Uncategorized

Programul “Laptele si cornul”, o afacere profitabila

Programul “Laptele si cornul” va avea anul acesta un buget de aproximativ 125 milioane de euro, fonduri destinate pentru lactatele si produsele de panificatie care vor fi primite de catre cei peste 2 milioane de elevi din clasele I-VIII si cei peste 300.000 de copii de la gradinitele din Romania. In judetul Mures, conform datelor primite de la Inspectoratul Scolar Judetean, de lapte si corn vor beneficia in anul scolar 2008/2009, 63,752 de copii dintre care 15.379 copii de la gradinitele cu program normal si 48.373 elevi in clasele I-VIII. Desi Guvernul a stabilit fondurile alocate pentru program, Consiliul Judetean Mures nu a demarat inca licitatiile pentru firmele care vor furniza produsele. Daca licitatiile vor fi contestate, elevii mureseni risca sa nu aiba corn si lapte la inceputul anului scolar.

Reprezentantii

locali nu cunosc situatia

Potrivit unei situatii cerute de reprezentantii Ministerului Internelor si Reformei Administrative, in mai toate judetele tarii programul “Laptele si cornul” are probleme de implementare anul acesta. Firme care doresc sa participe la program sunt, insa licitatiile nu s-au desfasurat inca. In judetul Mures, potrivit prefectului Felicia Pop, “miercuri, 20 august a fost termenul limita de depunere a dosarelor cu ofertele firmelor pentru aceste produse”, iar reprezentantii Consiliului Judetean nu au putut fi contactati pentru a ne spune stadiul in care se afla licitatia si nici care sunt firmele castigatoare.

Contactati telefonic, reprezentantii companiei “Friesland Foods” Romania ne-au declarat ca in data de 20 august s-a desfasurat licitatia electronica. “Termenul de depunere a ofertelor a fost data de 8 august 2008. Ne-am prezentat cu oferta, ne-am calificat si in data de 20 august a avut loc licitatia electronica. Pe domeniul lapte a participat compania noastra si inca o firma din Turda. Dupa licitatie urmeaza acum sa se semneze contractul. Noi intotdeauna am reusit ca pe data de 15 septembrie sa aducem laptele pe masa elevilor in scoli”, a declarat Livia Fabian, economista in cadrul companiei Friesland Foods Romania. Asta in cazul in care n-a exisatat nici o contestatie in urma licitatiei respective, insa, daca vreo firma participanta va depune contestatie, ar putea dura circa o luna de zile pana ce Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor se va pronunta in acest sens. Toate aceste intarzieri ar avea ca efect lipsa cornului si laptelui de pe bancile elevilor la inceputul anului scolar.

Program cu neregului

In ciuda masurilor de precautie drastice luate de catre toti cei implicati in acest program, neregulile continua sa apara. Pe teritoriul judetului Mures, Oficiul Protectiei Consumatorului a fost sesizat in doua cazuri legate de acest program. Primul caz facea referire la cei aproximativ 40 de elevi ai Scolii Generale “Ion Vladutiu” din Ludus, care, in luna aprile a acestuia an au prezentat simptomele unei toxinfectii alimentare, dupa ce au consumat branza cu ciocolata, “Dots” produse de fabrica din Targu-Mures a concernului “Friesland Foods” Romania. Desi elevii au prezentat varsaturi si diaree, analizeze de laborator n-au confirmat diagnosticul. “Dupa mai multe analize de specialitate efectuate de catre Autoritatea de Sanatate Publica Mures, împreuna cu Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor, s-a constatat ca produsele distribuite elevilor în cadrul programului “Laptele si cornul” nu au fost alterate si atât produsele lactate, cât si cele de panificatie, au corespuns normelor de sanatate”, a declarat Ioan Pora, inspector sef adjunct OPC Mures. Celalalt caz in care au fost sesizati inspectorii OPC dateaza tot din luna aprilie a acestui an si se refera la calitatea branzei topite produse de o firma din Gurghiu. Reclamatia a fost facuta de directorul scolii generale din Pasareni.

Profit si investitii pentru firmele implicate

Prinicipalul avantaj al programului “Laptele si cornul” o constituie faptul ca elevii mureseni, mai ales cei din mediul rural, sunt atrasi spre scoala. Nu poate fi neglijat insa nici aspectul financiar al programului, deoarece firmele implicate obtin un profit de pe urma acestuia. De altfel, Guvernul a dispus o majorare a sumei alocate pentru produsele lactate si de panificatie, astfel ca elevii vor primi in fiecare zi de scoala un pachet alimentar in valoare de 1,17 lei. In anul 2006/2007, potrivit Ministerului Internelor, Reformei si Administratiei, suma acordata acestui program a fost de 300 milioane de lei iar produsele au fost distribuite in 23.812 unitati scolare si 11.417 gradinite la nivel national. Compania “Frielsand Foods”Foods” Romania a realizat numeroase investitii in calitate, pentru ca nici o neregula sa nu apara in derularea programului. “In urma programului “Laptele si cornul” au crescut vanzarile companiei dar si investitiile efectuate de aceasta. Compania noastra participa la program de patru ani iar anul acesta laptele UHT este adus direct amblata la 200 ml din Germania iar compania noastra asigura distributia. Acesta lapte este dus in special in mediul rural, deoarece rezista mai mult. Faptul ca aducem laptele de acolo si-l distribuim aici constituie o investitie pentru noi”, a declarat Livia Trifan.

Claudia SAS

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close