Uncategorized

Savureaza clipa, dar gandeste-te la implicatii si asuma-ti consecintele!

Initiatorul Saptamanii Educatiei Sexuale, 19-23 mai 2008, din judetul Mures, dr. Silviu Morariu, directorul Agentie de Sanatate Publica, intr-un interviu spumos despre iubire, sexualitate, dar mai ales despre curajul de a vorbi deschis elevilor despre bolile cu transmitere sexuala

Saptamana Educatiei Sexuale este un proiect ce se deruleaza in perioada 19-23 mai 2008 la clasele a XII-a si a XIII-a din cadrul liceelor. In cadrul acestei Saptamani a Educatiei Sexuale, organizata de Directia de Sanatate Publica, in colaborare cu Inspectoratul Scolar Judetean Mures, elevii vor urmari filmul “Parcul de distractii”, le vor fi explicate metodele contraceptive si vor discuta liber cu medicii Directiei de Sanatate Mures si cu profesorii implicati in eveniment.

Ideea acestui program vine in contextul in care sexualitatea ocupa locul al II-lea in rândul necesitatilor omului adult, urmând imediat dupa necesitatile primare, de alimentatie, adapost si odihna. Sexualitatea se manifesta cu totul individual, fiind integrata in personalitatea omului, de aceea este normal sa existe o indrumare fireasca privind viata sexuala incepând de la vârsta preadolescentei. Relatiile sexuale sunt semnul implinirii iubirii in cuplu, ofera o noua viziune asupra vietii marcata de responsabilitate, dar si numeroase riscuri. Cei care se hotarasc sa aiba o viata sexuala impreuna trebuie sa impartaseasca nu numai trairile ei placute, ci si consecintele ei. Din pacate, riscurile aduse de viata sexuala sunt pe masura unui adult si nu pe masura unui elev. De aceea l-am intrebat pe dr. Silviu Morariu, directorul Agentiei de Sanatate Publica Mures cu privire la aceste riscuri, dar si referitor la sfaturile pe care le-ar acorda tinerilor care isi incep sau si-au inceput deja viata sexuala.

Claudia Sas, revista Sanatate in Plus: De ce o saptamana dedicata placerilor Venerei?

Silviu Morariu, directorul Agentiei de Sanatate Publica Mures: Placerile Venerei prezinta si o fata mai putin vazuta, uneori necunoscuta, alteori ignorata, cu efecte cel mai adesea devastatoare pentru individ si uneori pentru societate. În aceasta saptamâna, ne-am propus sa discutam nu despre partea placuta a relatiilor sexuale, ci despre aceasta parte intunecata, generatoare de multa suferinta, ce poate fi in mare parte evitata de personele bine informate.

Claudia Sas: Care este scopul unei saptamâni dedicate educatiei sexuale pentru elevii claselor a XII-a si a XIII-a?

Dr. Silviu Morariu: Am pornit de la trei constatari ingrijoratoare pentru noi: un numar nepermis de mare de avorturi la tinere sub 18 ani. Doar in anul 2007 peste 540 de domnisoare au facut un avort si asta doar din lipsa informarii. În al doilea rând, un numar, de asemenea, mare de nasteri la aceeasi categorie de vârsta – 920 de tinere, majoritatea eleve, au devenit mame in 2006, ceea ce dati-mi voie sa cred ca nu este rezultatul unei activitati constiente de planificare familiala. Si un fapt si mai ingrijorator, 36 dintre ele au avut vârsta sub 15 ani. La toate acestea se adauga si o crestere alarmanta a numarului de infectii cu transmitere sexuala (ITS) la tineri. Unele infectii cu efecte grave pe termen mediu si lung. Nu uitati ca unul dintre factorii responsabili de aparitia cancerului de col – tumora maligna cu prognostic rezervat, este un virus transmis pe cale sexuala – virusul papilomului uman (HPV). Si din pacate, incidenta acestui virus in populatie nu este chiar asa de mica.

Reporter: Ce trebuie sa inteleaga in primul rând adolescentii?

Silviu Morariu: Ca viata incepe sa le ceara responsabilitate. Ca nu mai pot sa spuna, “Pardon, nu am vrut!” sau “Nu am crezut ca asta mi se poate intâmpla mie!” Ca a sosit vremea deciziilor cu implicatii ireversibile. Ca uneori poti purta povara unei clipe de iresponsabilitate o viata intreaga. Ca uneori viata poate atârna de un fir de par. Ca ceea ce ti se pare roz astazi, mâine poate deveni negru. Ca in spatele fiecarui strop de fericire, se poate ascunde un ocean de suferinta.

Reporter: Nu va este teama ca unii “maturi si morali” va vor acuza ca deschizând aceasta cutie a Pandorei veti stimula apetitul pentru debutul mai precoce al vietii sexuale? N-ar fi mai simplu sa propovaduiti abstinenta?

Dr. Silviu Morariu: Sau altfel spus sa ne facem ca nu stim ca acesti tineri cunosc de mult ca nu barza aduce copiii, ca raporturile sexuale genereaza placere, ca hormonii sunt aproape imposibil de controlat, ca acesti tineri sunt de multe ori mai maturi decât ne place sa credem, ca uneori noi le-am grabit maturizarea… Nu ignorând un fenomen il poti tine sub controla. Ignoranta naste intotdeauna monstrii si niciodata nu va genera fericire.

Reporter: Sunteti pentru sau impotriva debutului precoce al vietii sexuale?

Dr. Silviu Morariu: Decizia, trebuie sa intelegem, ca nu ne apartine noua, ci le apartine lor. Este un fapt pe care nu putem, eu sau dumneavoastra, sa-l controlam si sa-l influentam, indiferent cât de mult ar dori unii sa-l ignore. Din punct de vedere strict medical – normal ca debutul precoce al vietii sexuale expune la riscuri suplimentare. Credeti ca a nu le vorbi despre riscuri, va intârzia debutul vietii sexuale?

Reporter: Ce trebuie sa inteleaga un adolescent?

Dr. Silviu Morariu: Relatiile sexuale genereaza placere, dar pot genera si multa suferinta. Dorim sa vorbim despre aceasta suferinta si cum poate ea fi prevenita.

Reporter: Putem considera aceasta saptamâna a educatiei sexuale ca o a doua etapa a unui program mai amplu demarat in 2005?

Silviu Morariu: Sigur ca da. În primul rând, am pregatit reteaua de medicina pe componenta planificarii familiale, in sensul ca toti medicii de familie din mediul rural au cursul de planificare familiala si au astfel capacitatea de a oferi servicii in acest sens, precum si de a elibera gratuit contraceptive pentru toate femeile din mediul rural.

Reporter: Si in mediul urban?

Silviu Morariu, directorul Agentiei de Sanatate Publica Mures: Aici avem reteaua de cabinete de planificare familiala cu medici specialisti sau cu competenta in planificarea familiala, capabili sa asigure confidentialitatea discutiei – pentru ca uneori frica de a nu ajunge la urechile parintilor, colegilor, a profesorilor, in gura lumii, le opresc pe adolescente sa ceara o consiliere, un sfat, un examen medical. Sau il solicita atunci când este prea târziu,… mult prea târziu.

Reporter: Cum ati defini, pentru adolesceti, activitatea cabinetelor de planificare familiala?

Silviu Morariu: Confidentialitate, profesionalism, consiliere. Medicul din aceste cabinete este cel mai bun si mai profesionist confident. Aceste servicii medicale sunt gratuite. De aici, elevele si studentele, pot obtine si contraceptive gratuite, adaptate vârstei si statusului medical.

Reporter: Ce va doriti de la aceasta saptamâna de educatie sexuala?

Silviu Morariu: Sa stabilim un dialog, sa le putem demonstra adolescentilor ca le suntem parteneri si nu inamici, ca nu dorim sa le influentam deciziile, ci doar sa le oferim acele informatii pe baza carora ei sa poata lua cele mai bune decizii. Sa iubeasca fara sa cauzeze sau sa-si cauzeze nefericire. Nu-l lasa pe altul sa te fereasca, fereste-te singur! Dar pentru asta trebuie sa stii de ce si cum sa te feresti.

Reporter: De ce ar trebui sa se fereasca adolescentii?

Silviu Morariu: De o sarcina nedorita. De o infectie cu transmitere sexuala. Chiar de un avort, care nu este nici placut si nici lipsit de riscuri. Si in final, dincolo de prevederile legale, reprezinta o intrerupere a vietii unei fiinte – chiar daca este in faza primara. Un fapt, care cu un minimum de precautie poate fi evitat.

Reporter: Ce este un avort?

Silviu Morariu: Pentru cei care doresc sa cunoasca ce este de fapt un avort le recomand site-ul www.aspmures.ro. Îi las pe ei sa-si faca o idee si sa constate daca merita sau nu sa-l evite.

Reporter: Un sfat pentru adolescenti.

Silviu Morariu: Savureaza clipa, dar gândeste la implicatii si asuma-ti consecintele! Ia-ti portia de fericire, fara sa cauzezi nefericire. Iubeste fara sa faci sau sa-ti faci rau.

Reporter: Cum sa ne alegem partenera/partenerul sexual?

Silviu Morariu: Mai multi parteneri reprezinta o crestere exponentiala a riscului de contactare a unor infectii cu transmitere sexuala. Trebuie stiut ca orice persoana poate face sau transmite aceste infectii. Microbii, parazitii, virusurile nu cunosc si nu tin cont de marca de “masina fitoasa”, de contul din banca, de aspectul fizic, de ce-i tata sau mama.

Ei au doar un singur “scop”, sa se transmita mai departe si mai departe… Exista numeroase cazuri in care leziunile nu sunt vizibile sau partenerul este un asa numit purtator sanatos (persoana care nu face boala, dar o poate transmite). Asa ca nici macar o analiza atenta a tegumentului si mucoaselor partenerului nu releva prezenta unei infectii cu transmitere sexuala. Normal ca un singur partener, constant, scade mult riscul de transmitere a unei infectii cu transmitere sexuala.

Reporter: Nu ajunge igiena locala? Spalatul, utilizarea dezinfectantelor, etc.

Silviu Morariu: Igiena locala poate reduce doar o mica parte din riscurile de transmitere a unor boli. Sapunul nu distruge majoritatea microorganismelor ce determina aceste boli. Iar prin contactul, in special sexual, cu leziuni floride (evidente, vizibile) se garanteaza transmiterea acestor boli. Poti sa te speli, ulterior, cât doresti, tot vei face boala.

Reporter: Infectiile cu transmitere sexuala se pot “lua” si pe alta cale?

Silviu Morariu: Unele da, altele nu.

Reporter: Sexul oral sau anal reduce riscul de transmitere a acestor infectii?

Silviu Morariu: Indiscutabil nu. De fapt contactul cu o leziune cutanata sau mucoasa este cea care asigura transmiterea bolii. Iar majoritatea leziunilor se pot localiza si in cavitatea bucala sau la nivelul anusului asa ca…

Reporter: Ce trebuie sa facem daca banuim totusi ca am contractat o boala venerica?

Silviu Morariu: Urgent, dar urgent, la medicul specialist. Niciodata diagnostic si tratament stabilit la sfatul prietenilor, cunoscutilor. Exista tratamente care dau rezultate fals pozitive, ameliorând simptomatologia bolii, aparent nu ne mai deranjeaza nimic, dar boala evolueaza spre complicatii ireversibile. Ai facut-o? Ai gresit? OK. Dar nu persista in greseala. Doar medicul poate stabili exact diagnosticul si tratamentul si poate garanta vindecarea. Atentie, in spatele fiecarei infectii cu transmitere sexuala mai poate exista o boala (infectii duble sau triple), adesea mai parsiva, mai grava.

Reporter: Când trebuie sa ne temem ca am contactat o boala venerica?

Silviu Morariu: În primul rând, la schimbarea partenerilor, când nu am folosit prezervativul (prezervativul asigura o protectie de 90%-95% pentru ITS). Fournier, marele sifilograf francez, spunea ca orice leziune a organelor sexuale – sau intr-o acceptiune – a zonelor erogene, trebuie abordata ca o posibila ITS, pâna la proba contrarie, iar, uneori, este mai bine sa institui tratamentul preventiv, atunci când nu ai putut exclude cu certitudine acest diagnostic.

Reporter: Pro sau impotriva prostitutiei si a legalizarii acesteia?

Silviu Morariu: Grea intrebare… Ca om, ca individ, ca parinte, evident, impotriva prostitutiei. Ca medic sunt, partial, pentru legalizarea ei.

Reporter: De ce legalizare?

Silviu Morariu: Pentru ca ITS in rândul prostituatelor variaza, in Targu Mures, intre 25 si 75%. Sau, altfel spus, una pâna la trei prostituate din patru are cel putin o boala venerica. Ceea ce reprezinta o adevarata bomba biologica. Dar numai legalizând un fenomen si asigurându-i un cadru strict de activitate si monitorizare il poti controla. Poti sa-l combati, in continuare, moral dar il poti si controla medical.

Reporter: Si de ce doar partial de acord? De ce va temeti?

Silviu Morariu: Ma tem de incapacitatea autoritatilor de a gestiona acest fenomen, prostitutia, odata legalizat. Iar daca nu suntem capabili sa impunem respectarea legii prin care se va legaliza prostitutia, nu vom face altceva decât sa legalizam raspândirea infectiilor cu transmitere sexuala si a traficului de carne vie.

A consemnat pentru Sanatate in Plus, Claudia SAS

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close