Uncategorized

Revansa Fratean

Sub auspicii social democrate reale, cu 213 voturi la 168, Fratean a devenit presedintele PSD Mures. Epoca Natea a luat sfarsit.

Nu a fost o simpla alegere a presedintelui PSD Mures.

Nu a fost nici o facila punere a unui candidat ales de centru.

Nu a fost o predare primire de mandat.

Nu a fost deloc de neglijat evenimentul de la PSD Mures de celelalte partide politice. Nici chiar de societatea civila, destul de atenta la personalitatea noul lider al social democratilor mureseni.

Nu a fost, cum toti delegatii lasau sa se inteleaga, un simplu meci politic.

Nu a fost fara de importanta pentru Bucuresti, chiar daca Muresul e atipic, deoarece nu e chiar totuna cine face cartile cu UDMR, PNL si PDL.

Nu a fost chiar doar o Conferinta Judeteana, fie ea si extraordinara, pentru aliatii de la conservatori.

Cert este ca noul presedinte este Alexandru Petru Fratean.

Fratean a fost vicepresedinte al CJ Mures între 2004 – 2008 si director general al Romarm, sef al industriei de armament a Romaniei.

Intrat în PSD în 2002, Fratean a fost, înca din februarie 2008, în pole position pentru nominalizarea pentru candidatura la presedintia Consiliului Judetean Mures. Echipa de atunci, sub timona presedintelui Ovidiu Natea, în ciuda pozitiei conducerii centrale a PSD, a jucat, culmea, pe mana doctorului Dorin Florea si a semnat un protocol extrem de contestat cu PDL si cu PRM. În aceste conditii, Alexandru Fratean a trebuit sa cedeze în fata deputatului Liviu Timar, care a devenit “salvatorul” PSD-PRM-PDL, drept candidat la sefia CJ Mures. Tot atunci, PSD a renuntat la candidat propriu la functia de primar de Targu Mures. Electoratul a fost însa mult mai decis. Fara restaurante si fara striptease. Florea a luat tot ce îsi dorea. Timar a iesit pe trei din trei la CJ, iar PSD a intrat, firesc, în criza. Nu întotdeauna adunarea te face si profesor universitar. Fie el si în agricultura la Ungheni.

La vremea respectiva, Fratean a dovedit ca e politician, ca stie sa si piarda… sa se retraga, dar în interiorul partidului.

Cursul evenimentelor s-au precipitat. Bucurestii au cerut capetele celor ce au gresit. Iar avertismentele lui Miron Mitrea din campanie devin realitate.

Ovidiu Natea, demn de data aceasta, îsi da demisia si o depune la Conferinta Nationala de la Constanta. Demisia e acceptata de Mircea Geoana. Si de Comitetul Executiv. Alexandru Fratean este desemnat presedinte interimar si organizator, sub supravegherea lui Miron Mitrea, a Conferintei Judetene a PSD Mures. Fidelii lui Natea încearca o tragicomedie cu întoarcerea Salvatorului, nimeni altul decat Natea. De data asta caragialesc, chiar usor umil.

Mitrea a fost acum 10 zile la Targu Mures si a lansat mesajul unitatii si a luat pulsul organizatiilor orasenesti si comunale. Au fost organizate alegerile. În afara de nemultumirile învinsilor cu numarul de delegati, doar candidatura lui Cristian Georgescu parea sa mai hraneasca sperantele celor ce nu se dadeau plecati din functii. Si au fost jocuri de culise serioase. Bani, promisiuni, amenintari, socoteli. Erau siguri pe 70% la 30% pentru continuitate sub bagheta Georgescu.

Cu 213 voturi la 168, Fratean a devenit presedintele PSD Mures, iar senatorul Cristian Georgescu a aflat prin vot ca epoca Natea a luat sfarsit. Si cum castigatorii iau totul, Georgescu nu a intrat în Comitetul Executiv. Senatorul îsi va continua cariera în ciuda acestui miniesec.

Este foarte interesant sa rememoram evolutia pe scurt a PSD Mures si sa vedem cine au fost liderii social democrati pana la Alexandru Fratean.

Prin toamna lui 1992 se organizeaza FDSN, cred, în jurul nucleului Filip Stoica, Mera Danut, Tiberiu Sbarcea, Ioan Nicolaescu, Teofil Pantelimon. Presedinte a fost ales Stoica Filip. La alegeri nu obtin nici un parlamentar, Muresul fiind fieful UDMR – PUNR.

În 1993 e ales presedinte Ilie Valer Galea. În 1995-1996, Tiberiu Sbarcea e numit subprefect. Începe perioada în care sunt organizate filialele orasenesti si comunale.

La alegerile din 1996, PDSR Mures obtine 23 de primari, printre care Reghin, Tarnaveni, Sighisoara, si viceprimar la Ludus. La primaria Targu Mures candideaza Teofil Moldovan, cu 3.500 de voturi si intra un consilier local. Bucurestii îl catapulteaza pe fratele presedintelui TVR drept deputatul Popa în 1996. O vinitura. Si totusi datorita abilitatilor de negociere, PDSR obtine, cu doar 2 consilieri judeteni, presedintia CJ. Ioan Toganel presedinte. Foarte interesant, în vremea Conventiei Democrate, Alexandru Fratean era vicepresedinte CJ, dar din partea PD.

Din 2000, Ioan Toganel a fost ales presedinte al PDSR. Partidul a obtinut în alegeri 25 de primarii, care pe parcursul pedeserizarii au ajuns sa înregimenteze 51 de primari în total, în judet, pana spre finele mandatului în 2004. Au intrat în Parlament cu doi deputati, Pavel Todoran si Ovidiu Natea, dar cum ultimul a devenit secretar de stat la Agricultura, postul de deputat a revenit lui Tiberiu Sbarcea. Profesorul Nicolaescu a devenit senator. Prefecti în guvernarea Adrian Nastase au fost Ioan Toganel si Ovidiu Natea. Social democratii au avut si doi vicepresedinti la Consiliul Judetean, Ioan Vasluian si Emil Groza. Înca de cand s-a întors de la Bucuresti, Natea s-a impus presedinte al PSD în 2002.

Alegerile din 2004 au adus în portofoliul PSD doi vicepresedinti la CJ, si trei parlamentari, Liviu Timar, Pavel Todoran si senatorul Cristian Georgescu. Localele din 2008 sunt prea recente ca sa recapitulam scorul PSD.

Totusi as vrea sa îi reamintim pe cei care au plecat din cauza presedintelui Ovidiu Natea. Daca tot e vorba de usi deschise si de unitatea social democratilor poate începe o reala dezbatere. Dar eliminarea multora sau retragerea lor, lehamitea sau executia politica pot crea un alt fervent odata cu venirea lui Fratean la timona. Vi-i mai amintiti pe Lucian Savu, profesorul Ioan Nicolaescu, Ioan Vasluian, Tiberiu Sbarcea, Cornel Briscaru, Emil Farago, Vasile Chisu, fostul primar stefanescu, primarul Vasu plecat la PDL, Rus Anton, doctorul Dogaru, profesorul Burian de la radiologie, Carnu, primarul Mosora, directorul Bazgan de la Hora, Popa Iuliana, Chioralia Ioan, Ioan Sterp, Ilie Valer Galea, unul din presedinti, Marcela Vasluian, Dragos Popa, Dragos Bardosi, Marius Cerghizan, profesoara Losonti, doctorul Garbovan etc.

Sigur, citez din noul presedinte: “Usi deschise la PSD Mures, dar nu usi vraiste! E vorba de oameni valorosi si seriosi!”

Cert e ca Alexandru Fratean a învins si are o echipa formata din primari si viceprimari alesi în iunie 2008. Dorin Danesan, prim-vicepresedinte, primarul de Sighisoara. Cei 11 vicepresedinti sunt Sorin Savu, viceprimar de Sighisoara, Maria Precup, viceprimar de Reghin, Ovidiu Dancu, liderul oragnizatiei Ludus, Octavian Popa de la Tarnaveni, primarul de Ungheni, Ioan Covrig, Florin Vlas, Vasile Papuc, Calin Calugar, Viorel Bubau, Dan Vasile, primarul de Ibanesti, si primarul de Taureni, Ovidiu Oltean. Ei sunt cei care au fost validati de electorat si ei vor fi alaturi de viitorii candidati la uninominalele din 23 noiembrie.

Cine vor fi ramane deocamdata o necunoscuta.

Epoca Fratean la timona PSD a început sub auspiciile pastrarii unitatii.

Aurelian GRAMA

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close