Stiinta si tehnica

Programarea neuro-lingvistică somato-integrativă – O călătorie spre potențialul uman

În timpul conversațiilor sau, în general, în interacțiuni cu semenii noștri, ne concentrăm asupra cuvintelor. Ce vrea să spună persoana din fața mea și cum ar trebui să răspund ? – este principala direcție în care investim toate eforturile noastre comunicaționale. Mai mult, ascultăm cu intenția de a răspunde mai degrabă decât aceea de a înțelege. De exemplu, cineva îți spune cât de încântat este să se afle la petrecerea ta…dar tu poți observa imediat că expresia sa facială este plată, privirea este goală și tonul vocii lipsit de orice entuziasm. Evident, pui la îndoială cuvintele care exprimă încântarea, atunci când restul elementelor de comunicare indică contrariul. Programarea neuro-lingvistică (NLP) se ocupă exact de această îndoială.

O lume întreagă există în fiecare act de comunicare, și nu este vorba doar de interacțiunea care are loc în timp ce schimbăm cuvinte…este mult mai mult de atât. Universul nostru interior și cel al persoanei din fața noastră (credințele, obiceiurile, educația, experiențele anterioare, dorințele) conturează sensurile comunicării, le îmbogățesc sau le distorsionează, le fac, uneori, greu de interpretat sau chiar imposibil.

Programarea neuro-lingvistică te ajută să înțelegi mai profund și cu mai mare acuratețe aceste sensuri, ba chiar să le influențezi în direcția pe care o dorești. Te ajută să descifrezi misterele universurilor comunicaționale (al tău personal și ale celorlalți) în așa fel încât interacțiunile umane să se realizeze în moduri eficiente și clare.

NLP-ul somato-integrativ

Dacă adăugăm NLP-ului dimensiunea somato-integrativă, atunci tabloul se completeză cu importante diferențe individuale. Suntem cu toții diferiți și interpretăm realitatea în feluri complet diferite. Procesăm emoțiile în moduri diverse și le somatizăm la fel de divers.

Emoțiile au o componentă fizică; de exemplu, atunci când suntem nervoși sau stresați, simțim un nod în stomac, când ne este frică, ritmul cardiac poate fi accelerat, când suntem rușinați, simțim că ne arde fața. Emoțiile și senzațiile fizice asociate cu ele ne dau informații importante despre ceea ce se întâmplă în interiorul nostru și despre toate aceste elemente afectează comunicarea și relaționarea cu ceilalți.

Acest fapt are o implicație importantă asupra actelor de comunicare și este esențial să ne dezvoltăm înțelegerea în această direcție. Într-un fel, elementul somato-integrativ aduce NLP-ul la un nivel mai înalt, lucrând cu elemente ale conexiunii mental-fizic și facilitând dialogul dintre cele două arii ale ființei umane (corpul fizic și mentalul). Este vorba de integrare și de a ne ajuta să devenim un întreg complex și fascinant.

NLP-ul somato-integrativ are aplicații în multiple zone de activitate, de la viață profesională la relații personale și poate fi învățat ca orice altă formare în psihologie. Este o metodologie cu tehnici și instrumente specifice, cu abilități ce pot fi dezvoltate prin procese de învățare.

Unde puteți învăța NLP somato-integrativ ?

Institutul de Neuro-Programare Lingvistică somato-integrativă oferă programe relevante de formare specifică pentru tineri și adulți, module pentru diferite niveluri de cunoștințe în NLP și programe de dezvoltare personală.  Tot ce aveți nevoie pentru a porni în această călătorie de NLP dezvoltare personală este interes, entuziasm și dorința de a vă accesa potențialului și de a vă depăși limitele… și de a-i ajuta pe ceilalți să facă la fel !

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close