Uncategorized

Șanse infime de reangajare pentru șomerii din județul Mureș. Locurile de muncă s-au evaporat

Numărul locurilor de muncă de pe piața mureșeană scade văzând cu ochii. Agenția Județeană de Ocupare a Forței de Muncă Mureș a anunțat în perioada noiembrie –decembrie 1068 de disponibilizări și urmează ca până în luna martie să mai fie disponibilizați încă 1040 de mureșeni.

Rubricile cu anunțuri de angajare din ziare au scăzut dramatic, dar și cele care mai sunt de cele mai multe ori sunt ocupate. Față de aceeași perioadă a anului trecut, numărul locurilor de muncă din evidența AJOFM Mureș a scăzut la mai puțin de jumătate. Dacă anul trecut în luna octombrie nu au fost anunțate disponibilizări, din noiembrie, 1068 de mureșeni au ajuns în situația de a nu mai avea un loc de muncă. Opțiunile de angajare pentru mureșeni s-au redus, având în vedere faptul că AJOFM Mureș scoate zilnic tot mai puține oferte de locuri de muncă. La data de 22 ianuarie, în evidența AJOFM Mureș erau înregistrate 89 de locuri de muncă vacante, din care 28 la Agenția locală Târgu Mureș, 29 de locuri de muncă la Punctul de lucru Reghin, 31 de posturi vacante la Punctul de lucru Sighișoara și doar un loc de muncă pentru Punctul de lucru din Sovata “Anul trecut, în perioada 1 august -30 septembrie, au fost înregistrate în evidențele noastre 2626 locuri de muncă vacante, pentru care s-au emis 2129 de repartiții. Cele mai multe locuri de muncă înregistrate au fost în perioada 1 octombrie -30 noiembrie, adică 2679, pentru care s-au emis 2143 de repartiții. În luna decembrie numărul acestora a scăzut, ajungând la 664 de locuri de muncă vacante pentru care s-au emis 426 de repartiții”, a precizat Florina Pricopie, director executiv adjunct Managementul Pieței Muncii. Principalele meserii unde a fost nevoie de forță de muncă în acea perioadă au fost manipulant mărfuri, muncitor necalificat în industria confecțiilor, lucrător comercial, agent securitate, vânzător, tâmplar, șofer, încărcător, asistent medical generalist, operator centrală termică, turnător produse ceramice, etc.

Locuri de muncă puține și disponibilizări în masă

De la începutul anului și până la data de 22 ianuarie la AJOFM au fost înregistrate 482 de locuri de muncă, pentru care au fost emise 336 de repartiții. Aceste angajări au avut loc în domenii cum sunt confecționer asamblor articole textile, montator subansamble, muncitor necalificat în industria confecțiilor, lucrător comercial, manipulant mărfuri, etc. Pentru cei care până în luna ianuarie mai aveau un loc de muncă, AJOFM Mureș le aduce o veste proastă.

“Pentru luna ianuarie au fost anunțate disponibilizări ce vizează un număr de 479 de persoane, iar pentru lunile februarie-martie s-au mai anunțat încă 561 de disponibilizări. Acestea vizează domenii cum sunt confecții, construcții, cablaje auto, comerț cu ridicata, construcții, fabricarea de mobilă, industria chimică și mașini de cusut”, a anunțat Florina Pricopie.

Speranța moare ultima

Pentru a veni în ajutorul celor disponibilizați, AJOFM Mureș a impus măsuri pentru stimularea ocupării unui loc de muncă, ce vizează creșterea șanselor de ocupare a persoanelor aflate în căutarea unui job și stimularea angajatorilor pentru încadrarea în muncă a șomerilor și crearea de noi locuri de muncă. ”Creșterea șanselor de ocupare se realizează în principal prin servicii de preconcediere, servicii de informare și consiliere profesională, medierea muncii, formare profesională, completarea veniturilor salariale, stimularea mobilității forței de muncă. Stimularea angajatorilor pentru încadrarea în muncă a șomerilor se realizează în principal prin subvenționarea locurilor de muncă, acordarea de credite în condiții avantajoase în vederea creării de noi locuri de muncă”, a arătat directorul MPM Mureș.

Eures- o poartă de intrare în Europa

Un alt serviciu oferit de AJOFM este cel de consiliere gratuită pentru ocuparea unor locuri de muncă prin Eures, rețeaua serviciilor publice de ocupare europene. ”Dacă în cursul anului 2008, au fost consiliate 732 de persoane, de la începutul anului și până în prezent, au fost consiliați doar 115 mureșeni, interesați în ocuparea unui loc de muncă în spațiul economic european. Pentru aceste persoane consiliate există oportunități de angajare în domeniul agriculturii în Spania, Marea Britanie și Danemarca”, a continuat Florina Pricopie. Anul trecut, prin intermediul rețelei Eures, 246 mureșeni au fost plasați la un loc de muncă în străinătate, în domenii precum agricultura, construcții, transport și medical. Pe lângă consiliere gratuită, Eures oferă și servicii precum obținerea unui loc de muncă în condiții sigure, oferirea de informații detaliate asupra locurilor de muncă adecvate și despre condițiile de muncă și de viață din alte state, oferă servicii în rândul angajatorilor care, sunt asistați în găsirea persoanelor de care au nevoie pentru ocuparea posturilor vacante.

Arina CORDUNEANU

arina@ziaruldemures.ro

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close