Un paradox care arde la buzunare multi târgumureseni
“Platim apa calda si avem apa rece!”
Cativa locatari de pe strada Surianu numarul 12 din cartierul Dambu Pietros deserviti de Centrala termica numarul 2 se plang de faptul ca apa calda este de fapt apa rece.
Locatarii sunt nemultumiti de serviciul de furnizare al apei calde. Acestia spun ca, desi pornesc robinetul de apa calda, cateva minute bune, apa este tot rece. “Sunt momente pe zi cand apa nu ajunge la temperatura necesara pentru a face o baie. Cand dau drumul la apa trebuie sa astept cateva minute sa se incalzeasca. Cu apa care curge as putea face si un dus. Consider ca e prea multa apa consumata degeaba”, a spus nemultumit Jeremias Istvan, unul dintre locatari. In timpul in care omul asteapta ca apa sa se incalzeasca pentru a face o baie, pierderile de apa calda pot ajunge si pana la 10-15 litri. Este un lucru deloc placut, avand in vedere faptul ca oamenii platesc atat cat consuma, indiferent ca apa este calda sau rece.”Avem apa “calda”, dar e rece. Cate 10-15 litri de apa folosesc pana se incalzeste putin! Eu cu sotul avem cam 5 metri cub de apa calda consumata pe factura de plata, dar noi nu folosim atata pentru utilitati! Se pierde mult pana ce asteptam sa se incalzeasca. Nu mai spun ca au fost si zile in care nu era apa calda de dimineata si pana seara. Se lucra, nu stiu”, a aratat suparata Parascheva Doboi.
Sesizari fara rezultat
Locatarii spun ca au fost facute sesizari la adresa asociatiei, precum si la centrala termica. Explicatiile primite nu au fost deloc imbucuratoare. “Apa calda nu este absolut calda. Nu se poate face baie, nu se poate spala un vas. Este un serviciu pe jumatate, nu este absolut deloc serviciul pe care il platim la suma respectiva. Asta ar veni ca atunci cand m-as duce la frizer sa ma tunda, ma tund doar pe jumatate de cap, iar eu platesc pentru un tuns normal. Platim apa calda si avem apa rece. A fost sesizata asociatia, un inginer de la centrala termica a venit, s-a uitat si, ni s-a spus ca avem probleme deoarece suntem la capatul terminalului”, si-a spus oful Troznai Lehel.
Distributia pe orizontala a incalzarii, solutia salvatoare
Reprezentantii Energomur sustin ca economia facuta de unii locatari la apa calda, duce la pagubirea celor care se folosesc mai des de aceasta utilitate.”Uneori, sunt probleme din cauza consumului redus de apa calda. Circulatia apei se face pana la subsolul blocului nu pana la apartament. Exista un aparat la subsol care, va fi verificat de maistrul de sector, iar daca temperatura nu va corespunde, se vor face diminuari la factura, iar locatarii vor fi despagubiti. La acea centrala s-au facut investitii serioase in acest an si nu cred sa fie problema de acolo”, a declarat Edit Bota, purtator de cuvant Energomur. Singura solutie care ar rezolva aceste probleme este un sistem de distrubutie pe orizontala a incalzirii si a apei calde. Astfel, circulatia apei calde se va face pana la usa apartamentului, nemaiexistand riscul ca apa calda sa fie rece. ”Si pentru noi constituie o problema aceste nemultumiri si ne preocupa. De aceea am trecut la noul sistem de distributie pe orizontala, pe care, pana in prezent, l-au adoptat 70 de blocuri din oras. Este o investitie mai mare, pentru ca si locatarii vor trebui sa investeasca in corpurile de incalzire si robinetele care vor fi montate in apartament. In acest caz, circulatia apei se va face pana la ultimul nivel”, a concluzionat purtatorul de cuvant Energomur.
Arina CORDUNEANU
arina@zi-de-zi.ro