Uncategorized

Salvaţi-l pe Gabriel!

Un băieţel de 10 ani bolnav de leucemie poate muri dacă tu nu îl ajuţi

Gabriel Cotoi împlineşte 10 ani în ianuarie 2004. Dacă ziua lui de naştere din acest an a însemnat numai bucurie pentru întreaga familie, a 10-a aniversare va fi una mult mai tristă. Băiatul, provenind dintr-o familie cu trei copii, dintr-un sat din apropierea Reghinului a ajuns să petreacă Crăciunul şi Revelionul în Clinica de Pediatrie 1, Târgu Mureş, cu mai multe boli grave şi o speranţă de viaţă din ce în ce mai mică.

Boala lui a debutat la începutul lunii iunie 2003, cu doar două săptămâni înainte să înceapă vacanţa de vară. După o excursie la Salina Praid cu fratele mai mare şi clasa acestuia s-a întors acasă mai obosit ca altădată, palid şi cu o stare generală de rău. “Înainte tot timpul se juca cu fraţii şi cu prietenii, dar în săptămâna de după excursie, cum venea de la şcoală, se punea în pat, nu a mai vrut să se joace şi se plângea că îl dor picioarele. Era el mai palid şi înainte, dar nu a fost bolnav în mod deosebit. Duminica următoare fetiţa avea serbare în sat, iar el se simţea atât de rău încât nu a fost capabil să meargă la 4 kilometri, să vadă serbarea sorei mai mici”, povesteşte mama lui. A doua zi dimineaţa Gabriel a fost dus de mama lui pediatria din Reghin, dar era deja într-o stare în care abia a putut să meargă pe jos câteva sute de metri, cu întreruperi pentru a se odihni.

Verdict: leucemie

Ajuns la spital fără bilet de trimitere şi număr, analizele nu s-au putut face gratuit. Mama a acceptat să plătească 300.000 pentru analize decât să mai piardă o zi, deşi această sumă era un efort semnificativ pentru o familie cu o situaţie materială destul de precară, şi cu trei copii mici. Rezultatele acestor analize au constituit începutul unui şir de necazuri şi greutăţi pentru întreaga familie, dar mai ales pentru copil. El avea 70.000 de leucocite în sânge, ceea ce a ridicat suspiciunea unei leucemii, deoarece numărul normal ale acestora este ntre 4000-10.000. A doua zi a fost internat în Clinica de Pediatrie 1 din Târgu Mureş, unde au urmat două puncţii sternale şi numeroase analize de sânge, care toate indicau leucemie, însă nu au confirmat cu siguranţă diagnosticul. O parte din analize au fost trimise la Bucureşti, acolo fiind pus şi un diagnostic de toxoplazmoză, adică o infecţie parazitară. Următoarea desinaţie era spitalul de pediatrie din Cluj, apoi Insitutul Inimii, unde a fost confirmat şi o insuficienţă valvulară a inimii lui. Cu toate că a primit tratament, această boală se poate rezolva numai cu înlocuirea valvei respective. Însă, până leucemia nu se remite, operaţia este prea riscantă. Astfel, Gabriel nu a putut scăpa de boala cardiacă, care a dus la dificultăţi de respirare şi acumularea apei în organism.

De la extaz la agonie

Întors la spitalul din Târgu Mureş, cu ajutorul unui tratament diuretic s-au eliminat trei litri de apă din organismul lui. Toată povestea a durat aproximativ o lună după care, în urma terapiei, copilul s-a putut întoarce acasă având un număr de leucocite la limita normalului, între 10 şi 20 de mii. În acest timp Gabriel s-a simţit bine din nou, s-a jucat cu fraţii şi cu toate că nu era recomandat să facă efort, nu putea fi ţinut în casă, lucru normal pentru un copil de vârsta lui. Controalele medicale săptămânale au avut rezultate bune doar 2-3 săptămâni, pentru că înainte de a începe şcoala, boala era deja agravată. Daniel avea 97.000 de leucocite. Următorul pas era internarea în spitalul Fundeni din Bucureşti pentru noi analize şi tratament. Abia aici s-a confirmat cu certitudine diagnosticul de leucemie limfoidă şi s-a iniţiat tratamentul citostatic. Deoarece numărul de leucocite era foarte mare, în jur de 110 mii, cu oscilaţii zilnice de 10-20 de mii, urmarea tratamentului ar fi fost ideală la Fundeni. Însă, situaţia materială a familiei nu permite “luxul” de a sta luni de zile în capitală. Întors la Târgu Mureş, Gabriel a urmat două cicluri de tratament citostatic. Ca tratamentul să fie complet, este nevoie de şase cicluri de tratament, între care mai are nevoie de tratament suportiv. În curând, el trebuia să înceapă al treilea ciclu de citostatice, însă acest lucru nu a fost posibil din cauză că a intervenit o infecţie sistemică şi o endocardită cu vegetaţii pe inimă, care agravează boala cardiacă. Infecţia a intervenit în urma scăderii imunităţii organismului, iar continuarea tratamentlui citostatic ar fi avut urmări nefavorabile.

Tu eşti ultima speranţă!

Cu toate că medicamentele citostatice sunt gratuite pentru bolnavii de leucemie, vitaminele şi medicamentele pentru creşterea imunităţii trebuie suportate de familie şi sunt extrem de scumpe. Numai pentru o lună mama lui a dat aproape patru milioane pe acestea, însă venitul mic al unei familii de la ţară, care mai trebuie să aibă grijă de încă doi copii, nu permite acest lucru în continuare. Situaţia pare să-i depăşească, iar ajutorul poate veni numai de la oameni care, în pragul Crăciunului, doresc să întindă o mână de ajutor celor nevoiaşi. Astfel, dacă nu sunteţi indiferenţi şi doriţi să faceţi un gest frumos, care poate salva o viaţă de copil, puteţi ajuta cu orice sumă pe care o puteţi depune în contul SV7277102700 deschis la Banca Română pentru Dezvoltare (BRD), Târgu Mureş.

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close