Uncategorized

Sandu, amatorul din cazul ”Hădăreni”

Calitatea îndoielnică a actelor de cercetare și urmărire penală întocmite de Marin Sandu, procurorul care a fost uns acum doi ani ani șef al PNA Târgu Mureș, este amendată din nou de magistrații de la Curtea Europeană a Drepturilor Omului. Marțea trecută, CEDO ne-a prezentat facturile totale în cazul Hădăreni: 18 miliarde de lei.

CEDO a hotărât că cei 7 romi care au continuat procesul trebuie să primească 238.000 de euro de la statul român, după ce în prealabil a admis cinci din cele șase capete de acuzare formulate în plângerile acestora.

Decizia Curții se referă la Iulius Moldovan, Melenuța Moldovan, Maria Moldovan, Otilia Rostaș, Petru (Gruia) Lăcătuș, Maria Floarea Zoltan și Petru (Dâgăla) Lăcătuș. Sumele primite de aceștia sunt cuprinse între 11.000 de euro și 95.000 de euro. Astfel, Iulius Moldovan va primi 60.000 de euro, Melenuța Moldovan – 13.000 de euro, Maria Moldovan – 11.000 de euro, Otilia Rostaș -15.000 de euro, Petru Dâgăla Lăcătuș – 27.000 de euro, Petru Gruia Lăcătuș – 17.000 de euro, iar Maria Florea Zoltan, care a rămas fără soț și doi frați în evenimentele din septembrie 2003 de la Hădăreni, va primi 95.000 de euro.

Curtea de la Strasbourg reține în hotărâre că în septembrie 1993 toți locuiau în Hădăreni, unde au avut loc violențe între comunitatea romilor și restul sătenilor. Curtea Europeană a stabilit că reprezentanți ai poliției au participat la incendierea caselor romilor și au încercat apoi să ascundă faptele, infirmând astfel rechizitoriul lui Marin Sandu, care a scos milițienii nevinovați.

Magistrații de la Strasbourg au mai stabilit că, dată fiind reacția întârziată a autorităților române și refuzul instanțelor românești de a acorda compensații, reclamanților le-a fost încălcat dreptul la familie și viață privată, iar condițiile în care aceștia au trăit în ultimii 10 ani au fost considerate tratamente inumane sau degradante. Durata extrem de lungă a procesului a făcut ca CEDO să condamne statul român pentru încălcarea dreptului la un proces echitabil, autoritățile române fiind condamnate și pentru discriminare.

Banii trebuie virați în 3 luni de la rămânerea definitivă a sentinței.

Prima notă: 262.000 euro

Înainte cu o săptămână a fost publicată soluția de încetare, pe cale amiabilă a procesului dintre 18 rromi și statul român, în cazul Hădăreni, fapt ce confirmă reponsabilitatea procurorilor și autorităților locale implicate. Încetarea pe cale amiabilă ne costă aproape 8 miliarde de lei, bani plătiți din bugetul de stat și nu din buzunarele celor care au făcut ca România să fie pârâtă din nou la CEDO.

Încă de la apariția noastră pe piața presei mureșene atrăgeam atenția asupra faptului că modul în care a fost instrumentat dosarul „Hădăreni” de procurorii Liviu Moica și Marin Sandu, precum și atitudinea autorităților statului față de romii din Hădăreni ne va costa scump.

Prin pronunțarea ultimelor sentințe în cazul Hădăreni, procurorii de tip sovietic din Mureș continuă să atenteze la bugetul României. După ce statul român a plătit circa 1,6 miliarde de lei în cazul „Notar”, instrumentat de procurorul Marin Sandu, care continuă să-și facă nestingherit treaba la PNA, acum plătim alte 18 miliarde pentru niște procurori care au închis puțin ochii la acțiunile polițiștilor.

Cine plătește facturile?

Șeful Biroului pentru Apărarea Drepturilor Omului din cadrul Ligii Pro Europa, Haller Istvan, ne-a declarat că 30 de persoane, procurori, judecători și autorități județene, ar trebui trase la răspundere pentru aceste sume pe care bugetul de stat va trebui să le acopere. „În primul rând, prefecții care au fost în acea perioadă, începând cu Ioan Racolța și încheind cu domnul prefect Dorin Florea. Responsabilitatea aparține și Consiliului Județean, domnului Ioan Togănel, întrucât o bună parte din aceste daune se datorează faptului că rromii nu au avut unde să se întoarcă, nu au avut o locuință, nu puteau să-și întrețină viața de familie și așa mai departe”, susține Haller Istvan, care afirmă că vina o poartă și procurorii care au anchetat cazul. „Se poate aminti numele procurorului Liviu Moica, ce a anchetat civilii în acest caz, și al procurorului Marin Sandu, care timp de un an a anchetat polițiștii care erau implicați în acest caz”, a precizat reprezentantul LPE.

Haller a amintit și numele Otiliei Abram, procuror general adjunct la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Târgu-Mureș, care a refuzat extinderea urmăririi penale împotriva altor persoane și a altor fapte, deși instanța i-a solicitat acest lucru. Procurorul însă a negat că ar fi avut competența de a extinde urmărirea penală.

Edy MARCUȘ

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close