Administratie

Start la campania electorală

Peste 6500 de mureșeni sunt angajați direct în competiția electorală ce va avea finișul în 10 iunie 2012, când alegătorii sunt așteptați la urne între orele 7 și 21. Candidații la cele 102 primării și consilii locale, la președinția Consiliului Județean Mureș și pentru cele 34 de mandate de consilieri județeni au intrat în campania electorală la relanti pentru că cele 30 de zile sunt lungi, iar din experiența celorlalte curse de alegeri, politicienii au învățat că e bine să își păstreze energia pentru ultima perioadă. De menționat este că, pentru prima dată, primarii vor fi aleși dintr-un singur tur de scrutin, fără să conteze dacă are sau nu 50% + 1 din voturi. Sistemul a fost aplicat în 2008 pentru alegerea președinților de consilii județene.

În cursa electorală pentru cele aproape 2000 de mandate de aleși – județeni și locali – mureșeni s-au înscris peste 6500 de candidați. După ce în 8 mai a expirat termenul până la care candidaturile puteau fi retrase, cele mai multe, potrivit centralizării Biroului Electoral Județean, le-a depus Uniunea Social Liberală (USL) care va avea în competiția electorală 1447 candidați. UDMR pornește cu 1305 candidați, Alianța pentru Mureș (APM) cu 913 candidați, Partidul Poporului-Dan Diaconescu (PP-DD) cu 869 de candidați, Partidul România Mare (PRM) – 625 candidați, Partidul Civic Maghiar (PCM) cu 569 candidați, Partidul Popular al Maghiarilor din România (PPM) cu 255 de candidați, Uniunea pentru Progresul României (UNPR) cu 248 de candidați, Partidul Noua Generație – Creștin Democrat (PNG) cu 194 de candidați, iar Partidul Național Țărănesc Creștin Democrat (PNTCD) cu 69 de candidați. De menționat că Tribunalul Mureș a respins candidaturile lui Csurcui Kalman, candidat la Consiliul Local Glodeni, Barabas Lorinc la CL Pănet, și a lui Vasile Pop, candidat USL la Primăria comunei Șincai. Contestațiile formulate de conservatorul Ion Scrieciu față de lista de consilieri a USL în comuna Sângeorgiu de Mureș, respectiv a USL Sântana de Mureș au fost respinse. De asemenea, candidații PP-DD la Primăria Tîrgu Mureș, respectiv Consiliul Județean Mureș, Sabin Pop și Augustin Vasile Fărcaș au renunțat la candidatură fără știința conducerii partidului și au fost excluși din formațiunea al cărei mentor este OTV-istul Dan Diaconescu. Nici liderul PSD Mureș, Alexandru Petru Frătean, nu se vai mai regăsi pe poziția a doua a listei USL la Consiliul Județean Mureș, acesta retrăgându-se, în 8 mai, de pe liste deoarece va accepta o funcție în aparatul central administrativ, probabil în Ministerul Muncii – secretar de stat. Frătean a fost vehiculat și ca posibil prefect după ce premierul Victor Ponta a decis săptămâna trecută schimbarea prefecților și subprefecților. În locul președintelui social-democraților mureșeni a urcat conf. univ. dr Horațiu Suciu, binecunoscutul medic al inimilor mici.

Birourile electorale, constituite

În 9, respectiv 10 mai au fost completate birourile electorale care vor avea cea mai dificilă sarcină în derularea campaniei electorale și a scrutinului din 10 iunie 2012 – Biroul Electoral Municipal Tîrgu-Mureș (BEM) și Biroul Electoral Județean Mureș (BEM). Partidele politice, alianțele electorale și alianțele politice vor avea în BEJ următorii reprezentanți: Adriana Bândilă și Lucian Iacob din partea Uniunii Social-Liberale (USL), Mircea Moldovan și Aurelian Păcurar – Alianța pentru Mureș, Toth Andrea și Toth Szabolcs – UDMR, Traian Daniel Rus – PP-DD, Ioan Neamțu – PRM, Kulcsar Erno Csaba – PCM, Jakab Istvan – PPMT, Nicolae Aurel Adam – UNPR, Silviu Ovidiu Milășan – PNG-CD și Dimitrie Poptămaș – PNȚCD. Potrivit Hotărârii Nr. 14 a Biroului Electoral Central, în birourile electorale municipale, orășenești și comunale sunt reprezentate doar formațiunile politice și alianțele care au depus liste complete de candidați la consiliile locale. La fel se întâmplă și în BEM Tîrgu-Mureș, propunerile partidelor fiind: Andrei Mureșan – APM, Simko Janos – UDMR, Horea Hădărău – USL, Suchiachi Szabolcs Arpad – PCM, Beniamin Lupei – PRM, Grigore Nicușan – PP-DD, Janosi Gyorgy – PPMT.

Laleaua deschide buletinul

În 10 mai, președintele BEJ a condus ședința de tragere la sorți a ordinii partidelor pe buletinele de vot, începând cu cele parlamentare. Norocul i-a surâs UDMR, care va ocupa prima poziție pe buletinele de vot în toate birourile electorale din județ, următoarele, în ordine, fiind: UNPR, USL și PDL. La președinția Consiliului Județean vor fi astfel pe buletinul de vot: Lokodi Edita Emoke, actualul președinte al CJ, Marius Pașcan, candidatul APM, deputatul liberal Ciprian Dobre, reprezentând USL, și jurnalistul Biro Zsolt, din partea PCM. Tot BEJ a extras apoi ordinea pe buletinele de vot a partidelor parlamentare pentru Consiliul Județean. Astfel, după UDMR, APM, USL, alegătorii vor găsi Partidul Poporului (Legea Cojocaru), PP-DD, PRM, PPMT, Alianța Civică Democrată a Romilor (ACDR), PNG-CD și PCM. Până în 31 mai, prefectura trebuie să se ocupe de tipărirea buletinelor de vot, iar apoi le vor distribui către secțiile de votare.

În campanie

Vineri a început campania electorală în județ. UDMR, cu tandemul Lokodi Edita Emoke, candidatul la șefia județului, și senatorul Frunda György, candidatul la fotoliul de primar al municipiului reședință de județ, a organizat o conferință de presă pentru a saluta adoptarea Legii privind amnistia fiscală a bugetarilor datori la stat, lege inițiată de către parlamentarii uniunii, pentru a critica situația de la UMF Târgu-Mureș și a îndemna la o campanie decentă. Astăzi, UDMR va avea lansarea candidaților la Teatrul Național din Târgu-Mureș, de la ora 16.
Candidatul USL Mureș la președinția Consiliului Județean Mureș, Ciprian Dobre, împreună cu liderii USL Mureș a participat la evenimentul de lansare a candidaturii viceprimarului Sorin Megheșan la Primăria Târnăveni și a candidaților USL la Consiliul Local. Sâmbătă, 12 mai 2012, Ciprian Dobre a participat la tradiționalul târg de sâmbătă de la Band, la întâlniri cu cetățenii din comunele Șăulia, Miheșu de Câmpie și Pogăceaua, iar seara liderii USL Mureș au luat parte la evenimentul de lansare a candidaturii lui Cristian Moldovan la Primăria Luduș, și a candidaților la Consiliul Local. Dacă vor avea confirmări din partea liderilor naționali ai USL, Victor Ponta și Crin Antonescu, candidații uniunii vor avea un eveniment de lansare județean, probabil pe 18 mai.
Potrivit purtătorului de cuvânt al PDL, consilierul local târgumureșean, Ioana Roman, Alianța pentru Mureș nu avea avea niciun eveniment de lansare a candidaților, cu toate că în 6 iunie, Neoton va cânta pentru Dorin Florea, primarul PDL al municipiului Tîrgu-Mureș, care candidează pentru cel de-al patrulea mandat, probabil la închiderea campaniei electorale.
PCM ne-a declarat prin intermediul președintelui László György că nu au prea mulți bani pentru organizarea de lansări de candidați, dar fiecare candidat la primărie și Consiliul Local vor avea parte de un eveniment de prezentare. De asemenea, probabil, PCM va avea un eveniment major de închidere a campaniei electorale.
PRM nu se va baza pe astfel de evenimente, preferând întâlnirile cu alegătorii pe teren.
Reprezentanții PP-DD și ai PPMT nu ne-au răspuns la telefon pentru a-i chestiona cum vor decurge propriile lor campanii electorale.

MAI, atentă la infracțiunile electorale

Ministrul Administrației și Internelor, Ioan Rus, a lansat în 10 mai campania „Mita și votul ilegal înseamnă închisoare!â€. Ioan Rus a menționat faptul că măsurile pe care ministerul le pune în aplicare pe durata alegerilor locale sunt pe de o parte, măsuri operative, respectiv de constatare și contracarare a infracțiunilor și a faptelor care contravin legii, iar pe de altă parte, de informare și conștientizare a cetățenilor cu privire la riscurile la care se impun în situația nerespectării legii. În acest scop, mureșenii trebuie să știe ce riscă dacă încalcă legea electorală, nr. 67 din 2004. Astfel: neluarea de către organizatori a măsurilor necesare desfășurării normale a adunărilor electorale, precum și distribuirea, inclusiv de către candidați, de băuturi alcoolice în timpul adunărilor constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 2.200 de lei la 3.000 de lei. Promisiunea, oferirea sau darea de bani, bunuri ori alte foloase în timpul campaniei electorale, precum și în scopul determinării alegătorului să voteze sau să nu voteze o anumită listă de candidați ori un anumit candidat pentru funcția de primar, de consilier sau de președinte al consiliului județean, precum și primirea acestora de către alegători constituie infracțiuni și se pedepsesc, potrivit legii, cu închisoare de la 6 luni la 5 ani. Continuarea propagandei electorale după încheierea campaniei electorale prin lansarea, afișarea sau distribuirea materialelor electorale de orice tip, precum și sfătuirea alegătorilor, în ziua votării, la sediul secțiilor de votare să voteze sau să nu voteze anumite partide politice, alianțe politice, alianțe electorale ori candidați independenți se sancționează cu amendă de la 1400 la 2000 de lei. Constatarea și aplicarea sancțiunii se realizează de către polițiști.
Împiedicarea prin orice mijloace a liberului exercițiu al dreptului de a alege sau de a fi ales constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 5 ani și interzicerea unor drepturi. Persoana care votează fără a avea drept de vot ori alegătorul care votează de mai multe ori în ziua alegerilor constituie infracțiune și se pedepsesc cu închisoare de la 6 luni la 5 ani. Violarea prin orice mijloace a secretului votului de către membrii biroului electoral al secției de votare ori de către alte persoane constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani. Tipărirea și utilizarea de buletine de vot false, introducerea în urnă a unui număr suplimentar de buletine față de cele votate de alegători, falsificarea prin orice mijloace a documentelor de la birourile electorale, precum și utilizarea unui act de identitate nul sau fals constituie infracțiuni și se pedepsesc cu închisoare de la 2 la 7 ani. Atacul prin orice mijloace asupra localului secției de votare, furtul urnei sau al documentelor electorale, ruperea sigiliilor constituie infracțiuni și se pedepsesc cu închisoare de la 2 la 7 ani, dacă fapta nu constituie o infracțiune mai gravă.
În vederea realizării unui proces electoral corect și echidistant, Ministerul Administrației și Internelor va angrena peste 45.500 de angajați. De asemenea, la nivel teritorial, s-au constituit comandamentele operaționale formate din reprezentanții structurilor M.A.I.. Aceste Centre Operaționale Județene vor avea misiunea de a asigura, în sistem integrat, activitățile de coordonare, monitorizare, centralizare și comunicare a datelor de interes operativ referitoare la misiunile și activitățile din competență. Toate Centrele Județene de Comandă sunt coordonate, la nivel central, de Centrul Operațional de Comandă al Ministerului Administrației și Internelor.

Calendar de alegeri

Dacă am văzut cât de ocupați vor fi candidații, până la alegerile din 10 iunie, nici autoritățile implicate în procesul electoral nu vor avea timp de respiro.
Astfel, până în 5 iunie, primarul trebuie să comunice BEJ numărul definitiv de alegători pe baza datelor cuprinse în copiile de pe listele electorale permanente, copiile de pe listele complementare și în lista suplimentară. Copiile de pe listele electorale vor fi comunicate și birourilor electorale ale secțiilor de votare până în 7 iunie. Până în 30 mai, prefectul la propunerea primarilor întocmește lista cu juriști și alte persoane care au cel puțin studii medii și care nu au carnet de membru de partid pentru a fi desemnați președinții și locțiitorii în cele 541 de secții de votare, prin tragere la sorți. Până cel târziu în 31 mai, președintele Tribunalului Mureș, Sonia Diaconescu, trebuie să procedeze la tragerea la sorți a acestora. Până în 1 iunie, partidele politice, alianțele politice și alianțele electorale își desemnează reprezentanții în birourile electorale ale secțiilor de votare. În 9 iunie, până la ora 18.00, toți membrii birourilor electorale ale secțiilor de votare participă la o ședință de instruire în privința asigurării măsurilor de ordine și corectitudinii operațiunilor de votare și a pazei în jurul localului de vot.
În ziua votului, la ora 6.00, președinții secțiilor de votare se vor asigura că sunt prezenți toți membrii, că există toate materialele necesare votării, sigilează urna de vot și aplică ștampila de control a secției de votare pe toate buletinele de vot (pe ultima pagină, albă).
Campania electorală se încheie în 9 iunie, la ora 7. Campania în mediul audiovizual se încheie în ziua de joi, 7 iunie, la ora 24. Votarea începe în 10 iunie, la ora 7, și se încheie la ora 21.
Lavinia Muntean

 

Barczi, mobilizat

Vineri seara a ajuns în redacție și comunicatul de presă al Guvernului privind emiterea Hotărârii privind aplicarea mobilității pentru Bárczi Gyözö István din funcția publică de subprefect al județului Mureș în funcția publică de inspector guvernamental. Despre prefect însă nimic.

 
Mita electorală = închisoare

Promisiunea, oferirea sau darea de bani, bunuri ori alte foloase în timpul campaniei electorale, precum și în scopul determinării alegătorului să voteze sau să nu voteze o anumită listă de candidați ori un anumit candidat pentru funcția de primar, de consilier sau de președinte al consiliului județean, precum și primirea acestora de către alegători constituie infracțiuni și se pedepsesc, potrivit legii, cu închisoare de la 6 luni la 5 ani.

 
Interdicții de sondaj

Cu 48 de ore înainte de ziua votării sunt interzise: prezentarea de sondaje de opinie sau difuzarea de spoturi de publicitate electorală, comentarii privind campania electorală, invitarea sau prezentarea candidaților în programe (cu excepția programului din preziua votării, pentru difuzarea rectificărilor și a replicilor ca urmare a sesizărilor, care se referă la emisiunile difuzate in ultima zi de campanie).
Este interzisă prezentarea de sondaje de opinie realizate în ziua votării, la ieșirea de la urne, înainte de închiderea urnelor

 
Candidați pe partide

Uniunea Social Liberală (USL) – 1447 candidați
UDMR – 1305 candidați
Alianța pentru Mureș (APM) – 913 candidați
Partidul Poporului-Dan Diaconescu (PP-DD) – 869 de candidați
Partidul România Mare (PRM) – 625 candidați
Partidul Civic Maghiar (PCM) – 569 candidați
Partidul Popular al Maghiarilor din România (PPMT) – 255 de candidați
Uniunea pentru Progresul României (UNPR) – 248 de candidați
Partidul Noua Generație – Creștin Democrat (PNG) -194 de candidați
Partidul Național Țărănesc Creștin Democrat (PNTCD) – 69 de candidați.

Componența BEJ Mureș

Alin Lazăr – președinte
Teodora Albu – locțiitor președinte
Membrii:
Adriana Bândilă și Lucian Iacob – USL
Mircea Moldovan și Aurelian Păcurar – APM
Toth Andrea și Toth Szabolcs – UDMR
Traian Daniel Rus – PP-DD
Ioan Neamțu – PRM
Kulcsar Erno Csaba – PCM
Jakab Istvan – PPMT
Nicolae Aurel Adam – UNPR
Silviu Ovidiu Milășan – PNG-CD
Dimitrie Poptămaș – PNȚCD

 
Alianțe, alianțe

Alianța pentru Mureș = PDL + UNPR + PER
Uniunea Social – Liberală = PNL + PSD + PC

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close