Uncategorized

Spectacolul uninominalului îsi trimite în scena primii actori

UDMR, extrem de eficienta, a iesit prima cu lista completa pentru cele 12 colegii de deputati si senatori ai judetului Mures. La PDL, presedintele Dorin Florea îsi tine voit în suspans colegii de partid, nimeni nefiind sigur de nimic. Alexandru Fratean reconstruieste departe de ochii presei noul PSD Mures, pregatind surprize cu notorietate. Ministrul Eugen Nicolaescu transeaza în fieful liberal de Zilele Sarmasului bomba cu sau fara detonatorul Cornel Briscaru. Ciprian Dobre trebuie sa-si anunte candidatura pe Valea Regilor. PRM, de dupa esecul din vara, s-a întâlnit cu Vadim Tudor la Sighisoara, dar nu da semne de resuscitare. La PNG, fara de mama si fara de tata prin Mures, linistea nu e sparta nici macar de succesul Stelei. Conservatorii mureseni înca nu s-au întâlnit cu fratele cel mare din alianta, PSD. Începutul de septembrie sta sa agite apele politicii de pe Mures si Târnave. Cursa pentru obtinerea semnaturii candidatilor surpriza, cu notorietate, si cu puternic sprijin financiar, e în plina desfasurare, desi aproape toti liderii încearca sa pastreze o tacere cel putin înselatoare. Toate partidele au comandat sondaje, care de la Bucuresti, care pe plan local, dar sunt prea putini cei care reusesc sa le si vada. Cel putin data primelor alegeri postcomuniste pe baza votului uninominal este clar stabilita de guvern; 30 noiembrie 2008. Spectacolul trebuie sa continue, ramâne sa îi si cunoastem pe cei care vor decide patru ani peste România.

UDMR a intrat în hora…

UDMR, extrem de eficienta, a iesit prima pe esichierul politic cu lista completa pentru cele 12 colegii de deputati si senatori ai judetului Mures. Unde au sansa la cel putin doi senatori si trei deputati. Daca nu mai mult, având în vedere unitatea maghiarilor si lectia marca Lokodi Edit la primul uninominal pentru presedintia Consiliului Judetean Mures. Frunda, Marko, Borbely, Kerekes, Kelemen, aproape certi, unii din prima, alti în sarabanda redistribuirii conform algoritmului, dar cu sanse mari pe Colegiul din zona Iernut, Ludus, Târnaveni, unde cele patru partide parlamentare sunt foarte echilibrate ca procentaj, si când trei alearga s-ar putea sa câstige… UDMR. Votul va decide.

UDMR Mures a stabilit deci candidatii pe colegiile pentru senatori astfel: avocatul Frunda György pe Târgu-Mures, presedintele Markó Béla pe colegiul Sovata si comunele învecinate municipiului Târgu-Mures, plus Ungheni, iar pe colegiul senatorial III, zona Sighisoara Iernut, Ludus, Târnaveni, pe omul de afaceri Szakács János. Colegiul IV, zona Sarmasu, Reghin, Vaile Muresului si Gurghiului, îi revine lui Dávid Csaba, liderul UDMR Târgu-Mures si directorul Directiei Apelor Mures.

Ministrul Borbély László va candida pe Colegiul 1 de deputat din Târgu-Mures, zona centru si Dâmbu, iar rivalul sau doctorul Benedek Imre, seful Clinicii de Cardiologie, pe celalalt colegiu din resedinta de judet, Tudor, Mureseni, Unirii. Colegiul III a fost adjudecat de presedintele muresean al Uniunii, Kelemen Atilla, care are toate sansele sa ramâna deputat, iar pe Colegiul IV este Brassai Zsombor, preot reformat. Deputatul Kerekes Károly va merge la sigur pe colegiul V, Sovata – Sângeorgiu de Padure, si pe Colegiul VI a fost desemnata Szász Izolda, care e consilier local în Sighisoara. În Colegiul VII, Sarmasu si Valea Muresului, a acceptat Makkai Gergely, de profesie meteorolog, iar pe Colegiul VIII, va merge Erõss Csaba, directorul Postei Mures, originar din Reghin. Seriosi, maghiarii au intrat în hora din timp…

Suspans în PDL

La PDL, presedintele Dorin Florea îsi tine voit în suspans colegii de partid, nimeni nefiind sigur de nimic. Chiar daca s-a întors din vacanta, primarul de Târgu Mures nu a facut pasi vizibili în definitivarea listei democrat liberale pentru uninominalul din toamna. Fiind ceata mare la PDL, va informam doar despre ce nume sunt vehiculate în piata. Cel putin un lucru e cert, la Bucuresti, Claudiu Maior a fost omul de încredere al lui Florea care a cerut CV-uri de la colegii de partid acum o luna pentru a trimite la centru o lista cu 12 potentiali candidati ai PDL Mures. Printre cei dintre care vor fi desemnati sa candideze la Senat se numara: Claudiu Maior, care ar intra în competitie pentru a se deprinde cu candidatura pentru alegerile de la Primarie din 2012, fiind cunoscut faptul ca Florea doreste sa îl creasca drept urmas la Primarie. Mihai Antonie, ce a anuntat ca vrea un nou mandat de senator si se pare ca a si început sa lucreze cu echipa în acest sens. Prim-vicepresedintele Ladislau Schwartz are misiune pe colegiul senatorial predominant cu populatie maghiara, realizat cu dedicatie pentru Marko Bela, dar e posibil ca a negociat un post în administratia judetului în sanatate. Colegiul IV cu Reghin Sarmasu si Vaile ramâne cel putin pentru presa o necunoscuta.

La deputati au fost trimise propuneri pentru consilierul local Doru Opriscan, consilierul judetean Mihail Porutiu, consilierul local Ioana Roman, fostul viceprimar de Târgu-Mures, Eugen Crisan, directorul Liceului Agricol, Ioan Matei, primarul de Râciu, Ioan Vasu, vicepresedintele PDL Ludus, Sorin Nemes, primarul de Saschiz, Ovidiu Soaita, consilierul judetean Teodor Giurgea. Posibil ca unul dintre acestia va candida la Senat. Pe de alta parte niciunul nu a putut confirma ca decizia ar fi fost luata în Biroul Judetean al PDL. De asemenea, este posibil sa intre în sarabanda uninominalului si profesoara Maria Georgescu sau Marius Pascan, comunicatorul sef al primarului. Cu certitudine, aflat în vacanta, dar cu ochii pe cerintele presedintelui Basescu, Florea are câtiva asi în mâneca, altfel nu ar sta cel putin aparent atât de linistit dupa ultimele sondaje comandate firmei lui Mircea Muntean.

Surse bine informate sustin, dar fara a o devedi cu documente, ca PDL ar scoate numai un singur deputat, conform sondajului recent, chiar daca a avut un scor bun pe municipiu resedinta de judet în iunie 2008. Scor cu care nu te poti prezenta cu pretentii la centru. Sunt o serie de informatii ca, atât Doru Opriscan, cât si Mihail Porutiu, camarazi din vechea garda din epoca taranista a lui Dorin Florea, dar si Eugen Crisan si Ladislau Schwartz, care sustin ca cei patru nu sunt interesati sa candideze. Nici Sorin Nemes sau Ovidiu Soaita nu au confirmat ca ar intra extrem de bucurosi în hora. Oricum, pâna la Conferinta Nationala a PDL din 12 septembrie candidatii trebuie nominalizati si chiar prezentati pe scena bucuresteana. O alta varianta ar fi revenirea senatorului PSD Cristian Georgescu la vechea sa dragoste si sa candideze din partea PDL. Dar apele nu sunt tocmai limpezi. Florea înca nu e decis.

La PSD, reconstructie

cu surprize

Alexandru Fratean reconstruieste departe de ochii presei noul PSD Mures, pregatind surprize cu notorietate. De la PSD informatiile vin parca si mai greu. De înteles oarecum dupa mini-jihadul din vara. Echipa de conducere a fost stabilita prin vot în special din social democrati care au confirmat la locale, primari si viceprimari, dar acum abia încep problemele reale. Cine sunt cei 12? Cert e ca presedintele PSD Mures, Alexandru Fratean, va candida într-un colegiu sigur. Vechea garda a pierdut si firesc s-a retras. Senatorul Georgescu e într-o expectativa democrat liberala, dar poate ramâne si democrat sociala. Depinde si de cine asigura orchestra, unde si de ce. Si mai ales daca îi place istoria sau futurologia. Jurnalistul Lazar Ladariu e unul dintre vesnicii – vajnicii? – candidati de serviciu. Andrei Moscviciov ar intra într-o anume varianta. Mircea Musgociu a fost cautat de primarii de pe câmpie pentru a i se face o oferta. Onoranta. Surse greu credibile dau ca sigura revenirea profesorului Ioan Nicolaescu.

Dar cea mai tare achizitie dinspre PSD vine de la Reghin. Notorietatea milionarului lutier Vasile Gliga nu a lasat niciodata insensibila politica si politicienii mureseni. De fiecare data a jucat, dar de prea multa vreme nu mai este activ politic, doar în conjuncturi politice. Oricum, se pare ca Vasile Gliga este tentat sa joace aceasta ultima carte pentru a-si salva, revigora si a-i asigura un viitor investitiei sale de suflet Gimnaziul Mirona. Nimeni nu i-a vazut adeziunea, dar surse apropiate PSD dau ca sigura candidatura lui Gliga pe colegiul Reghin – Gurghiu. Liberalii nu recunosc esecul negocierilor lor, iar cu PDL nu se stie niciodata. Mai aproape de adevar e ca Gliga si-a dat seama ca jocurile mari sunt la Bucuresti si cu PSD la guvernare ar reusi în demersul sau. Este tot mai des vehiculat numele reputatului chirurg Copotoiu, rectorul UMF. Ramâne de vazut daca ministeriatul cerut de profesor îi va fi acordat de Mircea Geoana. Vor sa reintre în politica atât Ovidiu Dancu, cât si Octavian Popa, chiar daca nu îsi dau seama ca epoca lor a apus din iunie. Cum nu au fost discutii cu conservatorii, solutia candidaturii lui Dinu Socotar de la PC este una fireasca, dar nu certa. Ex-primarul de Sântana, Mircea Bubau, se afla pe una dintre listele PSD, desi îi va fi extrem de greu fiind în opozitie pâna si în comuna sa. Chiar daca gaseste bani la vreun seic arab iubitor de armasari sau din terenurile atent pregatite pentru terenul de golf cu hoteluri si complex turistic de la Sântana. Dupa o luna de la preluarea efectiva a puterii, Alexandru Fratean începe comunicarea cu presa printr-o conferinta clasica, protectie sociala si agricultura. Pâna la începutul scolii va trebui totusi sa îi cam stii si pe cei ce intra în bal. Deocamdata sunt prea mascati.

Jocuri de culise la liberali

Ministrul Eugen Nicolaescu a transat în fieful liberal de Zilele Sarmasului bomba cu sau fara detonatorul Cornel Briscaru. Intrarea lui Briscaru înca de acum doua saptâmâni în PNL a agitat rau apele. În primul rând a încercat o dubla lovitura. Îl aducea pe Briscaru drept lider interimar pe organizatia Târgu-Mures, debarcându-l absolut arbitrar pe Marius Ichim. Prietenia de notorietate între cei doi urma sa scârtîie. Ichim a fost înlocuit exact când muncea mai mult pentru Festivalul Vaii Muresului – Calimani. Si în conditiile în care meciul sau cu Dorin Florea se duce deocamdata în vestiare, înaintea începerii jocului. O alta carte jucata, lovitura bine calculata, era a lui Ciprian Dobre, care a obtinut 86.000 de voturi, cam cât PNL Bucuresti pe întreaga capitala. Si care ar trebui sa ramâna vicepresedinte la CJ. Nicolaescu stie ca trebuie sa scoata, cel putin pentru raportul în fata lui Calin Popescu Tariceanu, scorul din iunie. stacheta e destul de sus. Chiar daca nu i-ar prisosi, parca e greu sa accepti si un senator liberal pe Mures. Daca demisia amenintare a lui Briscaru se va rezolva printr-o dragoste si mai mare cu Nicolaescu si cu sprijin financiar-logistic total la Târgu-Mures, iar Smaranda Enache va fi nevoita, cu tot lobby-ul facut de fostul presedinte Emil Constantinescu la Tariceanu, sa accepte ca în politica nu e ca în societatea civila si ca asa ca-n Mures nu e la nimeni. Posibil va candida undeva prin tara. Briscaru s-a impus. Dobre nu are nici o alta sansa decât sa candideze, sa reconfirme voturile din vara pe colegiul senatorial IV, Reghin – Sarmasu. Cu Dobre locomotiva pe Vaile Muresului si Gurghiului si Eugen Nicolaescu e sigur ca îi cresc sansele la un nou mandat. Decât trei tineri hartuindu-se, nu mai bine trei sau patru în Parlament?! Noul presedinte interimar al PNL Reghin este de doua saptamâni Radu Roatis, presedintele ANSV, seful sanitar veterinarilor pe România. În acelasi timp, Roatis va fi o candidatura foarte interesanta pe zona Reghin – Gurghiu – Beica. Se pare ca Virgil Mailat a renuntat la visele senatoriale. Seful APIA, Radu Ungureanu, va candida la Senat. O alta personalitate interesanta si controversata este directorul Spitalului Clinic Judetean, Ovidiu Butuc, cu o buna intentie de vot pe Târnaveni, dar mai putin iubit la Târgu-Mures. Butuc va merge pe colegiul cu trei orase. În carti se mai afla Ion Tusnea, Ionela Ciotlaus, Anca Florea, primarul Toader de Albesti. Ciprian Dobre trebuie sa-si anunte candidatura pe Valea Regilor.

Si mai e pâna departe…

Începutul de septembrie sta sa agite apele politicii de pe Mures si Târnave. Cursa pentru obtinerea semnaturii candidatilor surpriza, cu notorietate, si cu puternic sprijin financiar, e în plina desfasurare, desi aproape toti liderii încearca sa pastreze o tacere cel putin înselatoare. Toate partidele au comandat sondaje, care de la Bucuresti, care pe plan local, dar sunt prea putini cei care reusesc sa le si vada. Cel putin data primelor alegeri postcomuniste pe baza votului uninominal este clar stabilita de guvern; 30 noiembrie 2008. Spectacolul trebuie sa continue, ramâne sa îi si cunoastem pe cei care vor decide patru ani peste România.

Aurelian GRAMA

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close