarã nu reușesc sã o risipeascã. Misiunile îndeplinite de aceste trupe autonome devin foarte rar subiectul titlurilor de ziar. Se știe doar cã unitãțile respective sunt formate din echipe relativ reduse numeric, alcãtuite din soldați extrem de bine antrenați, specializați în operațiuni de recunoaștere, diversiune și rãzboi neconvențional. Pregãtirea militarilor dureazã ani de zile și se executã la un standard calitativ extrem de înalt. Pentru a intra în rândurile Forțelor Speciale, candidații trebuie sã primeascã acceptul serviciilor secrete, iar trierea este extrem de severã. În unele locuri, 8 din 10 cursanți abandoneazã ciclul de teste. Candidații admiși intrã în clubul select al celor aproximativ 20 de mii de soldați de elitã ai lumii, care-și disputã titlul de cei mai buni profesioniști ai rãzboiului.

Nouã din zece, respinși

În topul Forțelor Speciale se aflã militarii britanicii din SAS (Special Air Service). Înființate în timpul celui de-al doilea rãzboi mondial, trupele speciale engleze au executat, sub comanda lui David Stirling, numeroase operațiuni de rãsunet împotriva armatei germane din Africa. Astãzi, regimentul 22 SAS este format din patru escadroane “Sabre”, compuse din câte 6 ofițeri și 78 de militari. Existã de asemenea, douã regimente SAS de rezervã, 21 și 23, având câte 3 escadroane. Împreunã cu Escadronul 264, o unitate de comunicații, și cu rezerviștii, trupele SAS totalizeazã aproximativ 1000 de oameni.

Programul de selecție și antrenament al trupelor SAS este cel mai solicitant din cadrul armatei britanice, iar mulți experți susțin cã este și cel mai dur din lume: numai 2 pânã la 10 la sutã din cei înscriși reușesc sã-l treacã. Candidații sunt recrutați din rândurile armatei, iar procesul de selecție dureazã șase luni și se desfãșoarã în Å¢ara Galilor, în deșerturile din Namibia și în junglele din Brunei.

Hãituiți prin junglã

Pentru început, cursanții sunt instruiți în tainele parașutismului, mânuirea armelor, demolarea clãdirilor și în tactici de patrulare. Antrenamentele din junglã dureazã șase sãptãmâni, timp în care soldații sunt împãrțiți în patrule, supravegheate zi și noapte. Soldații învațã tehnici de orientare și de luptã în junglã, cum sã conducã o barcã sau sã se trateze în cazul unei infecții. Cei care trec de încercãrile din junglã sunt inițiați în tehnici de supraviețuire și evadare, lecțiile fiind predate de foști prizonieri de rãzboi. La finalul celor patru sãptãmâni de instrucție, urmeazã testul final de selecție. Soldații, îmbrãcați în paltoane, pentru a li se încetini mișcãrile, încearcã sã evite capturarea de cãtre forțele aflate pe urmele lor. În momentul capturãrii, militarii trebuie sã reziste tacticilor de interogare. Candidații sunt legați la ochi, așezați în poziții stresante, expuși la zgomote puternice și nu primesc hranã sau apã. Ei nu au voie sã rãspundã decât la întrebãri legate de numele, gradul, numãrul, religia și grupa de sânge. Soldații care clacheazã în timpul interogatoriilor sunt automat respinși.

Escadroanele amfibii

Cei primiți în regimentul SAS au obligația de a se supune unor reguli stricte: de exemplu, nu au voie sã spunã nimãnui, în afara familiei, cã sunt membri SAS, iar dupã pãrãsirea regimentului le este interzis sã ofere informații despre misiunile SAS. Guvernul britanic nu face anunțuri oficiale despre SAS, iar Ministerul Apãrãrii nu discutã niciodatã despre operațiunile SAS. Nu la fel de binecunoscute ca SAS, dar și mai selecte, sunt trupele SBS (Special Boat Section). Aceastã unitate este compusã din trei escadroane – C, M și S –, aflate sub comanda Marinei Regale. Membrii SAS trebuie sã treacã mai întâi prin filtrul SAS, dupã care efectueazã antrenamente suplimentare de scufundare, fotografie, canoe și alte îndemânãri. Printre operațiunile SBS se numãrã diversiunea pusã la cale în 1991 pentru a convinge trupele irakiene cã forțele aliate vor debarca pe teritoriul Kuweitului, eliberarea unor teritorii din Insulele Falkland în timpul rãzboiului cu Argentina, în 1982, și misiuni sub acoperire efectuate în Irlanda de Nord.

Elita Israelului

Sayeret Matkal este unitatea de elitã a forțelor speciale din cadrul Ministerului Apãrãrii al Israelului. Înființatã în 1957, Sayeret executã misiuni de contraterorism, operațiuni de recunoaștere în profunzimea teritoriului inamic și se ocupã cu strângerea de informații. Unitatea este modelatã dupã principiile de funcționare ale trupelor SAS britanice, depinzând de serviciul de informații al armatei israeliene. Sayeret Matkal a intrat în atența opiniei publice cu ocazia faimoasei Operațiuni Entebbe, din iulie 1976, când membrii ei au salvat peste 100 de pasageri ai unui avion francez deturnat în Uganda de teroriști palestinieni. În ciuda faptului cã Sayeret Matkal este o unitate relativ micã și învãluitã în secret, foștii ei membri exercitã o influențã foarte mare asupra armatei și vieții publice israeliene. Acest lucru se datoreazã în bunã parte faptului cã selecția și antrenamentele extrem de exigente asigurã accesul în forțele speciale doar a celor mai capabili și mai motivați tineri evrei. Printre ex-membrii Sayeret Matkal ajunși în importante funcții publice se numãrã:

• Ehud Barak – comandant de unitate Sayeret Matkal, ulterior Șef al Statului-Major al Armatei și prim-ministru;

• Benjamin Netanyahu – lider de echipã Sayeret Matkal, ulterior prim-ministru;

• Shaul Mofaz – comandant-adjunct de unitate, ulterior Șef al Statului-Major al Armatei, actualmente Ministru al Apãrãrii;

• Moshe Yaalon – comandant de unitate, ulterior Șef de Stat-Major;

• Dany Yatom – comandant de unitate, ulterior general-maior, șef al Mossadului șI membru al Parlamentului;

• Avi Dichter – luptãtor Sayeret Matkal, ulterior șef al Shin Bet, serviciul de securitate internã al Israelului;

În urmãtorul episod din serialul “Profesioniștii Rãzboiului”, detalii despre Spețnaz, trupele speciale rusești, renumite pentru duritatea programelor de pregãtire a militarilor sãi.

Ioan BUTIURCÃ

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close