Uncategorized

Secrete de ministru

Titluri de proprietate date pe teritoriul altei comune * Ilegal * Note de constatare ale Corpului de control al ex-prefectului Natea făcute după ureche * Abuz în serviciu * Localnici instigați la distrugere * Penal * Se întâmpla la Batoș * În 2004 l Sub domnia ex-primarului Mușat Rășcanu și a ex-viceprimarului, actualmente director în Ministerul Agriculturii, Viorel Borșan * Situația a rămas până în prezent nerezolvată și tinde să devină explozivă * Cine face lumină?

Szasz Iosif, bistrițean la origine, a venit după 2000 în comuna Batoș pentru a-și dezvolta o afacere în domeniul agricol. A cumpărat de la doi localnici două parcele de teren, ambele acordate foștilor proprietari din islazul comunal, și era pregătit să își înceapă business-ul, moment în care a început nebunia.

Una dintre parcele, situată exact lângă pârâul Luț, într-o zonă inundabilă, servea înainte drept islaz comunal pentru turma de vite din comună. Ciurdarii obișnuiau să-și treacă vitele, după ce le adăpau la adăpătoarea situată la vreo 100 de metri, exact pe terenul cumpărat de Szasz Iosif de la un localnic.

Scoaterea terenului din islazul comunal fusese aprobată la sfârșitul lui mai 2003, de Consiliul Local al comunei, în baza raportului întocmit de ing. Banciu Ștefan, inspector de specialitate în cadrul Primăriei. În acel an nu a fost nici o problemă, ciurda trecând liniștită peste terenurile noilor proprietari.

Anul următor însă, când vitele au fost scoase la pășunat, iar proprietatea fusese cumpărată de Szasz, localnicii s-au revoltat pentru că au fost deposedați de pășune.

Å¢inta supărării văcarilor au fost capii Primăriei, primarul Mușat Rășcanu, în prezent consilier local, și Viorel Borșan, director în Ministerul Agriculturii, Pădurilor și Dezvoltării Rurale. Primul a continuat să susțină, cu toate că era președintele Comisiei de fond funciar, că parcela respectivă nu fusese înstrăinată, deși existau un ordin al prefectului și două hotărâri de Consiliu Local succesive, date în lunile aprilie și mai.

Pentru a detensiona situația sau a-l înfunda pe primar, la sfârșitul lui aprilie la fața locului, viceprimarul Viorel Borșan a chemat Corpul de Control al prefectului Ovidiu Natea pentru a ancheta acest caz. De la Prefectură s-a deplasat ing. Rașcu Rodica, iar la investigația în teren au participat primarul și viceprimarul, secretarul Ursa Mihai, ing. Banciu și specialistul DADR Banciu Elena. În nota întocmită după aceea, corpul de control nu a lămurit dacă parcelele au fost înstrăinate legal, iar semnatarii nu propuneau soluții pentru rezolvarea conflictului.

Ba mai mult, raportul includea câteva inexactități referitoare la o parcelă pe care ar fi fost depozitate, chipurile, gunoaie. În fapt, acea parcelă de teren ajunsese în posesia unuia dintre consilierii locali Ilie Șulea și a fostului șef de post din comună, Teodor Mărcuș, care și-au împrejmuit terenul, și-au construit cabane și au creat două iazuri. Menționăm că și acea parcelă obtura accesul vitelor la pășune, obligându-i pe ciurdari să treacă prin albia pârâului Luț.

După vizita fără finalitate a Corpului de Control, scandalul s-a amplificat pe fondul construcției de către Szasz Iosif a unui gard împrejmuitor pentru a împiedica accesul vitelor pe terenul său. La sfârșitul lui mai 2004, în timpul campaniei electorale, o ceată de săteni, condusă de Rășcanu și Borșan, a pătruns pe proprietatea lui Szasz, a demontat stâlpii de beton și sârma ghimpată, materiale pe care le-au depozitat apoi în curtea Primăriei. Argumentul pentru încălcarea proprietății servite de către capii Primăriei a fost că gardul a fost ridicat fără autorizație. Retoric ne întrebăm câte clădiri ar fi trebuit demolate dacă s-ar fi respectat întrutotul pervederile din legea construcțiilor. De asemenea, atunci când au fost interogați de poliția din localitate, atât primarul cât și viceprimarul au declarat că Szasz nu era proprietar pe acea parcelă, deși el cumpărase terenul, respectiv au arătat că parcela ar fi fost trecută din nou în islazul comunal și că i s-ar fi adus la cunoștință la ședințele de CL. Lucru suspect, ținând cont că abia după venirea Corpului de Control s-a decis trecerea parcelei în islazul comunal, adică înainte cu vreo trei săptămâni de vandalizarea terenului.

De altfel, pentru încălcarea proprietății, Szasz a înaintat o plângere penală, soluționată prin NUP, îndreptându-se apoi pe cale civilă împotriva Primăriei Batoș, prin cererea de chemare în judecată înaintată în 27 aprilie 2005 Judecătoriei Reghin, dosar nesoluționat încă. Odiseea pământului nu s-a sfârșit însă aici.

Teren la Monor

Pentru cei care nu au bătut niciodată acele locuri, precizăm că Batoșul se învecinează înspre nord cu Monorul, comună din județul Bistrița.

Tocmai acolo însă a cumpărat Szasz Iosif cea de-a doua parcelă de teren, situată, culmea funciară, credem, jumătate pe teritoriul Batoșului, jumătate în comuna vecină. Terenul, achiziționat în 2004, a fost întabulat jumătate ilegal, în timp ce pentru cealaltă jumătate lui Szasz Iosif i-a fost refuzată întabularea, cu toate că are titlu de proprietate, pe motiv că parcela este situată în Bistrița și ar fi ilegal. Cum a reușit fosta comisie de fond funciar, prezidată de primarul Rășcanu Mușat, să atribuie un teren pe teritoriul altui județ depășește puterea noastră de înțelegere. De ce nu s-au luat măsuri împotriva celor vinovați de săvârșirea unor asemenea ilegalități, de asemenea, nu înțelegem. Cert este că Szasz Iosif a dat 160 de milioane pe un teren atribuit ilegal pe care nu îl poate folosi fără a declanșa un conflict cu monorenii.

Că este sau nu Szasz Iosif reclamagiu nu ne interesează, faptele demonstrează că proprietatea a fost de batjocură în Batoș.

“Participând la ședințele sătești am adus la cunoștință opiniei publice că respectivele terenuri sunt proprietatea mea …Această informare a provocat nemulțumiri printre unii săteni, nemulțumire amplificată de primarul Batoșului, pe atunci Rășcanu Mușat, care în mod răuvoitor și tendențios a informat opinia publică că eu nu dețin nici un teren în zona respectivă. …La rândul său viceprimarul, pe atunci Borșan Viorel, a promis oamenilor că respectivele terenuri vor trece înapoi în islazul comunal, drept pentru care a înaintat un răspuns răuvoitor și tendențios, depus la Prefectura Mureș”, extras din memoriul adresat în 27 aprilie 2005 de către Szasz Iosif prefectului Ciprian Dobre

“Eu le-am spus că sunt dispus să cedez terenul, dacă îmi dau în altă parte, dar nu mi-au dat nici un răspuns”, Szasz Iosif, proprietar

Greșeli peste greșeli

Cel puțin aceasta este poziția actualului primar al comunei Ilie Hârșan.

“A fost o greșeală când s-a scos din islaz, iar la presiunea cetățenilor s-au dus să-i dărâme gardul. Era campanie electorală. La fel și cu terenul care o parte este situat în comuna Monor. Nu m-am gândit la o soluție. Dar să știți că fiecare sat își are reclamagii săi”,

Ilie Hârșan, primar

Mușat Rășcanu, în prezent consilier local, nu a putut fi contactat până la închiderea ediției.

Ligia VORO

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close