Religie Cultura

Sfinta Cuvioasă Paraschieva, cinstită de credincioșii din Hodac

1În fiecare an, la 14 octombrie, Biserica Ortodoxă de pretutindeni prăznuiește pe Cuvioasa Maică Paraschieva. În chip deosebit, ea este cinstită în Moldova, întrucât de mai bine de 350 de ani moaștele ei se găsesc la Iași, fiind izvor de binecuvântare și însănătoșire duhovnicească și trupească pentru toți cei care o cheamă în rugăciune să fie mijlocitoare către Preamilostivul Dumnezeu. Ca un simbol al unității Ortodoxiei de pretutindeni, viața de după moarte a Sfintei Paraschieva arată că sfinnțenia ridică din neamul său pe omul ce s-a asemănat cu Dumnezeu, făcându-l lumină de iubire și apropiere între toți cei care mărturisesc și viază întru aceeași credință. Mărturie despre cinstirea adusă de strămoșii noștri Sfintei Paraschieva sunt bisericile ctitorite cu hraamul Cuvioasa Paraschieva nu numai în Moldova, dar și în Transilvania și în Țara Româească.

2Exemplu pentru noi toți

Printre creștinii care au adus cinstire Sfintei Cuvioase Parascheva au fost și cei din Parohia ”Sfântul Nicolae” din Hodac, miercuri, 14 octombrie, păstoriți de părintele Paroh Nicolae Fiț. ”Dragostea Sfintei Cuvioase Paraschieva față de Dumnezeu și față de oameni trebuie să fie un exemplu pentru noi toți. Ea nu L-a iubit numai pe Dumnezeu, nu s-a dedicat doar rugăciunii și postului, și dacă urmărim și citim Acatistul Sfintei Cuvioase Paraschieva vedem cât de mult i-a iubit pe oameni, cât de mult i-a iubit pe cei aflați în nevoință, pe bolnavi, pe cei săraci, pe care i-a ajutat, auzind cunintele Mântuitorului. Maica noastră Paraschieva este un exemplu din toate punctele de vedere pentru noi, și noi cei de astăzi trebuie să încecăm să-i învățăm pe copii, pe nepoți, despre viața sfinților, să le spunem de viața Sfintei Cuvioase Paraschieva, ca să poată și ei la rândul lor să -și aducă aminte atunci când vor crește, ca și ei la rândul lor să fie niște exemple pentru urmașii lor, astfel încât, credința noastră creștin ortodoxă să meargă mai departe, pentru neamul acesta care este binecuvantat de Dumnezeu”, a precizat părintele paroh Nicolae Fiț.

3Trebuie să ne întoarcem la credință”

Părintele Fiţ a transmis un mesaj credincioşilor, îndemnaţi să nu uite de binefacerile Prea Cuvioasei Paraschieva, exemplu de credinţă şi ajutor pentru semeni. ”Să nu uităm să o pomenim în rugăciunile noastre, să-i cerem ajutor, să-i mulțumim pentru binefacerile pe care le primim cu ajutorui ei și a celorlalți sfinți. Cred că cel mai important este să încercăm și noi să luăm exemplul vieții ei, pentru noi cei de azi, nu doar pentru tineri, să ne luăm exemple din rândul sfinților, deoarece avem prea multe exemple negative în lumea de astăzi, peste tot, și atunci trebuie să ne întoarcem la credință, să facem așa cum și zicem, în rugăciunile de dimineață, de seară, Doamne, ajută-Mă să fie un început bun. Acum un început bun înseamnă a te dărui în adevăratul sens al cuvântului, să te lepezi de păcat și să cauți să faci bine, pentru Domnul Iisus Hristos ne-a dat această poruncă a dragostei față de semeni”, a spus părintele Nicolae Fiţ.

 

 

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close