Uncategorized

Secretul pâinii la Giurgiu Pan Reghin

Nicolae Giurgiu este unul dintre cei mai respectați producători din domeniul panificației în zona Reghinului. Din 1995, împreună cu soția, administrează firma Giurgiu Pan Prod SRL, de pe strada Muncitorilor nr. 11. Nu se sfiește să recunoască că nu este brutar de meserie și că s-a recalificat după 1990. Azi însă, cu 14 ani de experiență în spate, poate da lecții oricui în panificație.

Imediat după Revoluție, în 1990, Nicolae a fost nevoit să se recalifice și a învățat să lucreze ca brutar la Lunca Tecii. Timp de patru ani a fost chiar brutar-șef, până în 1995, când i-a venit ideea să-și deschidă propria-i brutărie, la Reghin. “Am început cu un cuptor de caramidă, cu care am lucrat trei ani, împreună cu băieții, Nicușor și Petrică și fiica mea Cristina. În 1996-1997 am întâmpinat cele mai mari greutăți, din cauza crizei mare de grâu. Atunci nu se acordau credite bancare în sumă mare… am fost nevoit să aduc făina din Arad, ca să pot continua activitatea”, își amintește Nicolae. În 1998, reghineanul a achiziționat un cuptor mai performant din Germania, cu 90 de milioane de lei vechi, iar în 2004 a cumpărat un teren în strada Muncitorilor, unde să își poată extinde activitatea. Omul de afaceri a investit în utilaje aproximativ 120.000 de euro: dospitor, malaxor, cuptor, mașina de feliat, mașina de modelat, cernător și o masină de divizat, ultima achiziție fiind un cuptor performant din Italia, cu o capacitate de 18,5 mp, care poate coace 220 de pâini într-o oră. “Azi, dispunem de un spațiu de depozitare a făinei de circa 60 de tone. În ciuda crizei economice care bântuie România, în acest moment prețul făinei este accesibil, iar noi aducem cea mai mare parte a materiei prime de la Deva, Sfântu-Gheorghe, Cluj și Satu Mare”, spune reghineanul.

Rețeta lui Nicolae

Brutăria lui Nicolae are acum 39 de angajați, are șapte mașini de transport și produce cinci sortimente de pâine, cu gramaje care variază de la 500 de grame la 1,2 kg. Compania vinde în medie 125.000-130.000 de pâini pe lună. La Nicolae se lucrează în trei schimburi, cu cinci brutari pe schimb, iar piața de desfacere se întinde de la Reghin până la Ungheni, înspre Târgu-Mureș, și pe partea Fărăgăului, până la Ercea. Nicolae își petrece aproape tot timpul în firmă, deoarece în aceeași locație este amplasată și locuința sa. Regretă că nu are mai mult timp liber însă este bucuros că fabrica de pâine a devenit o adevărată afacere de familie. “Fiii mei muncesc aici, sunt brutari, distribuitori și șoferi, ginerele meu merceolog, fata și nurorile contabile, iar soția este asociata mea”, susține întreprinzatorul. În cei 14 ani de muncă în propria-i firmă, Nicolae a învățat că pentru a reuși sa se mențină în top trebuie să producă obligatoriu pâine de calitate. “Dacă folosești o făină mai scumpă, de obicei iese o pâine de calitate, dacă folosești una ieftină, sigur pâinea va fi foarte slabă calitativ. Și atunci începi să pierzi clienții”, își prezintă Nicolae filozofia sa în afaceri. “În urmă cu 13 ani, existau nouă-zece brutarii în Reghin, pe când azi numărul lor s-a dublat. Există însă loc pentru fiecare sub soare, dar, în timp, rămân pe piață doar profesioniștii”, explică omul de afaceri.

În ultimii trei ani, Nicolae a investit peste 4,5 miliarde de lei vechi pentru extinderea afacerii, construirea unei noi brutării și dotarea cu utilaje de ultimă generație. Acum, afacerea lui se întinde pe o suprafață de 7.000 mp, firma având 39 de angajați și 80 de puncte de distribuire a mărfii în zona Reghinului. În plus, omul de afaceri are și un magazin propriu, pentru panificație în Beica de Jos și unul pentru comercializarea cerealelor.

Robert MATEI

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close