Uncategorized

Scandalul incineratorului se mută la Mediu

Investiția de un milion de euro de la Alțâna, județul Sibiu, continuă să fie blocată de autorități, susțin italienii care doresc să construiască acolo un incinerator de deșeuri spitalicești. Reprezentanții Franco Seve Eco SRL spun că de la Agenția de Protecție a Mediului li se cer documente fără rost.

După ședința de acum două săptămâni, de la sediul Agenției Regionale de Protecție a Mediului (ARPM) Sibiu, lucrurile păreau să intre pe un făgaș normal. Cu toate acestea, investitorii italieni veniți la Alțâna să construiască un incinerator pentru deșeuri spitalicești se plâng în continuare că nu sunt tratați echitabil.

Directorul ARPM Sibiu, Dumitru Ungureanu, a cerut celor de la Seve Franco Eco să prezinte și un plan urbanistic zonal (PUZ). “Pe o rază de 500 de metri în jurul acestui incinerator nu mai este voie să construiască nimic. De aceea am cerut și un PUZ. Singurul lucru pe care îl urmărim este să fie respectată legislația în domeniu. Iar având în vedere că sunt deșeuri spitalicești, deci foarte periculoase, rigurozitatea noastră va fi maximă”, declară Dumitru Ungureanu.

PUZ-ul discordiei

El susține că nu are de gând și nici nu poate, conform legilor în vigoare, să oprească ridicarea unui incinerator la Alțâna, zonă moartă din punct de vedere economic. Italienii care vor să pună în funcțiune incineratorul de la Alțâna susțin că nu este nevoie de nici un PUZ, din moment ce zona în care au amenajat această investiție este trecută în planul urbanistic general (PUG) drept zonă industrială. Aceeași variantă este susținută și de primarul comunei, Vasile Brezaie. “Acea zonă nu este una agricolă, ci este una industrială, deoarece acolo au funcționat niște gatere. Deci nu mai trebuie nici un PUZ. După cum am mai spus, eu sunt pentru această investiție, atâta timp cât nu afectează mediul înconjurător. Iar utilajele aduse de italieni sunt cele mai performante, la ora actuală”, a afirmat Brezaie.

Suspiciuni peste Cluj

Francesco Teodor Caligiuri, administratorul și asociatul societății Franco Seve Eco SRL, intenționează să pună în funcțiune, la Alțâna, un incinerator de deșeuri spitalicești. Omul de afaceri acuză reprezentanții Consiliului Județean (CJ) Sibiu de faptul că încearcă să blocheze o investiție de un milion de euro la Alțâna, din cauza unor interese politice. De cealaltă parte, președintele CJ Sibiu, Martin Bottesch, susține că este vorba de o intenție a autorităților județene de a nu construi nici un incinerator de deșeuri spitalicești în județ.

Traian DELEANU

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close