Uncategorized

România vrea subventii pentru culturile destinate biocombustibililor

România a propus ca în documentul final al Consiliului European sa fie incluse prevederi privind eliminarea treptata a subventiilor acordate culturilor destinate productiei de biocombustibili, dar si promovarea investitiilor în utilaje, pentru cresterea productivitatii produselor agricole de baza. Propunerile vizeaza inclusiv eliminarea treptata a subventiilor acordate pentru culturile destinate productiei de biocombustibili si promovarea investitiilor în cercetare-dezvoltare, în echipamente si utilaje pentru cresterea productivitatii la produsele agricole de baza.

Consiliul European de vara se va desfasura în perioada 19-20 iunie, la Bruxelles.

În ultima vreme, în România ia tot mai mare amploare ideea investirii în productie de biocombustibili. Momentan, exista sub zece firme autorizate în aceasta directie. si judetul Mures urmeaza sa fie pe lista industriei de profil, dar înca nu au fost facute publice detaliile. În acest sens, vom reveni în editiile viitoare.

Conform unui analist economic care a dorit sa ramâna anonim, “revolutia biocombustibililor pune, însa, alte probleme serioase. Este ecologic, procesul de fabricatie nu pune probleme de poluare, pretul de retail nu va pune probleme. În contrapartida, acest biocombustibil, alaturi de pretul petrolului, este un factor principal care a dus la criza alimentelor si, implicit, la scumpirea lor. (…) Acest tip de combustibil se produce din cereale. Dar asta înseamna ca o suprafata considerabila de teren si productia de pe aceasta, în loc sa mearga în industria alimentara, merge în cea a combustibililor. Automat, s-a creat o lipsa mare pe piata alimentara, ceea ce a determinat scumpirea materiilor prime si, implicit, majorari de preturi în toate domeniile cu care acestea au legatura.”

Ideile afirmate anterior sunt sustinute si de majoritatea ecologistilor. Dar, în lipsa de alte solutii viabile, ne raliem si noi la bio-moda internationala si îi dam înainte!

Bradut-Crisan Suciu

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close