Uncategorized

Șomajul lovește năprasnic Mureșul

45 de firme mureșene și-au întrerupt temporar activitatea și au trimis în șomaj tehnic peste 700 de angajați în ultima lună. La scurt timp de la aprobarea actului normativ care prelungește și pentru anul în curs facilitățile legate de șomajul tehnic, zeci de angajatori locali au notificat aplicarea acestei măsuri. Potrivit datelor furnizate de Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Mureș, lista societăților care au accesat facilitățile conferite de OUG 4/2010 cuprinde 45 de angajatori din toate domeniile importante de activitate. Astfel, au fost trecute în șomaj tehnic 706 salariați. “Majoritatea angajaților provin din domeniile confecții, construcții, instalații și producție”, a declarat Angelica Boroș, director coordonator ITM Mureș. Concret, pe primul loc se situează două societăți din domeniul confecțiilor, ce beneficiază de prevederile OUG 4/2010 pentru un număr de 245 de salariați, respectiv 80 de salariați. De asemenea, o societate din domeniul producției beneficiază de aceste prevederi pentru un număr de 48 de salariați.

Pe perioada suspendării temporare a activității, totale sau parțiale, a unui agent economic, statul va susține de la buget plata tuturor contribuțiilor de asigurări sociale, urmând ca salariatul să primească 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat. De asemenea, salariatul este scutit de plata impozitului pe venit.

Facilitățile privind șomajul tehnic se aplică pentru 90 de zile calendaristice, începând cu luna februarie. Avantajele pe care le au angajatorii datorită șomajului tehnic sunt reducerea costurilor generale întrerupând activitatea firmei și păstrând la dispoziția sa pe angajații valoroși, dar și micșorând cheltuielile cu salariile și contribuțiile sociale care sunt preluate de stat. Pentru angajați e rentabil deoarece își păstrează locul de muncă, calitatea de asigurat nu numai în sistemul public de pensii dar și în sistemul asigurărilor pentru șomaj și asigurări sociale de sănătate, precum și plata lunară timp de trei luni a 75% din salarul de bază. Anul trecut, în județul Mureș, 203 angajatori au trimis în șomaj tehnic 7144 de salariați.

Arina MOLDOVAN

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close