Uncategorized

Sighișoara-orașul festivalurilor?

Unii așa ar zice, la câte festivaluri au loc aici anual și câte mai sunt în stadiu de intenție. E la modă să zicem festival, asta e cert. Ultima dată am auzit “confuzia” în urmă cu doar câteva zile , la Carnavalul Copiilor: nu doar publicul ci inclusiv prezentatorul carnavalului vorbeau atunci despre “Festivalul Copiilor de la Sighișoara”.

Câte festivaluri se organizează anual la Sighișoara? Dacă e să ne luăm după calendarul tipărit de Primărie, după consultarea tuturor ONG-urilor, în 2006 au loc nici mai mult nici mai puțin de nouă festivaluri. În ordine cronologică: Festivalul de Folclor “Hai să dăm mână cu mână” (24 ianuarie), Festivalul de Poezie “Poezia în avangardă” (31 martie-2 aprilie), Festivalul Județean de Teatru pentru Tineret (8aprilie), Mai Folk(26-28 mai), Festivalul “Sighișoara Medievală” (28-30 iulie), Festivalul Internațional de Muzică Academică (1-10 august), festivalul ProEtnica (18-27 august), Festivalul Internațional de Teatru în Spații Neconvenționale (luna septembrie 2006) și Festivalul de Fanfară Paul Schuller – cu participarea orașelor înfrățite- între 23-24 septembrie.

O parte din aceste festivaluri au fost reprogramate din motive de organizare și cooptare a participanților, altele au fost anulate și mai sunt care stau sub semnul întrebării.

De referință însă, cu date certe de organizare, rămân Festivalul de Folclor, cel Medieval, ProEtnica și festivalul de muzică academică.

Ce a fost…

Astfel, Festivalul Folcloric “Hai să dăm mână cu mână” reunește de 5 ani în sala Mihai Eminescu formații de dans popular din Sighișoara și împrejurimi. Manifestarea este organizată de Casa de Cultură și se adresează în special iubitorilor de muzică populară. Din păcate publicul nu a fost numeros la mai nici una din ediții, de vină se poate să fie și frigul care îi face pe sighișoreni să iasă mai greu din casă în luna ianuarie.

Festivalul de poezie, deși a ajuns la cea de-a X-a ediție, nu se organizează anual, cu toate acestea “întâlnirile poeților de la Sighișoara” sunt de notorietate. Anul acesta , festivalul era programat pentru sfârșitul lui martie-începutul lui aprilie, dar a avut loc în perioada 5-7 mai sub genericul “Poezia în Avangardă. Underground, dizidență, exil & poezie vie ” .

Organizatori au fost Casa de Cultură a municipiului care a finanțat festivalul din veniturile proprii și Asociația Scriitorilor Profesioniști din România(ASPRO).

Ediția 2006 s-a dorit a fi una jubiliară, iar invitații au fost și ei pe măsură, îi amintim doar pe Ioan Bogdan Lefter (președintele Asociației Scriitorilor Profesioniști din România, Ioana Pop ș.a.

Festivalul Județean de Teatru pentru Tineret s-a ținut la data anunțată -8 aprilie- și, ca întotdeauna, a reunit zeci de trupe de teatru ale școlilor generale și ale Cluburilor Copiilor din Mureș.

Ar fi urmat, conform calendarului Primăriei, MAI FOLK, un festival nou, inițiat de folkistul Adrian Ivanițchi, directorul Centrului Educațional Interetnic pentru Tineret. Festivalul a fost anulat anul acesta, se pare, din lipsa fondurilor.

… și ce urmează?

Între 28 și 30 iulie, Festivalul “Sighișoara Medievală”, a 14-a ediție, anul acesta, pentru a doua oară consecutiv organizat de Primăria Sighișoara, cu un regulament de organizare și desfășurare mai “aspru” în privința comercianților, taxe majorate față de anul trecut și prețuri duble pentru biletele de acces în Cetate pe perioada evenimentului.

Cu motto-ul “Tradiție Culturală și Mister Medieval European”, Festivalul se va desfășura în acest an sub înaltul patronaj al Comisiei Naționale a României pentru UNESCO, autoritățile locale intenționând să promoveze manifestarea pe plan internațional.

Sighișoara vrea să devină capitală medievală a României la sfârșitul lunii iulie 2006, cu un buget estimat la 3 miliarde ROL pentru festival.

Festivalul medieval întrunește anual peste 30.000 de vizitatori atât din țară cât și din străinătate, atrași de ineditul programelor prezentate în cadrul autentic al Cetății Medievale.

Din festival în festival…, la scurt timp după “Sighișoara Medievală” vom avea parte între 1 și 12 august de un Festival Internațional de Muzică Academică, ajuns la a 13-a ediție, în organizarea fundației culturale Pro Helvetia și a Primăriei Sighișoara.

Și-au anunțat deja participarea pentru ediția din acest an profesori de flaut, pian, vioară, violoncel și compoziție din Elveția, Spania, Germania și Austria, între care și cunoscutul violonist Alexandru Gavrilovici, inițiatorul Festivalului de Muzică Academică de la Sighișoara.

Pentru că 2006 este “Anul Mozart”, în program va fi inclus și un concert special cu lucrări de W.A. Mozart, la Biserica Mănăstirii. Cealaltă locație în care se va concerta este Sala Festivă a Primăriei.

Tot în august, cu o durată de desfășurare prelungită de la 3, 4 la 10 zile vine Festivalul ProEtnica, ediția numărul șase, cu un buget estimat la peste 82.000 de euro(bani care provin de la Ministerul Culturii, de la Ambasada Germaniei în România, Departamentul pentru Relații Interetnice și de la diverși sponsori).

Organizatorii, Centrul Educațional Interetnic pentru Tineret Sighișoara au ținut până acum două seminarii pregătitoare, în octombrie 2005 și februarie 2006, la care au participat reprezentanți a circa 20 de minorități etnice din România: tătari, maghiari, turci, bulgari, aromâni, evrei, ruși, lipoveni, polonezi, armeni, croați, albanezi, eleni, rromi și germani.

Propunerea este ca, din 2006, spectacolele de la ProEtnica să se desfășoare cu precădere după-amiaza pentru că dimineața audiența este mai mică.

Septembrie ar trebui să încheie seria festivalurilor cu două manifestări de acest gen: Festivalul Internațional de Teatru în Spații Neconvenționale (pe tot parcursul lunii) și Festivalul de Fanfară Paul Schuller -cu participarea orașelor înfrățite – între 23-24 septembrie.

Despre primul se știe că e vorba de transpunerea programului de succes din 2005, inițiat dramaturgul sighișorean Radu Macrinici sub denumirea “Teatrul de ieri în spațiul de mâine pentru publicul de azi”. Anul trecut Festivalul de Teatru Atelier a avut loc la Sighișoara, după 12 ediții de succes la Sfântu Gheorghe, pentru ca treptat să devină un soi de festival itinerant – anul acesta el a fost mutat la Baia Mare, deoarece acolo autoritățile locale au fost dispuse să-l finanțeze așa cum merită.

Despre Festivalul de Fanfară Paul Schuller -din 23-24 septembrie nu am reușit să aflăm prea multe. El este organizat de Casa de Cultură de câțiva ani, însă cu întreruperi din cauza lipsei de fonduri. În final, un îndemn, veniți la… festival!

Florentina CÄ‚LUGÄ‚R

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close