Uncategorized

Scriitura ca rost jurnalistic

Dupa trei saptamâni de convalescenta de duminica seara vin în oras.
Colegul meu venea la Anvico sa verifice cele 48 de albume franciza, marca Radu Balas, create de noi Old Cluj, sa iasa bine ca tot ajungeau la fiecare membru fondator al Bancii Transilvania.
Prima surpriza. Dan Masca a decis sa se retraga din parteneriatele cu presa pe sistem barter. Asa ca tot efortul nostru creativ de a va oferi noile site uri www.zi-de-zi.ro si www.transilvaniabusiness.ro nu vor fi facute la Reea, profesionist si rapid, ci în regie proprie. Oricum, Masca va avea sprijinul nostru deplin daca va candida pentru consilier local la Târgu Mures. sanse are, de vrut vrea, sa vedem daca intra.
Era doar luni 13.

Zborul si Radioul

La amiaza se joaca înca o partida pentru destinul – nefast deocamdata – al Aeroportului. Runcan si raportul de activitate. Ordonanta 109. Nou CA si concurs pentru director la Aeroport. De fapt problema e  simpla. Cum alimentezi cu galeata cu motorina un degivror de sute de mii de euro. Sau cum sa ceri buget de 4 milioane de euro la început de an si sa dai înapoi la CJ în decembrie magnifica suma de 800.000 de euro. Cine nu si-ar dori asa afacere cu asa buget?! Cine nu vrea director la Aeroport?! Cert e ca niciunul din decidentii mureseni nu-l stiu pe David Ciceo de la Cluj. si nu vorbim doar de ultimii 4 ani portocalii… Iar consilierii judeteni, foarte multi habar n-au. Iar cei ce stiu, joaca la comanda. Aprilie ar putea aduce nu doar înflorirea promisa în 2004…
Szasz Attila este noul director mandatat de UDMR sa se mute de la CNA la Târgu Mures sa conduca Radioul de stat în noua varianta, exclusiv în maghiara. Emisia în româna continua, dar Mirela Moldovan trebuie sprijinita politic ca are oameni de ani buni fara carte de munca, în vreme ce abilitatile doamnei Borbely Melinda si sigur ale noului manager Szasz asigura în continuare confort, siguranta si consistente salarii din bani publici colegilor de breasla discriminati pozitiv.

Lapusna

Nu-mi doresc, dar dupa ce judecatorii Republicii au decis în problemele interne de succesiune ale Casei Regale si printul Paul a devenit fiul tatalui sau si nepotul lui Carol al II lea, o sa ne aducem aminte cu jind de Castelul Lapusna. Or fi mai putin conectati la doleantele presedintelui jucator judecatorii din Mures, ca aici doar e procesul cu finul de os domnesc Hohenzolern, print al Republicii, ce vrea Lapusna?!
De Valentin nimic, noi, cu Dragobetele! Mai greu cu masa la Tempo însa…
Transfer hosting. Sau cum facem arhiva de pe typo 3 pe wordpress sau facem un soft de la zero?! Prototip. Roboti. Programator. Toti vor zeci de mii de lei…

Imnul PD. Liberal.

Înca de luni dupa amiaza si spre seara am asteptat decizia Tribunalului în procesul primarului de Band. Mircea Rusu si fiul sau erau trimisi în judecata pentru abuz în serviciu – acte – dosare 2009. Nu era de gluma pentru ca fusesera retinuti 24 ore. Era si un muresean în dosar acuzat de evaziune fiscala. Omul care crease imnul PD putea fi arestat. Judecatorul a decis neparasirea localitatii si interzicerea exercitarii atributiilor de primar. Pe 29 zile. Sa vedem ce decide Curtea de Apel luni. Primar liberal. Împreuna cu poetul Marius Pascan a creat un CD si un spectacol tematic. Parchetul zice altceva. Avocatii alta.
Sa fie si una economica si arhitecturala. Omul cu una dintre cele mai frumoase case din oras, Grigore Gorea Rozenberg decide ce face cu Nordland.

Biciclete peste garaje

Am primit o serie de telefoane din Reghin. Ca primarul Nagy Andras le darâma garajele. si sa facem ceva poate nu se întâmpla nimic pâna în 10 iunie. Când îl schimbam… Zic vocile la aparat. Pai e drept ca Nagy are proiectele gata când începe sesiunea de fonduri românesti ori europene. Cu UDMR sau fara, le câstiga. si asta-i bine pentru oras. Ca biciclistii trec peste niste garaje din epoca Eremia nu-i a buna. Dar ca terenul e al orasului e cert. Acum, sa faca primarul doar de dragul votului din 10 iunie pista, sau votul va fi negativ doar ca vin bani în oras si stiu ei cetatenii cine fac afacerile adevarate în Reghin?! Eu cred ca -i omenesc sa mai si gresesti dar când si faci ceva e imposibil sa nu superi pe nimeni…
Tot respectul pentru generalul Baziotis de la Garda. Pentru longevitate. Pentru cei 7000 de lei venituri. si pentru locul I la amenzi. Aplicate alora mici si necititori de fiscalitate. Ati auzit sa îndrazneasca Garda sa deranjeze vreun mahar…?! Nici zapcii, nici ispravnicii nu luau decât de la nevoiasi.

PNL – Maior

Miercuri afla si presa de pe portalul justitiei o stire ce tensioneaza orasul, aliantele, puterea ce e în competitie la primarie, opozitia ce nu e unitara în decizie si actiuni, contractele ce pot sau nu sa fie onorate, determina dispute si temeri, decizii sau noncombat. Fiecare cu onoarea si interesele personale sau de grup. Mai sunt trei luni si avem alegeri. Materialul “Dobre, sah prin Curtea de Apel la viceprimarul Maiorâ€, a determinat reactii vehemente la adresa Zi de zi.
Ciprian Dobre si Casa de avocatura Dobre au venit cu specificatii a doua zi. Alegerea viceprimarului de Târgu Mures, Claudiu Maior, din decembrie 2008 a fost anulata de instanta clujeana. Definitiv. Exista o alta hotarâre de CL din martie 2009 care-i în disputa doar pentru executiv. Ca atunci nu au fost realegeri, ci au fost aduse spre legalitatea ce lipsea în decembrie 2008. Care nu mai e legala. Validitatea hotarârii de CL urmeaza sa se transeze, culmea, în CL. Dispute tehnice juridice. Cert este ca mingea de foc a politicii e în ograda CL si a Primariei. si a prefectului Marius Pascan. Secretarul Ciobanu Maria are în mâini decizia, dar si consilierii locali. Chiar si universitarii s-au exprimat. Vezi pozitia profesorului Chiriac. Primarul Florea si-a reiterat sprijinul neprecupetit fata de viceprimarul Claudiu Maior. Fapt relatat de toata presa, spre deosebire de ziua precedenta când unora le-a fost interzis subiectul în sine.
Desi aflat la vremea respectiva la timona PNL Târgu Mures, si activ pe planul societatii civile prin APDO Lider, actualul candidat al USL la scaunul de primar de Târgu Mures, Cornel Briscaru a fost extrem de nemultumit de aparitia materialului în Zi de zi. De ce nu apare si APDO Lider macar cu o declaratie?!… În culpa, poate, fiind, ne-am documentat. 1. PNL Târgu Mures la ora respectiva nu avea personalitate juridica. 2 APDO Lider nu a continuat procesul separat. Pe portalul clujean actiunea a fost casata ca fiind netimbrata. 5 lei. Asa ca vom vedea cum vor actiona cei doi consilieri PSD, d-le Cornel Briscaru.
Cert e ca înainte cu trei luni de alegeri e greu de crezut ca poate fi introdus subiectul alegerii viceprimarului. Vass Levente de la UDMR stapâneste oare voturile consilierilor maghiari?! Cei doi social democrati si cei doi liberali vor vota cu UDMR chiar daca la centru sau la Bucuresti doar Frunda Gyorgy vrea iesirea Uniunii de la putere?! Sau vor trece lunile în dispute politico-administrative…

Rectorul constructor la UMF

La UMF continua investitiile. Vreo doua milioane de lei în continuarea celor existente. si tot atât pentru Facultatea de Farmacie. Avem si director administrativ tânar si întreprinzator. Dornic de a sprijini noile firme create în domeniul constructiilor. Noul rector va trebui sa se confrunte cu situatia reala. Au fost aprobati 5 milioane de euro pentru noua Farma, dar doar pentru constructie, fara dotari. Iar în ritmul de 20 de miliarde vechi pe an, va fi gata în… un deceniu. Ce nu e specificat în niciunul dintre planurile de management ale concurentilor. Familiile de universitari medici au mari dispute si sunt supusi la mari presiuni în aceste zile. Doar presedintele stie însa spre cine îsi va îndrepta voturile decisive, numarate si sigure, din portofoliu.

Luati bilete cât mai sunt…

Delir la Carmina Burana. Îl vazusem pe Gigi Caciuleanu la Cluj nu demult… stiam ce poate cu trupa profesionsista din Chile, unde creeaza, lucreaza, preda. Dar minunatia oferita de trupa de actori de la Nationalul târgumuresean, de la UAT, de la ambele sectii româna si maghiara si de la teatru si de la universitate este un alt început. O sala arhiplina fericita. Multumim: Gigi Caciuleanu, Alina Nelega – director artistic pro bono, scenograf Alina Herescu, doamnei Monica Ristea, Cristinei Iusan si lui Laurentiu Blaga! Felicitari tinerilor actori “latiniâ€, ca în latina i-a diriguit Monica Ristea, si pe români si pe maghiari. Auspiciile sub care si-a început efectiv directoratul Gasparik Attila sunt dintre cele mai benefice, nu doar referitor la grecii si romanii antici, ci si pentru mureseni, în urma minunatiei Carmina Burana. Dar si de vreme ce nu întâmplator l-am vazut pe Mecena de Cluj, Sorin Dan, de la Fabrica de Pensule, dar si pe corporate affairs Gilda Lazar de la JTI, aici poate ca amfitrion al Serilor culturale JTI sau pentru alte productii artistice. Lume buna la National vineri si sâmbata. Sa vedem cum, cu sprijinul presei – si nu numai, vor fi sali pline la Carmina Burana luni bune.
Daca Kelemen Hunor semneaza pentru Alina Nelega director artistic, multe se vor schimba în era Gasparik.
Sa vedem ce urmeaza la semicentenearul de la National…

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close