Uncategorized

S.O.S. la Nadasa: Salvati Cimitirul Eroilor!

“Gânditi-va la ceea ce avem, domnilor ministri, salvati aceste monumente înainte sa le pierdem!” (Zaharia Matei)

Cimitirul Eroilor din Nadasa, locul unde au fost înmormântati 48 de soldati români cazuti la datorie în septembrie 1944, în luptele cu armata germana din Al Doilea Razboi Mondial, se afla într-o stare avansta de degradare. De mai bine de 15 ani nu au mai fost oficiate ceremonii de comemorare a datei de 9 Mai 1945 si a eroilor care si-au gasit sfârsitul în transeele de pe deal. “Nimeni nu se mai intereseaza de acest cimitir, au tot venit directori de la Patrimoniul Cultelor înainte de revolutie si ne-au promis ca vor sa îl restaureze, dar dupa ce a murit Ceausescu ne-au uitat. Gânditi-va la ceea ce avem domnilor ministri, salvati aceste monumente înainte sa le pierdem”, a declarat Zaharia Matei, omul care se ocupa de buna gospodarire a bisericii “Sfintii Arhangheli Mihail si Gavril”, aflata în incinta cimitirului.

Batrânul Zaharia are 77 de ani si îsi aminteste ziua în care Armata Româna a intrat în sat. “Erau foarte slabi, saracii, nebarbieriti, cu opinci în picioare, numai ofiterii aveau bocanci. Erau slabiti tare românii nostri fata de nemti, s-au luptat vreo trei saptamâni, dar ai nostri nu au avut nici o sansa. Nu a fost o lupta de infanterie, cei mai multi români au murit din cauza bombardamentelor cu branduri ale nemtilor”, a adaugat martorul evenimentelor. Soldatii români ucisi au fost îngropati crestineste abia dupa sase saptamâni de catre localnici. “I-am adus de pe deal din transee cu carul, eu avem vreo treisprezece ani pe vremea aia si am ajutat si eu la îngropat. Au fost morti si dintre oamenii din sat, bombardati la moara… s-ar putea sa mai existe câtiva ramasi acolo sus pe deal”, îsi aminteste Zaharia Matei de ororile acelor zile.

Tot de la martorul nostru ocular am aflat ca în acest cimitir au fost îngropati si doi soldati din armata germana, care au fost asezati într-o groapa comuna. Se pare ca autoritatile germane sunt mai interesate de eroii lor nationali, la Nadasa venind diplomati de la Consulatul Germaniei sa se intereseze de soarta acestor militari. Reprezentantii Ministerului Culturii si Cultelor si ai comisiei monumentelor istorice nu au avut timp sau bunavointa sa ia vreo masura pentru a salva acest cimitir, aflat într-o stare avansata de degradare. Cu toate ca exista un “plan de restaurare urgenta”, elaborat de Ministerul Culturii si Cultelor, se pare ca atât cimitirul, cât si biserica “Sfântii Arhangeli Mihail si Gavril”, construita în 1854, nu au fost cuprinse în acest proiect. Cu toate ca este binecunoscut faptul ca cea mai mare problema cu care se confrunta patrimoniul imobiliar al României este insuficienta fondurilor necesare pentru consolidare, restaurare si reabilitare functionala, acest lucru nu reprezinta o scuza pentru cei 15 ani în care nimeni nu s-a interesat de soarta acestor monumente sacre ale patriomoniului nostru national.

Robert MATEI

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close