Uncategorized

Tentaculele spionajului chinez

Chi Mak,in varsta de 67 de ani, inginer american de origine chineza, a fost condamnat recent la 24 de ani de inchisoare si plata unei importante amenzi pentru tentativa de vindere a unor tehnologii militare catre Beijing. Pe tot parcursul procesului, Chi Mak si-a sustinut nevinovatia intrucat – spunea el – informatiile de pe CD-uri puteau fi gasite si pe Internet, respective de pe site-ul Societatii Americane de Inginerie Navala. Potrivit autoritatilor americane inca de la finele lui 2006 Beiijingul si-a intensificat activitatile de spionaj pe teritoriul SUA.

Anchetarea lui Chi Mak a inceput in octombrie 2005. Fratele si cumnata acestuia au fost arestati atunci pe aeroportul din Los Angeles. Cei doi incercau sa se imbarce intr-un avion cu destinatia Hong Kong, avand asupra lor trei CD-uri criptate. Discurile contineau informatii cu caracter militar, care insa nu erau clasificate. Chi Mak a fost acuzat ulterior ca a incercat sa exporte in tara sa de origine informatii referitoare la sistemul electric de propulsie al unor nave americane de razboi. Barbatul lucra la o companie din Anaheim, care derula contracte cu marina SUA.

Iubesc America!

“Am trait in SUA aproape 30 de ani. Iubesc America! Aici sunt casa mea, familia mea, cariera mea. Aceasta este tara mea acum”, a declarat Mak in timpul audierilor, in fata procurorului Cormac Carney care l-a acuzat ca “a tradat America” si ca a facut “mult rau” SUA. Mak a spus insa ca nu a vrut niciodata sa aduca vreun prejudiciu tarii sale adoptive. El a mai afirmat ca a vrut doar sa faca un schimb de informatii cu niste prieteni chinezi si nu s-a gandit ca datele pe care le foloseste ar reprezenta un pericol pentru Washington. Avocatul apararii, Ronald O. Kaye, a criticat insa “paranoia” autoritatilor americane referitoare la spionaj si terorism. “Acest caz este complet nefondat si este simbolul razboiului rece dus de guvern cu spionajul chinez. Mak a fost condamnat ca un trofeu….”, a mai spus avocatul care a mai facut comparatii si cu procesele din perioada senatorului Mc Carthy. Procurorii au sustinut faptul ca Mak trebuie considerat de rea-credinta, de vreme ce a codificat datele de pe discuri, intrebandu-se retoric: “De ce sa le codifici daca nu sunt periculoase pentru SUA?”. Odata cu Mak a mai fost condamnata pentru complicitate si sotia acestuia. Ea a primit o condamnare de 3 ani de puscarie, iar dupa executarea pedepsei va fi expulzata. Mare parte dintre detaliile tehnice de pe CD-urile criptate de Mak au fost insa discutate la mai multe conferinte internationale, la care au participat ingineri din toata lumea, inclusiv din China. Potrivit autoritatilor americane, in urma unui raid efectuat in casa lui Mak, politia sustine ca a gasit o lista cu alte tehnologii pe care Mak intentiona sa le sustraga. Printre ele se numarau date despre sistemul de aparare antiracheta si despre unele torpile.

Autoritatile

americane avertizeaza

Potrivit serviciilor americane de contraspionaj, in ultima perioada au fost deconspirate mai multe cazuri de spionaj in favoarea Chinei. Luna trecuta, un analist al Departamentului Apararii, precum si un fost inginer al companiei Boeing au fost acuzati ca incercau sa vanda Chinei secrete privind navetele spatiale. In aceeasi perioada, alte trei persoane au fost retinute in SUA pentru ca au incercat sa ofere informatii militare Taiwanului. In plus, in luna ianuarie 2008, un chimist de la o companie din Houston, Texas, a fost arestat sub acuzatia de furt de informatii secrete pentru a le vinde Chinei. Viceamiralul McConnell, unul dintre contraspionii de top ai SUA, declara in septembrie anul trecut ca Rusia si China “spioneaza in prezent in America, la aceleasi cote ca in timpul Razboiului Rece”. In plus, oficialii americani sustin ca armata Statelor Unite si cea a Chinei au intrat intr-un adevarat “razboi cibernetic”, in care sabotajele si furturile de date electronice sunt la ele acasa.

Anatolie VAJEU

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close