Uncategorized

Remanierea

Colecţia de toamnă la Parchetele mureşene

După remanierile grosiere din rândul judecătorilor mureşeni, le-a sunat ceasul şi procurorilor * Le-au fost revocate delegaţiile pe funcţii procurorilor Alin Lazăr, Aurelian Ardelean, Simona Ţârlea şi Iancu Paşalega * Oficial, pentru deficienţe în activitate * Neoficial, pentru apropierea de fostul procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Târgu Mureş, Ioan Mureşan, considerat procuror non-grata pentru prietenia cu judecătorul Andreea Ciucă * Prim procurorului Ioan Blaj şi procurorului general adjunct Ioan Racolţea le-a expirat mandatul

Mai mulţi şefi din Parchetele mureşene şi-au pierdut funcţiile începând cu 1 septembrie 2003, din ordinul fostului procuror general al României, Joiţa Tănase, portdrapelul recursurilor în anulare şi principalul responsabil pentru procesele pierdute la Curtea Europeană a Drepturilor Omului de la Strasbourg. Cel mai fericit caz rămâne cel al prim-procurorului Parchetului de pe lângă Tribunalul Mureş, Ioan Blaj, căruia i-a expirat mandatul şi s-a pensionat după 43 de ani de activitate. În locul lui Ioan Blaj a fost delegată Claudia Vinersar, care a îndeplinit din 2002 funcţia de adjunct al acestuia. De asemenea, nu a surprins pe nimeni înlocuirea, după încetarea mandatului, a procurorului general adjunct al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Târgu Mureş, Ioan Racolţea, cu procurorul Abram Otilia. Ioan Racolţea, fost prefect al judeţului între 1992-1996, face parte din rândul procurorilor aproape de vârsta pensionării. Restul schimbărilor sunt cel puţin surprinzătoare. Astfel, în cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Mureş şi-au pierdut funcţiile prin încetarea delegărilor şeful Secţiei Urmărire Penală, Aurelian Ardelean şi  şeful Biroului Combatere Crimă Organizată şi Antidrog, Alin Lazăr. De asemenea, procuroarea Simona Ţârlea a fost “înlăturată” din funcţia de şef Serviciu Combatere Crimă Organizată şi Antidrog din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Târgu Mureş. În locul acestora nu au fost numiţi alţi procurori, astfel încât s-a ajuns în situaţia ca cinci funcţii de conducere să fie vacante, adunându-le şi pe cele de prim procuror adjunct şi şef secţie judiciară, ambele la Parchetul de pe lângă Tribunal. Potrivit propriilor declaraţii, procurorul general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Târgu Mureş, Petru Dan, nu a făcut alte propuneri pentru nu a greşi. În provincie, singurul şef care a fost “remaniat” este prim-procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Reghin, Iancu Paşalega. Delegat de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Topliţa, procurorul Paşalega ne-a declarat că a solicitat să treacă la Parchetul de pe lângă Tribunalul Mureş. La Reghin va rămâne cu delegare pe funcţie procurorul Dan Damian.

Represalii? 

Interesant este că o parte a procurorilor cărora li s-au revocat delegaţiile pe funcţii erau în acel moment în concediu. De aceea, această măsură are un iz de represalii anunţate în prealabil. Astfel recurgând la feed-back, vă reamintim că în 22 mai când a fost numit în funcţia de procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel, Petru Dan îşi exprimase intenţia de a opera modificări în structura Parchetelor din subordine. Atunci declarase pentru ZIARUL că va evalua activitatea fiecărui om şi dacă se va impune va face asemenea propuneri. De aceea, ordinele semnate de fostul procurorul general al României, Joiţa Tănase, au fost argumentate oficial pe baza rezultatelor slabe obţinute după principalii indicatori: număr de achitaţi, număr de dosare restituite de instanţe ca incomplete sau număr de dosare nesoluţionate. Curios rămâne un alt aspect. Deşi, spre exemplu, şeful Secţiei Urmărire Penală, Aurelian Ardelean trage acum ponoasele pentru cazuri nerezolvate de ani de zile, el este delegat în funcţie de un an. Până atunci funcţia respectivă a fost deţinută de actualul şef al PNA Mureş, Marin Sandu. Iar dacă unele dosare nu sunt soluţionate de ani de zile, ni se pare cel puţin ciudat ca întreaga responsabilitate să aparţină unei persoane delegate de un an în funcţie. Dispoziţiile de revocare au fost, cum era de aşteptat, explicate şi neoficial. Astfel, se pare că unul dintre principalele motive care a înclinat balanţa spre revocarea mandatelor a fost faptul că delegaţiile în funcţii au fost dispuse de fostul procuror general Ioan Mureşan. Acesta a fost adeseori arătat cu degetul pentru prietenia care l-ar lega de judecătorul Andreea Ciucă. Rămâne de văzut dacă aceste revocări şi numiri vremelnice vor fi pe gustul noului procuror general al României, Ilie Botoş, care a declarat că va reevalua toate dosarele procurorilor. Inclusiv, probabil, pe cele ale procurorilor care au promovat în urma concursului din iunie la Parchetele superioare.

Procurorii cărora le-a încetat delegarea în funcţii nu au dorit să comenteze în vreun fel aceste schimbări. Codul deontologic le interzice acest lucru. De asemenea, ei ne-au asigurat că, potrivit regulamentului, astfel de ordine nu se motivează.
Petru Dan, procuror general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Târgu Mureş : ” La sfârşitul lunii iulie – începutul lui august am avut un control al Parchetului de pe lângă Curtea Supremă de Justiţie, condus chiar de şeful Corpului de Inspecţiei, urmare a rezultatelor comunicate la sfârşit de semestru. Atunci s-a constatat că principalii indicatori nu sunt buni. Apoi, în urma controlului s-a stabilit că există nereguli în ceea ce priveşte corectitudinea unor soluţii – numărul mare de achitaţi, numărul mare de dosare restituite de instanţe pentru cercetarea incompletă sau numărul de dosare nesoluţionate. S-au făcut verificări pe dosare, pe oameni, iar la Parchetul de pe lângă Tribunalul Mureş s-au constatat cele mai mari deficienţe, cel mai mare număr de dosare care nu au fost soluţionate într-un timp rezonabil “.

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close