Uncategorized

Și porcul a strănutat. În zbor

Cineva acolo sus ne iubește cu siguranță și nu fac nicio blasfemie afirmând că are grijă ca să ne trezescă din lâncezeală tocmai când ne așezăm pe lauri, crezând că nimic nou nu se mai poate întâmpla! Unele evenimente revin cu regularitate de ceasornic, altele reușesc să-i surprindă pe moment până și pe cei mai prevăzători dintre noi. Bunăoară, gripa porcină! Să nu-mi spuneți că nu v-a făcut să vă mirați măcar de asocierea ciudată între porc și gripă! Porcul care de la domesticirea lui trăiește în mizeria caracteristică statutului său de porc, el care își pune piciorul în troacă și mănâncă de pe jos, purtând același costum de “blană” fie vară, fie iarnă, iată că a prins gripă! Și nu orice gripă banală, ci una dintre alea nasoale care îl bagă pe om în groapă! Dar să le luăm pe rând.

Mai întâi să lămurim, ce este gripa? Bolile contagioase ce atacă păsările și mamiferele, cauzate de un virus ce aparține familiei Orthomyxoviridae ce se transmite pe calea aerului-tusă, strănut- sau prin fecale de păsări contaminate poartă numele generic de gripă. Virusul de gripă rezistă 30 de zile la 0 grade Celsius, la temperatura corpului uman o săptămână, iar la temperaturi mai scăzute rezistă o perioadă nedeterminată, încă. Adesea boala se răspândește cu o viteză uimitoare cauzând pandemie, ca de pildă gripa spaniolă sau rusească, apărută după Primul Război Mondial, provocată de virusul H1H1, ajunsă în multe țări odată cu întoarcerea soldaților de pe front. Se zice că gripa aviară ar fi fost asemănătoare gripei spaniole de atunci. Oricum ar fi fost, cert este că aviara noastră a decimat fermele de păsări, a lăsat sute de familii de la țară fără sursa lor de hrană tradițională. Și nu pentru că păsările ar fi fost contaminate de răhățele pierdute în zborul deasupra curților unde creșteau păsări, ci din cauza ciudaților îmbrăcați de carnaval care omorau fără milă, fără asomare cu povești europene, orătăniile. Apoi spre salvarea celor periclitați cu moartea prin înfometare au fost distribuite pachetele cu carne de curcan, cine poate ști afacerea cărui mogul, ca să nu mai vorbim de apa sfințită cu care erau tratate mașinile și acele covoare la intrarea-ieșirea din localitățile considerate puncte de focar, soluție contabilizată sub denumirea de dezinfectant costisitor! Asta a fost povestea gripei aviare cu mare pericol de pandemie, care așa cum a apărut, a dispărut lăsând loc glumelor.

După o perioadă de acalmie, iată un nou pericol! Tot gripă, dar de astă dată porcească! Deși pe la noi s-a întâmplat minunea ca răchita să facă micșunele și plopul prune,(în decembrie 89), încă n-am auzit ca porcul să zboare! Și nici nu frecventează locurile publice aglomerate ca să răspândească boala. Ca o noutate, virusul care zice–se că e o ramură a virusului H1N1 ce conține gene a gripei aviare în combinație cu cea umană dar și cu cea a porcului face ca omul să aibă imunitate scăzută la acesta. Dar dacă la aviară pasărea trebuia ucisă, la gripa porcină nu se pune problema. Nu doar pentru că porcul e animal ocrotit de când cu Uniunea Europeană, dar virusul acesta ciudat nu rezistă la fierbere! Gripa porcină care face victime în America Latină mi se pare la fel de ciudată. La auzul veștii că în Mexic câteva sute de oameni au ajuns la spital și că unii ar fi murit de gripa porcină, asiaticii și-au pus măștile anti-virus. Americanii vigilenți mai restricționează valul de muchachos ce s-ar muta în State, iar europenii dau cu presupusul. Simptomele bolii sunt similare cu cele ale unei banale gripe: tuse, febră, dureri musculare. Boala după o incubare de două-cinci zile, poate da în pneumonie și se poate termina în loc cu verdeață! Înainte de a vă panica, aflați că gripa porcină se tratează. Cu succes. În Mexic și în SUA! Cu ce?! Ați ghicit: cu medicamentele antivirale Tamiflu și Relenza! Aceste medicamente nu previn boala, dar o fac vincibilă! Acestea fiind zise puteți să vă jucați cu presupunerile: ce legătură are porcul cu gripa, cum de virusul care se transmite pe calea aerului se distruge prin procesare din carnea porcului infectat, cum ajunge la om dacă porcul nu strănută și alte și alte idei trăznite!

Nu vi se pare că e doar o cacealma porcească, anti-plictiseală aducătoare de venituri, deși nu prea știm cui. Încă.

Erika MÄ‚RGINEAN

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close