Uncategorized

Szalkay Jozsef, ales președinte

Consiliul de Conducere al Baschet Club Mureș l-a ales vineri pe Szalkay Jozsef, directorul Piraeus Bank și consilier județean, în funcția de președinte al clubului. Grupul de firme Bența s-ar putea implica financiar în susținerea echipei mureșene.

Fostul președinte Dorin Lazăr va rămâne în funcția de președinte executiv, dar va avea un loc hotărâtor după cum a declarat Szalkay. “Sunt onorat că am fost ales președinte al BCM, dar, fără experiența lui Dorin Lazăr, nu am putea duce la bun sfârșit acest proiect foarte important pentru baschetul mureșean”, a declarat proaspătul ales.

Dorin Lazăr s-a arătat foarte optimism în privința succesului acestui demers și este de acord că implicarea unor personalități marcante ale județului este un lucru benefic nu numai pentru baschet ci, în timp, pentru tot sportul mureșean. “Un nou președinte pentru o nouă etapă. Implicarea lui Szalkay Jozsef este benefică pentru acest demers, pe care îl inițiem acum a doua oară, în ultimii 3 ani. Sunt foarte încrezător în șansele noastre de a reuși să facem ceva benefic pentru a păstra tradiția baschetului mureșean”, a comentat Dorin Lazăr. În funcția de președinte de onoare a BCM a fost ales Kelemen Attila, iar din Consiliul de Conducere mai fac parte foștii mari baschetbaliști mureșeni Viciu și Deac, președintele Direcției Județene de Sport Mureș (DJS), Tiberiu Bidiga, și antrenorul echipei Mihai Corui.

Reînvie baschetul?

Primul lucrul care trebuie remarcat este implicarea mult mai serioasă a autorităților, Consiliul Local Târgu Mureș fiind reprezentat de Mircea Ștefanovici, iar Consiliul Județean de Constantin Amza, care au promis sprijin total al celor două instituții.

“Dacă până acum organele locale nu au știut să sprijine sportul mureșean, din acest moment acest lucru ar trebui să se schimbe. Pentru asta la nivelul Consiliului Județean, împreună cu doi colegi de ai mei, Dinu Socotar și actualul președinte BCM, Szalkay Jozsef am demarat acțiuni pentru sprijinirea sportului din județul Mureș. Președintele CJ, Lokodi Edita, ne-a promis că în luna octombrie vom avea un proiect pe ordinea de zi pentru acordarea de fonduri în interesul sportului mureșean”, a declarat Constantin Amza.

Mircea Ștefanovici, consilier local, a subliniat totuși faptul că CL și CJ nu pot sprijini 100 la sută sportul mureșean pentru obținerea unor performanțe notabile pe plan național. “Am reușit să parafăm un contract de asociere între Primărie și BCM pentru a ajuta echipa cu 75-100 de milioane pe lună, dar acești bani împreună cu banii care vor veni de la CJ nu vor ajunge pentru a face performanță. De aceea dorim să ne implicăm pentru a ajuta BCM în demersurile sale de a căuta sprijin în societățile puternice ale județului”, a încheiat Mircea Stefanovici.

Szalkay Jozsef a ținut să menționeze dorința Consiliului de Conducere de a asigura acestui proiect o transparență totală, și nevoia unui sprijin cât mai puternic. “Dorim să-i cooptăm în această acțiune pe György Frunda, pe Laszlo Borbely, pentru un sprijin cât mai susținut în structurile politice în favoarea sportului mureșean, și a sportului în general. Pentru a asigura o încredere eventualilor sponsori și o transparență totală, Iuănel Guțiu, comisar șef la Garda Financiară și Viorel Nuț Florea, directorul Curții de Conturi, ne vor sprijini și ei, cu competența în domeniul fiscal”, a declarat Szalkay.

Și directorul DJS Mureș Tiberiu Bidiga s-a arătat încrezător în șansele echipei de a face performanță. “Avem o nouă șansă să facem ceva benefic pentru baschetul din Târgu Mureș. DJS Mureș se înscrie și ea în această tendință de sprijin a echipei, dar majoritatea fondurilor merg spre echipele la nivel de juniori”, a recunoscut Bidiga.

Americani în lot

Antrenorul echipei de baschet, Mihai Corui, a prezentat câteva din noutățile în materie de jucători cu care speră ca echipa să își atingă obiectivul declarat de clasare în primele 10 echipe la finele campionatului. “Noul campionat începe pe 7 octombrie și sperăm ca până în acel moment, să avem un lot cât mai omogen. Echipa a suferit modicări, am reușit cu un buget de austeritate, de aproximativ 5 miliarde de lei, (n. red. vechi) să îi readucem din nou la echipă patru jucători, printre care Vlad Pora, un produs 100 la sută al baschetului mureșean, și pe Szaszgaspar Barnabas. Dorim să construim o echipă în jurul lui George Trif, jucător și antrenor secund al echipei. Totuși pentru a ne atinge obiectivul trebuie să aducem 3-4 jucători străini. Dintre jucătorii doriți la Târgu Mureș, doi americani și-au confirmat venirea, Troy Selvey, un pivot de 26 de ani, 2.03 metri, și Brian McCullough, un jucător de 23 de ani, 1.98 metri, care poate juca pe oricare din posturile 1,2,3 (n. red. aruncător, recuperator, apărător). Un al treilea american, ne va da un răspuns în cursul zilei de azi, Cody Toppert, de 25 de ani, conducător de joc, cu o medie de 25 de puncte pe meci în ultimul sezon jucat. Sperăm că acești jucători ne vor ajuta să facem performanță și să readucem baschetul din Târgu Mureș pe făgașul cel bun”, a comentat Mihai Corui, antrenorul echipei de baschet BCM.

Dorin Lazăr a ținut să precizeze un obiectiv îndrăzneț al echipei în prima parte a campionatului. “Ne dorim ca în primele 4 etape să câștigăm cel puțin 3 meciuri. Programul ne avantajează și nu dorim să ratăm această șansă. Primul meci îl vom avea pe data de 7 octombrie, acasă cu CSU Cuadripol Brașov, apoi o deplasare la Dinamo – Gealan București pe 14 octombrie, apoi din nou două meciuri acasă pe 21 și 25 octombrie cu Rapid Isover București, respectiv CSS Râmnicu Vâlcea”, a încheiat Lazăr.

Posibili sponsori

O altă veste bună este posibila colaborare dintre BCM și grupul de firme Bența. Remus Bența sr. a fost prezent la ședința Consiliului de Conducere pentru a purta discuții pe această temă. O finalitate concretă a acestor discuții se va afla în următoarele zile. Nici firmele care au sprijinit în trecut BCM nu au exclus o posibilă nouă colaborare. “Am purtat discuții cu societățile Herlitz, Aesculap și Dafcochim, care nu au exclus posibilitatea unei noi colaborări cu BCM. Până în acel moment, societatea Total Complet sprijină în continuare echipa de baschet”, a comentat Dorin Lazăr, președinte executiv BCM.

Radu MATEI

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close