Uncategorized

România murdară

În prag de primăvară, România se arată în toată murdăria ei. Iar murdăriile abia intuite ale României pun în pericol integrarea europeană, pentru că abia acum încep vesticii să-și dea seama cu cine au avut de a face și bomba pe care ar reprezenta-o aderarea în 2007.

Privită din afară, imaginea este, foarte probabil, următoarea: cu trei luni înaintea sentinței privitoare la intergrare, un fost prim ministru, împreună cu doi dintre cei mai importanți miniștri ai Cabinetului său, cel al Transporturilor și cel al Economiei, precum și președintele celei mai mari companii private din România sunt învinuiți în dosare de corupție. În același timp, una din legile esențiale în reforma sistemului juridic, deja celebra Ordonanță DNA, este sabotată de parlamentari, cu largul concurs al reprezentaților puterii. Cum să nu te întrebi, atunci, dacă puterea actuală dorește cu adevărat să curețe țara de corupție și dacă nu cumva toată tevatura învinuirilor nu este, de fapt, o mârșavă acțiune politică sau, mai rău, un simplu circ mediatic prin care șefii justiției doresc să-și demonstreze în fața poporului eficiența și să nu pice ei de țapi ispășitori în cazul ratării aderării la 1 ianuarie 2007. Sau o fi o nouă încercare de a impresiona Uniunea Europeană, cum că ne facem temele, chiar dacă heirupist, pe ultima sută de metri? Ar fi și mai grav. Iar dacă e așa, și fărâma de încredere pe care instituțiile europene au investit-o în Monica Macovei va fi pierdută. Pentru că păcălelile merg când e vorba de intenții și povești fără implicații, dar decizia din mai este una majoră și nu cred că mai este cineva dispus să experimenteze într-o Europă și așa foarte circumspectă la adresa țărilor problemă din Est, România și Bulgaria. Mai ales că această Europă este ea însăși în criză de identitate, după ce Franța și Olanda s-au opus anul trecut noii Constituții.

Vine primăvara și ne găsește îngropați în mizerie.

P.S. Îndrăznesc să cred că cei mai bucuroși pentru venirea primăveri vor fi liderii PSD. Prinși acum în corzi și încasând pumn după pumn, inundațiile pe care le va aduce cu sine căldura vor fi, dacă se poate spune așa, ca o gură de oxigen pentru social-democrați. Pentru că atenția opiniei publice se va îndrepta din nou spre necazul sinistraților și bâlbele puterii, iar PSD va avea ocazia de a-și lansa din nou acuzațiile de incompetență la adresa Alianței.

P.P.S. Nu e de mirare că Năstase, Mitrea și compania au tablouri de sute de mii de euro, pentru că trebuie să-și clătească ochii cu ceva după ce au făcut atâtea mizerii. Dar am o propunere: să le împrumute, vreme de câțiva ani, până când vom putea vorbi de o Românie curată, procurorilor și anchetatorilor care trebuie să spele de pe obrazul țării murdăria adunată în 15 ani.

Relu TATAR

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close