Uncategorized

Templul muzicii. Fântâna lui Bodor Peter. Puterea originalitatii

Lira. Poate ca unii au uitat poate ca unii stiu si au uitat. Fodor Sándor însa stie si nu a uitat, ca lira, în mitologia greaca, era instrumentul cu care grecii antici „gâdilau” urechile zeilor. Artistul si decoratorul Fodor Sándor ne “gâdila” pâna si ochii cu proiectul De Ville’s Pizza din strada Arany János nr. 5. Note muzicale, de armonie perfecta între lemnul masiv, fierul forjat, vitralii si piatra naturala. Într-un cuvânt, un portativ în care finisajul este punctul forte dupa materialele folosite si nu în ultimul rând detaliile fine îsi fac loc în Templul Muzicii. În timp ce ma pregateam sa-l întreb întrebarea cu numarul x, Fodor Sandor ma opreste si îmi spune: „Salvador Dali spunea ca cel rau se ascunde în detalii, pentru ca Dumnezeu a creat lucrurile mari, atunci si cei mici trebuiau sa se ascunda în ceva la fel de mic, în detalii.”

„Templu” realizat în trei luni

Constructia “Templului” a durat trei luni, timp în care sa nu credeti ca ideile au fost lasate deoparte, nici vorba, la De Ville’s Pizza ploua cu idei originale. De pilda daca nu sunteti hotarât la care masa sa savurati o pizza delicioasa sau o portie de spaghete á la carte, puteti sa sedeti ori la masa cartilor, ori la masa razboiului, ori la masa ceasurilor sau de ce nu, la masa vânatorilor. Da, pentru ca fiecare masa din De Ville’s Pizza are tematica ei, originale fiind nu doar prin designul lor ci si prin piesele rare de antichitati încastrate în fiecare masa, antichitati care le ofera meselor tematica despre care va vorbeam înainte. Fodor Sándor mi-a destainuit faptul ca unele antichitati au fost achizitionate chiar de la clienti fideli, altele au ramas de la vechiul local, iar altele au fost achizitionate din diferite anticariate.

Bransa de decorator în anii nostri nu e deloc usoara, spun acest lucru pentru ca multe monstruozitati se ridica, pline de idei fara idei, copii sau schite neinspirate, finisaje de rigips în forme cica “uau”, termopane la cladiri eclectice, baroce sau stiluri cu respect si jos palaria! Dar exista si termopane cu rame de lemn si mesteri tari care nici în ruptul capului nu vor strica o cladire cu „cojones” la schimb cu o pereche de termopane albe si urâte. La întâlnirea mea cu Fodor Sándor, era foarte entuziast. Va întrebati de ce? Si eu m-am întrebat. Pentru ca în sfârsit a reusit sa uneasca o echipa, deoarece un decorator care se respecta are o echipa de profesionisti, ca si cea a lui Fodor Sandor, o echipa formata din: constructor-proiectant care spre surprinderea mea este chiar proprietarul De Ville’s Pizza, tâmplar, strungar, pictor, zidar. O echipa completa, profesionista si organizata.

Tehnici de

amenajare bazate pe traditie

Tehnicile folosite în amenajari de catre Fodor Sándor sunt bazate pe traditie. De exemplu, vitraliile din De Ville’s Pizza, Irish Pub si Kenza Café sunt realizate ca la carte, respectând tehnica, cu delimitarile dintre forme turnate în plumb, sticla colorata si nu sticla “vopsita cu lac de unghii” cum mai vedem în monstruozitatile despre care va vorbeam. Culorile folosite sunt în functie de dominanta spatiului, rosuri, brunuri, tonuri de galben dar si contraste cum ar fi cel al complementarelor. Lemnul folosit este lemn masiv, finisat de exceptie, piatra este numai piatra naturala folosita ca pavaj sau la îmbinarea lemnului cu aceasta. La De Ville’s Pizza, pentru ca este Templul Muzicii, simbolul de rezistenta în jurul caruia s-a nascut decorul a ramas lira, muzica, notele muzicale. Lucrând în echipa cu domnul inginer constructor Vass Ladislau Loránd, proprietarul De Ville’s Pizza, Fodor Sándor îi multumeste acestuia ca a avut ideea de a construi totul în jurul acestui simbol. Scrumiere din metal nefinsat întruchipeaza forma lirei, meniurile la fel amintesc de instrumentul de încântat urechile zeilor, bancile meselor îmbina lemnul masiv cu fierul forjat, patinat prin galvanizare si nu prin vopsea, partea de jos a bancilor este legata de un portativ din fier forjat, aplicele de pe pereti sunt niste lire realizate din vitralii iar candele care ne amintesc de sentimentul romantic, discret îsi etaleaza lumina prin vitaliul din care sunt realizate.

Am ramas masca, uitându-ma spre tavanul din De Ville’s Pizza, unde am vazut instrumente muzicale încastrate în tavan, realizate din metal. Poate o sa va gânditi ca… mare lucru. Foarte mare sa stiti, si destept si original pentru ca ele mascheaza de fapt sistemul de ventilatie, dar mascheaza nu e cuvântul potrivit, mai potrivit ar fi se îmbina perfect cu acesta pentru ca permite aerului sa ventileze datorita fierului perforat, în forme stilizate de instrumente muzicale, iar seara, pentru ca exista si electricitate în aceste instrumente, odata aprinse creeaza o lumina ambientala „delicioasa”. Un perete exceptio­nal, care încastreaza o compozitie cu tema muzicala este realizat în tehnica sgrafitto, tehnica mult uitata, care presupune o anumita preparare a peretelui, de obicei realizata numai din pigmenti naturali în doua sau trei straturi. Un alt element care mi-a placut la nebunie, sunt felinarele de pe fatada cladirii. Beton de originale! Au o armatura de fier forjat, patinat, în care sunt inserate… niste pahare de vin. Foarte tare! Proprietarul localului, Vass Ladislau Loránd, mi-a spus ca la intrare clientii se uita la felinare si se “amuza de originalitatea ideii”.

Armonie

de culori la Kenza Cafe

Nici Kenza Café nu se lasa mai prejos la nici unul din capitolele amenajare si într-adevar o cafea exceptionala. Ca doar nu degeaba se numeste si Café, asa cum de pilda alte cafenele se numesc degeaba Café, ca îti servesc cafea la plic, sau cine stie ce alte metode mai aplica. Aici în schimb daca sunteti cafegii adevarati este locul pe care vi-l recomand. Armonie de culori, lemn masiv, vitralii, Târgu-Muresul ilustrat în fotografiile sau cartile postale de pe timpuri, sticla sablata se armonizeaza perfect cu lemnul de culoare închisa. Nici stilul cladirii nu a fost neglijat de catre Fodor Sándor, care i-a pastrat eclectismul, prin bolte armonioase, stucco si un pas înaintea edililor orasului: barul din cafenea este proiectat dupa modelul Fântânii lui Bodor Péter. Peretii sunt în armonie cu tonurile mobilierului, si el proiectat special pentru cafenea, pereti care sunt tencuiti în stil traditional, dupa o reteta data de un mare artist plastic de arta monumentala, adica însemnând o preparare din câlti amestecati cu nisip cu var vechi si pigmenti naturali care dau tonurile de culoare. Ramele geamurilor, chiar daca sunt termopane, au o rama din lemn, care si ea e decorata în stilul cladirii, eclectism rezultat din tehnologia termopanului si elementul de ornament în stil baroc. Fodor Sándor este foarte activ în viitoarele proiecte care urmeaza sa se deruleze la noi restaurante precum si un la un show-room din Cluj, unde va aborda stiluri deosebite pastrându-si originalitatea prin materialele pe care le foloseste.

Cristina GRIGORAS

cristina@zi-de-zi.ro

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close