Uncategorized

Retrospectivă – Pardaillan și Șpagusta

Cum ar fi să te numești Pardaillan și să trăiești în zilele noastre? Nu foarte ușor, probabil. Și asta pentru că a purta numele eroului lui Michel Zevaco în lumea noastră înseamnă o mare responsabilitate. Aceea a ridicolului, pe care trebuie să-l cari în spate toată viața. Singura scăpare e să-ți schimbi identitatea și să fugi de ea cât te țin picioarele, sperând că nu vei întâlni pe cineva în viață care să-ți scormonească trecutul. Iar ca să ai ghinionul să te numești Pardaillan, părinții tăi trebuie să fie aproape sigur rromi, pentru că numai ei au năravul de a-și boteza plozii cu nume trăsnite: “Maradona”, “Marimar”, “Clinton”, “Janeiro”, “Armstrong” ori “Columbia”. Și, oricum asta nu înseamnă că nu poți ajunge prefect sau primar. Primul primar român…

Primarul de Târgu Mureș, Dorin Florea, fost prefect țărănist, actualmente independent nu va recunoaște niciodată că de prunc i s-a spus și “Pardaillan”, așa cum umblă zvonul . Nouă ne-a recunoscut barza care l-a adus pe lume și care, supărată de nerecunoștința lui, ajuns între timp om mare, prefect și apoi primar, a lăsat din cioc o anonimă la Poliție, unde a denunțat toată istoria “penală” a acestuia, inclusiv rușinosul nume. Nu știm dacă tatăl său natural, Napoleon Băcăran, rrom sadea din Drăgășani, județul Vâlcea, i-ar fi plăcut să știe ce o să ajungă feciorul său. Poate nu l-ar mai fi dat la orfelinat. Oricum, cariera sa este remarcabilă. Tânărul “Pardaillan” Băcăran a fost înfiat de familia Florea din Brașov, fapt care i-a schimbat destinul. Nu și numele, pentru că în perioada studenției, inclusiv pe diploma de licență, Dorin a fost Băcăran. Abia când a devenit medic stagiar, s-a dat de trei ori peste cap și s-a metamorfozat în Dorin Florea. Firesc, și-a schimbat și certificatul de naștere, subliniind că s-a născut în Brașov.

Aidoma eroului lui Michel Zevaco, în tinerețea lui, “Pardaillan” de Mureș a fost un zvăpăiat. Probabil pe fondul acestor tensiuni interioare, în 1985, “Pardaillan” a ucis un om, trecând peste el cu mașina, la ieșirea din Târgu Mureș spre Sighișoara. Dosarul a fost mușamalizat la Poliție, după binecunoscutul principiu “Mortu-i de vină”.

De la anonima “depusă” de barza citată mai sus în cuibul Poliției, în primăvara lui 1997, pe când cariera tânărului prefect Dorin Florea, alias Pardaillan Băcăran, tocmai dădea în floare, i s-a tras dosarul penal. Speculă, luare de mită, înșelăciune, primire de foloase necuvenite, sunt acuzații pe care le poate trimite chiar și un reprezentant al Guvernului la “universitate”, cursuri de zi, pentru câteva zeci de ani.

Faptele lui de arme au continuat și după Revoluție. În perioada 1990-1996, eroul nostru s-a ocupat cu traficul de mașini din Occident. Un moment savuros pentru polițiști a fost când au citit unul dintre documentele semnate de Florea și au constatat că acesta cerea iradierea mașinii din circulație și nu radierea ei. Polițiștii au trimis dosarul Parchetului de pe lângă Tribunal pentru continuarea cercetărilor. Conform surselor noastre, procurorii nu i-au luat nici măcar o declarație lui Dorin Florea în acest dosar. Au acceptat o adresă a acestuia semnată, în calitate de prefect, în care se explica.

Celălalt cap de acuzare, în același dosar, a adunat infracțiunile de luare de mită, înșelăciune și primire de foloase necuvenite “comise” în calitate de medic chirurg, înainte de 1995. …dosarul penal al prefectului (de atunci) Florea, a fost

sufocat cu un rușinos NUP, crăcănat pe copertă. Ca răsplată, procurorul Blaj se află și în ziua de azi în funcție.

La toate aceste metamorfoze: țigan-român, țărănist – independent, sărac – baron, medic – politruc, bărbat ferm – fără de coloană, se adaugă o serie de afaceri murdare de care numele și reputația lui Dorin Florea nu sunt străine.

Și toate, pentru un pașcan de doi lei. Pionul trebuie sacrificat.

(ZMS nr. 10, 19 august 2002)

Ce s-a întâmplat…

Dorin Florea este în același loc unde l-am găsit în 2002. Capetele de acuzare au rămas aceleași: mită, luare de foloase necuvenite etc. La fel și NUP-urile. Ne-a târât prin tribunale, dar l-am DOVEDIT !!!

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close