Uncategorized

Purtătorii de cuvânt cu noduri în gât

SRI și ISCIR suferă de lipsă de comunicare * De același sindrom sunt afectate Inspectoratul de Concurență, Biroul Vamal sau OMEPTA * Nimeni nu dă nici un fel de date, pentru că sau nu pot, sau nu sunt de găsit, sau nu intră în competența lor, sau… * Scuze se găsesc, dar nu îi scuză…

Munca unui ziarist trece, pe parcursul unei zile, prin foarte multe faze, până să ajungă produs final. De la informația, pe care o prinde uneori “din zbor”, trunchiată, până la strângerea datelor pentru întregirea tabloului, omul de presă are de înfruntat o adevărată armată de “dușmani” care poartă chipul purtătorilor de cuvânt sau al șefilor de instituții.

Diferența dintre SRI și ISCIR

În ultimii ani, în urma intensificării actelor teroriste, SRI a înregistrat o creștere ușoară a simpatiei în rândul populației. Rămân însă suspiciunile că ofițerii SRI se ocupă și de alte feluri de supraveghere decât cea în cazurile de apărare a siguranței naționale. Ce nu există e însă comunicarea. Nimic, nici cea mai nevinovată întrebare pusă structurii SRI din Mureș nu primește răspuns. “Nu putem da relații în plan județean. Pentru orice problemă, vă puteți adresa în scris Biroului de presă al SRI sau Comisiei parlamentare de control asupra SRI. Aceste două structuri sunt singurele abilitate să dea relații”, ne-a spus col. Simion Cecan, șeful SRI Mureș. Dacă aspecte ale activității SRI înțelegem, până la urmă, că nu pot fi făcute publice, și respectăm asta, ni se pare ciudat ca de la ISCIR să nu putem primi informații. Am pus și noi o simplă întrebare despre omologarea parcurilor ecologice din oraș. Câte sunt, unde și dacă se mai construiesc. Am fost trimiși tocmai la București după răspunsul dorit. “Domnul Brașoveranu de la București, purtătorul de cuvânt al ISCIR, vă poate da relații. Noi suntem punct de lucru în teritoriu și nu putem da relații. Despre nimic. Vă dau numărul de telefon, dar mai bine faceți o adresă în scris și o să vă răspundă”, ne-a spus inspectorul șef din teritoriu, Valentin Almășan. După un așa răspuns, ne-am așezat pe o bancă în parc. În fața noastră…

O altă Bancă și instituții descentralizate

Oricare ar fi ea, de la Raiffeisen, BNR, Å¢iriac, Transilvania, indiferent care, oricât ai dori să afli ceva, nimeni nu mișcă, nimeni nu vorbește. Purtătorii de cuvânt sunt la București sau la Cluj Napoca. Asta e politica bancară. Nici măcar directorii de bănci din oraș nu crâcnesc în fața deciziilor luate la cel mai înalt nivel. Toate informațiile care sunt considerate publice sunt inserate în pliantele aflate la ghișee. Nici o altă activitate a băncilor, nici o activitate în care sunt implicate, nu este considerată de interes public. Așa că ne mutăm centrul de interes.

Oficiul pentru Mobilizare a Economiei și Pregătirea Teritoriului pentru Apărare, al județului Mureș, condus de col. Ioan Luca, deși este instituție descentralizată, fiind considerată strategică, a rămas în sediul CJ. Și purtătorul de cuvânt este tot al CJ. Cine a răspuns la telefon probabil a vrut să ne dezinformeze. Cum la oficiul de mai sus nu a răspuns nimeni la telefon timp de câteva zile, ne întrebăm dacă mai e necesară existența unui purtător de cuvânt. O fi existând oficiul respectiv?

Concurența

De câteva zile, la Consiliul Concurenței, șeful Zaharie Deleanu lipsește. Este plecat la București la o ședință, dar după cum stă treaba, și dacă ar fi acasă nu ne-ar fi de vreun folos. Cine a răspuns la telefon și s-a recomandat Deleanu (ciudată coincidență), după ce a fost curios să știe de ce vrem să știm numele (am uitat să-l îndrum spre purtătorul nostru de cuvânt), ne-a spus: “Avem sediul central al instituției la București. De aici putem să vă dăm doar relații referitoare la prevederile legii și domeniile de aplicare. Nu suntem în măsură să să vă dăm alte informații. Fa-ceți o adresă”…, știm ce va urma. De la concurență, ajungem la Biroul Vamal și nu ne mai surprinde când aflăm de la Maria Negrușa că nu se pot obține informații direct de la ei. Singura diferență dintre ei și ceilalți este că purtătorul de cuvânt este la Cluj și în marea majoritate a timpului este disponibil pentru presă. Fără adrese și fără luni de așteptare pentru un răspuns. Mai mult, dacă cei de la Cluj își dau acordul, la Biroul Vamal Târgu Mureș putem vorbi cu toți angajații. În sfârșit, un zâmbet timid, care ne poartă pe aripile încrederii până la Aeroportul proaspăt inaugurat. Aripile ni se frâng rapid: “Informații se primesc de la purtătorul de cuvânt al CJ”. A urmat un “clic”. Fără replică…

Cu oarecare reținere, am mai făcut o încercare la Autoritatea Rutieră Română. Alexandru Lupa, șeful agenției era plecat într-o delegație. Dacă ar fi fost acasă, ne-ar fi dat relațiile dorite. În lipsa lui, nimeni nu dă relații. Când se întoarce, vom vedea.

Despre comunicare

Dacă nu vorbim despre instituțiile unde telefonul îngheață atunci când spui că ești de la presă și dorești niște date pentru concepera unui material, dacă nu mai spunem nimic despre instituțiile care dau informațiile dorite, dacă le dau, doar în urma unor adrese, dacă îi lăsăm la o parte pe cei ai căror purtători de cuvânt sunt la București, dar nu știu adesea mai nimic să ne spună despre activitatea din teritoriu, rămân doar câteva locuri unde nu întâmpinăm opreliști.

Dar să apelezi mereu la aceiași oameni înseamnă să scrii mereu despre aproximativ aceleași lucruri. Or, cei care citesc ziarele au dreptul de a fi informați în legătură cu toate aspectele vieții județului. Informați corect și la timp.

Eugenia KISS

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close