
UDMR, strategie originală pentru alegerile locale
Preşedintele UDMR Mureş, Brassai Zsombor, a declarat joi, 17 martie, că actualul consilier local Soos Zoltan va candida independent pentru funcţia de primar al municipiului Târgu-Mureş la alegerile locale din acest an.
Anunţul a fost făcut cu prilejul unei conferinţe de presă în care liderul UDMR Mureş a prezentat o parte din strategia şi obiectivele Uniunii la alegerile locale din 5 iunie 2016. „UDMR este deschis în faţa acelor forţe politice sau civice, fie române sau maghiare, care sunt devotate schimbării. Asta explică faptul că până la urmă susţinem candidatura lui Soos Zoltan ca şi candidat independent la funcţia de primar. Chiar dacă a fost desemnat de maghiarii din Târgu-Mureş şi este susţinut de partidele maghiare, de UDMR, de PCM şi de PPMT, Soos va intra în concurs independent, pentru a demonstra că va fi primarul tuturor mureşenilor şi pentru a demola zidurile înalte ale preconcepţiilor etnice negative. Noi chemăm mureşenii, partidele care au un proiect pentru schimbare, să îl susţină pe candidatul independent Soos Zoltan. De fapt, singurul candidat, şi accentuez, în momentul de faţă singurul candidat cu şanse reale de a schimba conducerea actuală”, a afirmat Brassai Zsombor.
32 de primari, în cursa electorală
În prezent, UDMR deţine fotoliul de primar în 38 de unităţi administrativ-teritoriale din judeţul Mureş. Dintre aceştia, îşi vor apăra mandatul 32 de primari, iar în şase cazuri „Laleaua” va avea alt candidat pentru funcţia de primar. „UDMR Mureş deţine funcţia de primar în 38 de unităţi-administrative. În şase cazuri vor fi schimbări la funcţia de primar: în Sărăţeni – unde viceprimarul actual Biro Csaba preia candidatura de la primarul Madaras Arpad care se retrage, în Păsăreni – unde primarul Turbak Zoltan se retrage, la început de aprilie se va organiza prealegeri şi se va desemna noul candidat, s-au prezentat doi candidaţi la această funcţie, în Mădăraş – unde primarul actual David Gyula a pierdut prealegerile organizate chiar duminica trecută faţă de viceprimăriţa Kovacs Ilona, în Pănet – unde primarul Bartha Mihaly după 20 de ani se retrage şi Bodo Elod Barna a fost desemnat pentru candidatură, un candidat tânăr, în Adămuş – primarul Sipos Jozsef se retrage, viceprimarul Miklos Tibor intră în concurs, în Corunca – unde primăriţa Takacs Olga se retrage şi prin prealegeri a fost desemnat viceprimarul actual Takacs Szabolcs”, a menţionat Brassai Zsombor.
Nagy Andras, candidat la Reghin
De asemenea, liderul UDMR Mureş a vorbit şi despre localităţile unde în prezent „Laleaua” nu deţine primar dar are şanse mari de izbândă în 5 iunie, cea mai importantă dintre acestea fiind municipiul Reghin. „În şase unităţi administrative am identificat şanse reale de a câştiga alegerile. Prima este în mod cert Reghinul, unde fostul primar Nagy Andras iarăşi intră în concurs, credem noi cu şanse reale. În Reghin se conturează nevoia de schimbare, sondajele arată că încrederea faţă de Nagy Andras a crescut, domnul Nagy între 2004 şi 2012 a câştigat două mandate în care a dus cu succes mai multe proiecte de dezvoltare şi a început unele care s-au finalizat de fapt în mandatul actualului primar”, a afirmat Brassai Zsombor.
Localităţi „cu şanse reale”
De pe lista localităţilor fără primar UDMR, dar cu „şanse reale” în 5 iunie 2016, Brassai Zsombor a mai nominalizat comunele Livezeni, Breaza, Ghindari, Cristeşti şi Voivodeni. „Al doilea caz unde cred că avem şanse reale este Livezeniul, unde actualul viceprimar Banyai Istvan intră în concurs. În 2012, UDMR a pierdut din cauza contracandidaţilor PCM şi PPMT, acum însă se pare că raţiunea a câştigat. În Livezeni, viceprimarul tânăr şi foarte activ, devotat administraţiei locale, a reuşit să convingă prin rezultatele obţinute că este pregătit pentru conducerea comunei. Al treilea caz ar fi Breaza, unde deocamndată nu este decisă persoana care va candida pentru funcţia de primar, dar după pregătirile făcute în comună se pare că, comunitatea de data asta va desemna un candidat bun, cu experienţă în domeniul administraţiei publice. Desemnarea candidaţilor pentru funcţia de consilieri s-a făcut cu metoda de alegeri cu urna mobilă, la acest proces de desemnare au participat 400 de cetăţeni numai în localitatea Breaza. Al patrulea ar fi Ghindari. În 2012, PCM a câştigat în Ghindari funcţia de primar şi majoritatea în Consiliu. Deocamdată, suntem în faza de negocieri cu PCM. Cazul al cincilea este Cristeşti unde suntem în negocieri cu PCM, dar suntem şi pregătiţi de a lansa candidatul nostru desemnat de Consiliul Permanent al organizaţiei locale. În Cristeşti, din 2000 avem şanse reale, matematice, să câştigăm alegerile, dar conflictele personale şi politice locale de fiecare dată au compromis şansa reală. Sperăm că de data aceasta PCM şi PPMT vor conştientiza că posibilitatea de a schimba actuala conducere depinde de înţelepciunea lor. UDMR a propus un candidat calificat, cu experienţă în domeniul administraţiei locale, şi în domeniul sistemului de finanţări europene. Al şaselea caz este Voivodeniul. În 2012 am pierdut din cauza conflictelor personale şi politice dintre UDMR şi PCM. Între timp, din păcate, a apărut din senin şi PPMT-ul, dar suntem în negocieri şi sperăm să cădem de comun acord”, a punctat Brassai Zsombor.
Algoritm pentru Consiliul Judeţean
În aceeaşi conferinţă de presă, preşedintele UDMR a dezvăluit şi strategia stabilită pentru alegerile pentru Consiliul Judeţean Mureş. „Săptămâna trecută s-a decis în cadrul Consiliului Reprezentanţilor Teritoriali algoritmul şi schema listei. Judeţul Mureş, din punct de vedere regional este împărţit în trei regiuni mari, cea de Est – zonele Sovata, Sângeorgiu de Pădure, Acăţari şi Miercurea Nirajului, cea de Vest – zonele Reghin, Sărmaşu, Luduş, Târnăveni, Sighişoara, Band. Sângeorgiu de Mureş şi aşa mai departe şi a treia regiune este municipiul Târgu-Mureş. Am adoptat o hotărâre în care s-a stabilit că în primele 13 locuri pe listă se alocă, câte un loc pentru preşedintele judeţean ceea ce este asigurat prin regulamentul Uniunii, Organizaţia de Femei şi Organizaţia Tineretului – Consiliul Tinerilor din judeţul Mureş, iar celelalte zece locuri se împart după următoarea schemă: patru pentru regiunea de Vest şi câte trei pentru regiunea de Est şi Târgu-Mureş. În săptămânile următoare se vor întâlni Consiliile Regionale şi vor decide în legătură cu persoanele care vor ocupa aceste locuri pe listă. Despre candidatul pentru funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean încă nu s-a discutat. De regulă, Consiliul permanent al UDMR Mureş va hotărî mai târziu”, a menţionat Brassai Zsombor.
Target de 100.000 de voturi în judeţ
Referindu-se la numărul de mandate vizate pentru Consiliul Judeţean şi Consiliul Local Târgu-Mureş, liderul UDMR Mureş a recunoscut că filiala pe care o conduce are aşteptări mari de la alegerile locale din acest an. „La Consiliul Judeţean mizăm pe 13 locuri, pentru că în momentul de faţă avem 13 consilieri. Ţinta noastră clară, pe care am declarat-o de mai multe ori, este 100.000 de voturi în judeţul Mureş. 100.000 de voturi pe care le-am avut de fapt în 2012. Sigur, UDMR a avut 90.000 şi PPMT cu PCM au avut încă 10.000. Deci dacă unim proiectele noastre politice, atunci eu cred că avem şansa reală de a obţine aceste 100.000 de voturi şi cu aceste 100.000 de voturi sigur majorăm şi numărul de consilier. Cred că minim unul”, a subliniat Brassai Zsombor. „La Consiliul Local Târgu-Mureş zece e numărul minim pe care îl ţintim, dar dacă am putea cădea la comun acord cu PPMT şi ei nu depun listă separată, eu cred că am putea majora şi acolo măcar cu un loc sau chiar două”, a completat liderul UDMR Mureş.