Uncategorized

Sirienii de la RAMI COM au legea lor în Mureș

Cu concursul unei firme de lichidare

Rami Com, firmã patronatã de frații Hussen, a cumpãrat anul trecut grajdurile falimentarei Agromixt Zagãr, din satul Cund * Tranzacția este și în prezent contestatã de reprezentanții firmei Cund Pani * Pe fondul unor decizii ale Curții Constituționale, Coreli Consult, societatea lichidatoare, i-a vârât sub nas administratorului Cund Pani, Varga Elena, un act adițional prin care ultima acceptã rezilierea contractului de atribuire în folosințã gratuitã * De la cumpãrarea fermei, sirienii nu au investit nici un leu, iar grajdurile stau goale

În 28 februarie 2003 s-a încheiat între firma lichidatoare a falimentarei Agromixt Zagãr (dosarul de lichidare nr. 3104/1995, aflat pe rolul Tribunalului Mureș) și SC Cund Pani, din satul Cund, comuna Bahnea, administratã de Varga Elena, contractul nr. 116, avizat de cãtre directorul general al ADS, Corneliu Popa și judecãtorul sindic Farkas Hegyi Piroska.

Cund Pani obținea, în baza OUG 102/2002, folosința gratuitã a activelor fermei șapte a Agromixt Zagãr, mai precis trei grajduri de bovine dezafectate și terenul de sub acestea. Activele evaluate la 326 de milioane de lei vechi au fost atribuite în urma procesului verbal întocmit în 6 decembrie 2002, încheiat de comisia de atribuire din cadrul Direcției Generale pentru Agriculturã și Industrie, cum se numea încã atunci Direcția Agricolã. De asemenea, contractul a fost avizat de cãtre Agenția Domeniilor Statului (ADS) prin hotãrârea nr. 64 din 29 ianuarie 2003. Contractul urma sã se deruleze timp de cinci ani, dupã care Cund Pani avea posibilitatea sã cumpere activele la 10% din valoare.

Interesați sã dezvolte o afacere în zootehnie, familia Varga Ștefan și Elena au început sã investeascã în repararea grajdurilor, aflate într-o stare avansatã de degradare, cheltuind într-un an și jumãtate 136 de milioane de lei. Au fost reparate astfel instalația de apã, acoperișul și inclusiv grajdul și a fost refãcutã instalația electricã a primului activ.

La cel de-al doilea și cel de-al treilea grajd, lucrãtorii au refãcut acoperișurile.

Acolo și-au cazat bovinele, a cãror numãr se ridicã acum la 80 de capete.

Teatru constituțional

În iunie 2003, cade ca un trãznet decizia nr. 259 a Curții Constituționale, una din multele care au contestat OUG 102, care stabilea cã primele articole din ordonanțã sunt discriminatorii, în condițiile în care creditorii, prin atribuirea în folosințã gratuitã a activelor unor terți, nu își mai pot recupera creanțele. De asemenea, judecãtorii CC au stabilit cã aplicarea prevederilor OUG 102/2002 îngrãdesc accesul la justiție. Cu toate acestea înțelegerea dintre Cund Pani și Coreli Consult a mai ținut pânã în februarie 2004, când toți concesionarii activelor – de la Urmeniș – binecunoscutul baron-fermier Ioan Pop, de la Zagãr – Tiucã și de la Sereneuș – Vasile Todea au fost chemați sã semneze un act adițional prin care sunt de acord cu rezilierea contractului, din cauze legale. Firmele puteau opta pentru cumpãrarea sau închirierea spațiilor, pe o perioadã determinatã – fãrã sã se precizeze durata exactã, respectiv pânã la vânzarea acestor spații cãtre un alt cumpãrãtor. Singurul care nu a semnat actul adițional a fost Ioan Pop, drept pentru care și în prezent ferma de la Urmeniș se aflã în proprietatea sa. Ceilalți administratori însã au luat o plasã originalã.

Vânzarea supersonicã

Între timp, deși încheiatã în baza OUG 102/2002, care completa OUG nr. 168/2001, ultima era declaratã constituționalã de CC. De altfel, anul trecut OUG era legiferatã prin Legea nr. 335, deschizând calea tocmai spre încheierea contractelor de atribuire în folosințã gratuitã. Ciudat, legea nu a fost atacatã la Curtea Constituționalã. Mai mult, legiutorul a reglementat inclusiv situația în care societatea respectivã era în lichidare judiciarã, așa cum era cazul Agromixt Zagãr, precizând cã în cazul acestor firme, contractele se încheie doar cu avizul judecãtorului sindic. Cu toate acestea, fiind înlãturate cauzele legale prin care contractul fusese reziliat, Coreli Consult nu a ținut seamã de acest lucru. Ba mai mult, în 28 octombrie 2004 vinde la licitație publicã grajdurile de la Cund cãtre SC Rami COM SRL, o firmã cu sediul în Târgu Mureș, pe Arany Janos, patronatã de o familia Hussen(Jamal și Malaz), la care se adaugã Abeir Haj Younes și Al Hussein Saieh, de origine sirianã. Familia Varga scoasã din fermã, cu animalele sub cerul liber, au sesizat șeful din post din comunã, care a constatat cã Cund Pani a semnat de bunã voie rezilierea contractului. Reclamații au ajuns și la Poliția Economicã din cadrul IPJ, la PNA, ai cãror reprezentanți au dat invariabil același rãspuns licitația a fost corectã. În cele din urmã, pãgubiții, așa cum se considerã familia Varga s-au adresat instanței. Au pierdut în primã instanțã, judecãtorul Eugen Maier pronunțând sentința, deși au arãtat cã în cazuri similare cererea de reziliere formulatã de alte firme lichidatoare a fost respinsã ca nefondatã. De asemenea, în apãrare, avocatul Cund Pani, Eugen Meszaros, jurist la Direcția Agricolã, a depus alte decizii ale Curții Constituționale, prin care proba cã prevederile erau declarate constituționale. Mai mult, în 2004, ADS emite o hotãrâre prin care erau aprobate încheierea de contracte de vânzare-cumpãrare, așa cum au fost ele încheiate în baza OUG 168/2001 și OUG 102/2002.

De asemenea, ca beneficiari, astfel cum este definit la art. 2 lit. c) din OUG nr. 168/2001, Cund Pani a fost vãduvitã de despãgubirile pe care ar fi trebuit sã le încaseze, de la cumpãrãtorul construcției modernizate, cu valoarea investiției realizate, stabilitã prin raport de evaluare, la momentul vânzãrii, întocmit pe cheltuiala cumpãrãtorului construcției modernizate”.

Vânzarea cãtre Rami Com a fost justificatã de cãtre mai multe surse ale noastre prin faptul cã Coreli încredințase încã din 2002 livada de 160 ha firmei sirienilor. Asupra relațiilor de cauzalitate între cele douã societãți, dar mai ales a reprezentanților sãi vom reveni în numerele viitoare. Cert este cã de la preluarea grajdurilor, de aproape un an, sirienii nu au investit nimic la Cund. Singurele claie de fân care se mai vãd la fermã sunt ale fostului beneficiar, Cund Pani. Pentru ce au fost atunci achiziționate sau pentru ce persoanã influentã din București sau Siria într-un numãr viitor. Ca și despre Coreli Consult. Și Ioan Horja Pompei, viitor patron al Sumel Electromureș.

Ligia VORO

Edy MÃRCUȘ

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close