Uncategorized

Universități, alegeri, rectori, în goana spre progresul educației târgumureșene

Previziunea fostului ministru al educației, Daniel Funeriu  că unii rectorii ai  universităților vor sari din schemă în acest an începe să se adeverească. Nu face excepție nici mediul universitar târgumureșean, unde UAT, UPM, UMF și Cantemir au fost  nevoie să-și aleagă noi șefi, unii dintre cei vechi fiind deja cu două mandate la activ și logic trebuie să facă loc altora.

Prima schimbare a avut loc la UAT, unde fostul rector, Gasparik a lăsat universitatea pentru Național, lăsându-i loc lui Sorin Crișan, cel ales în funcția de rector. Liniște și pace, fără tam tam. La fel și la Cantemir, unde rectorul Murgu, sătul de lupta cu morile de vânt ale birocrației se retrage, schimbarea conducerii fiind una calmă se pare, viitorul rector fiind pregătit în liniște în bucătăria universității.

EL a învins-o pe EA la UPM

Ajungem la UPM, unde s-au înscris doi candidați, Ramona Neag și Călin Enăchescu. Cum era de așteptat, chiar dacă votul a fost strâns, câștig de cauză a avut Enăchescu, cu 7 voturi în plus față de contracanditatl Neag. Dacă calculăm logic, începe un mandat de 4 ani, la fel ca a păredecesorilor lui, Boloș și Marian, care și-au dus liniștiți la capăt cele două mandate câte le permite legea. Are de așteptat doamna prodecan Neag, cel puțin 4 ani, dacă nu mai mult, până șă-i vină și ei rândul. Intenții bune a avut în programul ei managerial, dar care e istorie.

Trei Doamne și toți medici

Ajungem cu voia dumneavoastră la UMF, unde situația e una complicată rău de tot, unde și-a băgat  politica coada, prin cerințele liderilor UDMR. Tiberiu Bățagă, Leonard Azamfirei și Klara Brânzaniuc se bat pentru funcția supremă, deznodământul va fi aflat în cursul acestei săptămâni cu ocazia alegerilor. Dacă la UPM, s-a ratat șansa ca o femeie să devină rector, poate cine știe, face Klara vreo surpriză și câștigă alegerile. Cert este că indiferent cine va câștiga, după bătălia electorală va avea de dus o altă bătălie, cu alți balauri mult mai mari care vor să taie în două  universitatea.

Prezicătoarea Baba

Deci la unii liniște iar  la ații gălăgie când vine vorba de alegeri  și așa universitățile și-au tras noi șefi. Ce ne facem cu viitorul care bate la ușă și nu aduce cu el semne prea bune. Se tot vorbește de regionalizare, de fuziuni de universități, de programe de finanțare, de eficientizarea liniilor de studiu, și trebuie ținut pasul cu toate acestea altfel pierdem trenul cu restul lumii, de care oricum  suntem destul de departe. Vor avea universitățile lecția făcută să poată rezista în lupta cu viitorul? Dacă ar fi să ne luăm după Cătălin Baba, noul ministru al educației care afirma că: “este nevoie de stabilitate și continuitate într-un proiect generos, de structură socială, care urmează să așeze învățământul, cercetarea și gradul de cunoaștere al fiecărui cetățean în parametrii dezirabili pentru un stat european† ne punem și noi câteva semne de întrebare. Care parametrii, care stat european, care cercetare, care grad de cunoaștere? Aceste lucruri ar trebui să preocupe învățământul universitar, implicit și rectorii noi aleși. 4 ani sunt mulți, care dacă vor fi fentați prin lipsa de implicare atunci e bai mare. Sper să mă înșel spre binele și folosul studenților, profesorilor și nu în ultimul rând al orașului care încă se mai mândrește cu un mediu universitar cât de cât solid.

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close