Uncategorized

Urmașii lui Hamlet la Băgaciu

De patru ani încoace, Băgaciu a devenit un soi de paradis al danezilor, care, vară de vară, dau bucuroși răcoarea nordului pe câteva zile de arșiță românească în localitatea mureșeană. Deși pentru noi numele acestei localități este lipsit de rezonanță, până acum, mai mult de 6000 de urmași ai lui Hamlet s-au bucurat de frumusețea acestui colț de rai. Situat la granița Mureșului cu Sibiul, Băgaciu a fost atestat documentar la începutul anilor 1200. Arhivele bisericii evanghelice vorbesc despre acest loc ca fiind locuit de sași, care aveau ca principală preocupare cultura viței de vie.

Perioada de maximă înflorire a fost în preajma anului 1850, când vița de vie se întindea pe toate dealurile dimprejur. Renumele vinului de aici a ajuns în toată Europa. Oamenii aveau o deosebită grijă de viile lor, pentru că era principala sursă de câștig. Un câștig bun. Apoi, la 1900, un atac de foliferă a distrus toate culturile. Din acel moment, viața sașilor s-a schimbat, pentru că a durat foarte mult până când o nouă vie a putut să le asigure venitul. Dar, între timp s-a schimbat și lumea. “Dacă pe la 1100 sașii au venit aici, în 1990 au decis că trebuie să se întoarcă acasă. Acum, în comună mai sunt 6 sași care se roagă la Dumnezeu să nu moară pentru că nu are cine să îi îngroape, conform tradiției lor. Dar ne mai confruntăm cu o moarte. Moartea a 1000 de ani de tradiție. Poate asta e cea mai dureroasă dintre toate realitățile”, ne-a spus primarul comunei Ioan Aldea. Băgaciu a devenit o localitate cu o populație foarte colorată. Ultimele statistici arată că românii, maghiarii și țiganii conviețuiesc aici în proporții aproximativ egale. Oricum s-ar vedea din afară aceste cifre, odată intrați în sat ne-au uimit unitatea și frumusețea locurilor. Casele, odată locuite de prosperii sași, sunt la fel de frumoase ca în ziua în care ei le-au părăsit. Asta înseamnă că oamenii din Băgaciu, indiferent de sângele care le curge prin vine, sunt cu toții gospodari.

Cursă charter săptămânală

Frumusețea picturală a locului, satul cu casele care respiră un aer de ev mediu, aerul blajin al tuturor localnicilor, hărnicia și bunăstarea lor, l-au impresionat pe Torben Christian Schreiber, un investitor danez ajuns aici pentru prima dată în 1998, ca turist. A văzut în acest loc oportunitatea unei afaceri incredibile. După patru ani, în 2002, SC Schreiber SRL, aducea la Băgaciu primii turiști din Danemarca. “Danezii vin aici prima dată din curiozitate, pentru că se face o promovare deosebită acestui loc la ei acasă. Sunt reticienți pentru că tot ceea ce știu despre România este “Dracula, Ceaușescu și Băgaciu. Despre București nu au auzit niciodată și cred că avem capitala la Budapesta sau la Moscova. După câteva zile însă ceva se întâmplă cu ei și se deschid. Din nordicii reci se transformă în niște oameni calzi și comunicativi, dornici să învețe și să știe cât mai multe despre noi și despre locul în care se află. Regretă când după o săptămână trebuie să plece acasă, dar unii dintre ei revin. Alții recomandă Băgaciul prietenilor lor. Am încheiat acum al patrulea sezon în care curse charter Târgu Mureș – Copenhaga ne aduc săptămânal 40 de noi turiști. Turiști cărora le oferim o experiență de viață unică. Întoarcerea în trecut, acolo unde valorile spirituale sunt păstrate, nu este doar o vorbă. Apreciază foarte mult specificul nostru al locului, cu folclorul românesc și țigănesc, cu mâncărurile făcute după rețetele bunicii. Vacile noastre din Băgaciu cred că sunt cele mai fotografiate din lume, pentru că nimeni nu scapă ocazia de a fotografia ciurda la ora apusului”, ne-a spus administratorul pensiunii cu circuit închis, Constantin Sălceanu.

După o săptămână în care danezii vizitează Sovata sau Sighișoara, după ce merg cu niște căruțe imense la picnicuri în curtea bisericii din Curciu, după ce stau la soare pe marginea piscinei și-și petrec serile la lumina făcliilor savurând bucatele tradiționale sau admirând artiștii care în fiecare miercuri îi încântă cu programe populare, se întorc acasă cu amintiri incredibile. Un loc neștiut de ei, nu din ignoranță ci din neputința noastră de a ne face cunoscuți, devine pentru danezi de la an la an, una dintre destinațiile de vacanță favorite. Că e așa stau dovadă alte câteva pensiuni care în sezonul următor se vor deschide la Băgaciu. “Cererea pentru Băgaciu este în creștere. Firma daneză deține acum șase case săsești pentru pensiuni turistice. Trei sunt deja clasificate la 2 margarete și alte două sunt acum în curs de clasificare. Sperăm ca în sezonul următor să fie funcționale. ȘI mai e un proiect foarte drag nouă, care va prinde viață în cea de-a șasea casă, numit, casa daneză. E vorba de ridicarea unui azil care să ofere adăpost unui număr de 16 persoane în vârstă. Fiecare turist ne întreabă cum va evolua această pensiune deja existentă și când le expunem proiectele noastre sunt încântați. Noi spunem că Schreiber, este sufletul nostru. Investițiile lui au fost și sunt un filon sezonier ce e drept de câștiguri pentru o parte a localnicilor. Acum sezonul s-a închis, răsuflăm ușurați că totul a trecut fără incidente și deabia așteptăm anul care vine”, ne-a spus Constantin Sălceanu.

Am observat și cine va simți cel mai acut lipsa acestor turiști. Vecina de peste drum…

Tanti Otilia

De când s-a deschis pensiunea, de când danezii calcă prin Băgaciu, tanti Otilia își face săptămânal noi prieteni. Dar prieteni din aceia care, după ce ajung acasă la ei, nu uită de ea și îi trimit scrisori, poze, e-mailuri, mulțumindu-i pentru ospitalitate și povestindu-i ce fac ei, ce fac copiii și nepoții lor.

Tanti Otilia este o țărancă tipică, o femeie căreia i-a plăcut să țeasă. Timp de 13 ani, războiul de țesut nu a fost scos din casa ei, vreme în care a făcut de toate: țoale, covoare, cămăși, ștergare, fețe de masă, cearceafuri, câte și mai câte. O cameră întreagă a casei e plină cu aceste minunății de artă populară, plus multe costume populare vechi, autentice. “S-a întâmplat să arăt unor doamne costumele și asta a fost se ajuns. Toți vin acum la mine. Se îmbracă în costume, fac poze, povestim, mergem în pivniță la un pahar de vinișor… Odată mă durea degetul mare de la picior și eram desculță. Danezele au crezut că așa se poartă costumul fără pantofi și toate s-au descălțat. Așa au și făcut poza. Vin grupuri noi și când coboară din autocar se uită către casa noastră și strigă: Otilia! Ioane!. Nu i-am văzut niciodată dar ei știu de mine și de bărbatu-meu și ne fac semn cu mâna. Deabia aștept să vie vara viitoare că mi-e tare urât fără ei”, ne-a mărturisit Otilia Hațegan.

Pe lângă oaspeții nordici, la tanti Otilia a poposit într-o zi și Cristian Tabără, vedeta ProTV. L-a îmbrăcat și pe el în costum popular dar a avut dificultăți în a găsi o cingătoare pe măsură. Târziu au găsit un tricolor de vreo doi metri, pe care fiica Otiliei deabia a reușit să îl prindă pe lateral, ascuns, cu un ac de siguranță…

Băgaciu își creează o nouă istorie. După aproape 1000 de ani de existență locul este “înțelept ca un moșneag și atrăgător ca un Adonis”. De această combinație irezistibilă profită la maxim europenii supertehnologiozați, ahtiați după o gură de aer proaspăt, originalitate, frumusețe și tradiție. Toate astea se găsesc la Băgaciu. Dacă aveți câteva ore libere și dispoziția de a porni prin județ, vă recomandăm ca destinație inedită, Băgaciu.

Eugenia KISS

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close