Uncategorized

Spielberg, despre Spielberg

Recent a fost difuzat la Budapesta un film documentar de 85 de minute, productia TCM, in care regizorul american vorbeste despre… Spielberg. Despre inceputurile carierei sale de regizor, despre greutatile si succesele sale in cinematorgrafie, dar isi recunoaste si originea sa semita.

Steven Alan Spielberg s-a nascut pe 18 decembrie 1946 la Cincinnati , statul Ohio, intr-o familie de evrei. Principala sa preocupare din anii adolescentei a fost realizarea unor filme de amator cu pelicula de 8mm. Impreuna cu prietenii sai a turnat la un restaurant din Arizona primul sau film, iar in 1958 a obtinut si o insigna de merit pentru reralizarea peliculei de 9 minute, The Last Gunfight. Nu avea decat 12 ani cand a devenit cercetas, iar peste un an a castigat un premiu pentru un film de razboi de 40 de minute, numit Escape from Nowhere. A urmat liceul Arcadia din Phoenix, Arizona, si la 16 ani a scris si a regizat primul sau film independent, un science-fiction de 140 de minute, care avea sa devina mai tarziu sursa de inspiratie pentru “Intalnire de gradul trei.” Filmul se numea “Firelight”, avea un buget de 400 de dolari si prin difuzarea lui la cinematograful local a adus un profit de 100 de dolari tanarului producator.

Spielberg are trei surori care dupa divortul parintilor au ramas in Arizona impreuna cu mama lor, iar Steven s-a mutat in California impreuna cu tatal sau. Ar fi vrut sa-si continuie studiile la Facultatea de Stiinte Cinematografice, dar notele sale au fost prea mici, fiind respins chiar si la a treia incercare. Bineinteles, dupa ce a devenit celebru, Facultatea i-a oferit lui Spielberg o diploma de onoare, in 1994. Ca sa evite inrolarea sa in razboiul din Vietnam, Spileberg a studiat la Universitatea de Stat din California, unde a si lucrat voluntar in departamentul de scenarii ca editor de scenariu.

De la Night Gallery la Falci

Dupa cum recunoaste el insusi, a lucrat si la cateva episoade din serialul Columbo, iar la 22 de ani a avut prima sa angajare profesionala în domeniul televiziunii cand a regizat câteva secvente din serialul Night Gallery, printre altele episodul Eyes in care in rolul principal juca Joan Crawford, actrita care i-a ramas prietena pâna la moartea ei.

Debutul regizoral al lui Spielberg a avut loc cu filmul “The Sugarland Express”. Efectele de filmare ale lui Spielberg pentru politie au fost laudate de critici, revista The Hollywood Reporter scria “un nou mare regizor se afla la orizont”. Filmul a avut o promovare slaba si incasarile la fel de neinsemnate.

Mania Falcilor

Orice inceput e greu, spune un cliseu uzat, dar care se refera si la casele mai mari. În primii ani din cariera sa de regizor, filmele sale SF si de aventura erau vazute ca un moment de cotitura în industria moderna a filmului. Nu a fost usor drumul pana la Falci, dar ziua in care producatorii studioului Richard Zanuck si David Brown i-au oferit lui Spielberg scaunul regizoral pentru filmul horror “Jaws” (Falci), dupa romanul lui Peter Benchley, se intrevedea deja succesul la orizont. Filmul despre un rechin ucigas a câstigat trei premii Oscar (pentru montaj, coloana sonora si sunet) si a avut încasari în valoare de 470.653.000 de dolari, realizând un record de încasari în Statele Unite ale Americii si a dus la o adevarata manie, numita “Jawsmania”. ‘Falci’ i-a sigilat numele si l-au facut unul din cei mai tineri milionari, de trei ori câstigator al premiului Oscar si producatorul de film cu cel mai bun succes financiar al tuturor timpurilor; avand încasari de aproape 8 miliarde de dolari la nivel mondial. În anii ’70, ’80 si ’90, trei dintre filmele sale, Falci, E.T. Extraterestrul si Jurassic Park au devenit filmele cu cele mai bune încasari ale vremii. Revista Forbes estimeaza averea lui Spielberg ca fiind de aproximativ 3 miliarde de dolari. În 2006, revista Premiere l-a declarat cea mai puternica si influenta personalitate din industria filmului. La sfârsitul secolului al XX-lea, revista LIFE l-a declarat pe Spielberg, regizor, producator si scenarist american, ca fiind cea mai influenta persoana a generatiei sale.

Erika MARGINEAN

Documentarul Spielberg, despre Spieberg prezinta secvente din filmele Falci, Intalnire de gradul trei, Indiana Jones, Cine-l salveaza pe soldatul Ryan, Munchen si Lista lui Schindler. Daca pana acum au banuit doar, de data aceasta cinefilii pot afla cu siguranta ca cel mai important din filmele sale il considera Lista lui Schindler. In perioada filmarilor Spielberg a pus bazele fundatiei Shoa, considerand cea mai mare realizare a sa, in scopul de a impiedica uitarea holocaustului. Spielberg nu tine in secret originea sa semita si peste tot unde se poate lasa un semn, daca nu mai mult un lantisor cu crucea lui David, purtat de un persoanj din film. Scena din filmul Intalnire de gradul trei, secventa despre deportarea robotilor este o aluzie la o tabara de concentrare din epoca ultramoderna a secolului 24, un fel de holocaust modern.

O trecere in revista a realizarilor sau a vietii unui om de succes, pare monotona, dar ajuta la intelegerea mai buna a operei celui in cauza.

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close