Uncategorized

Se scumpesc viciile!

Citind presa de dimineață am văzut următoarea știre: “Ministrul Finanțelor Publice, Gheorghe Pogea, a anunțat că acciza la tutun va crește cu 14 euro în acest an, prin majorarea în două tranșe egale de câte 7 euro la mia de țigarete, una aplicabilă de la 1 aprilie și alta de la 1 septembrie. Tot de la 1 aprilie va fi majorată și acciza la alcool, respectiv cu 11 euro/hl la produsele fermentate și sigilate și cu 13,96 euro/hl la restul băuturilor alcoolice.”

Dincolo de nemulțumirile producătorilor care susțin că nu au fost consultați, că nu a fost respectată legea transparenței și nici impactul asupra prețurilor, m-aș opri la efectul de bumerang al scumpirilor, indiferent ce denumire ar avea. Tutunul și alcoolul, deși considerate cele mai blânde dintre viciile existente pe Terra, decimează locuitorii planetei. E destul să faceți o vizită pe la spitalul de fiziologie ca să vă îngroziți de victimele ierbii dracului! Slabi, numai piele și os, cu tenul înnegrit de gudron, tușind îngrozitor, scoțând sunete huruind-șuierând din coșul pieptului, din plămânii care protestează tot mai tare cerând dreptul la aer respirabil.

Omoară lent fumatul și cu toate că provoacă dependență, încă nu am auzit de nimeni care să fi ucis pentru o țigară. (Asta nu înseamnă că pledez pentru fumat!) Cu atât mai multe sunt cazurile în care adepții lui Bacchus decurg la violență, pentru “una mică” sau din cauza unui pahar în plus! De câte ori n-ați auzit de crime comise pe fondul unui consum exagerat de alcool? Câte accidente soldate cu decesul celor implicați au fost cauzate de inconștiența unor șoferi care s-au urcat beți la volan? Câte violuri se comit în stare de ebrietate, câte vieți se pierd în lupte inegale și câte sunt zămislite cu alcoolul în vene? O reclamă la bere zicea despre Burebista că ar fi tăiat toate viile din țară! Ador strugurii, dar mai-mai că aș fi fost de acord cu el, dacă știam că astfel ar dispărea viciul beției de pe Pământ. Dar să nu mă îmbăt cu apă rece. Bețivi au fost și vor fi, indiferent de clasa lor socială, independent de nivelul lor de educație.

Scumpirea alcoolului, a tutunului îi va sărăci și mai mult pe cei care nu pot scăpa de vicii, iar concedierile, șomajul, depresia vor recruta tot mai mulți adepți care vor contribui la “propășirea națiunii” prin taxa de viciu! Șomerul cu ultimii bani își va lua o țigară și o cinzeacă, din taxa pe viciu un altul își va primi medicamentația, producătorul se va plânge că nu l-au înștiințat, ministrul finanțelor va mai anunța creșterea accizei, iar eu nu pot decât să mă bucur că m-am lăsat de fumat!

Erika MÄ‚RGINEAN

erika@ziaruldemures.ro

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close