Uncategorized

Vass si Gombos s-ar deda la strugurii lui Borbely, Frunda sau Szabo

ZMS v-a prezentat ce solutii – oferte teoretice au partidele politice românesti la aceasta ora pentru primaria Târgu Mures si pentru presedintia Consiliului Judetean. Un puzzle interesant, dar nimic nu poate fi calculat fara a tine cont de rezultatele UDMR. Consecvente, concentrate, bine jucate si mereu decisive. Se disting doi mari jucatori în plan local. Borbely Laszlo. Ultimul mare învins. Dar ministru parca indetronabil. Va candida, dar nu stim pe ce pozitie. Învins la ultimele alegeri la Primarie în 2008, Borbely vrea revansa. si nu mai vrea sa rateze daca va fi un alt start, asa cum l-a pierdut în interiorul UDMR cu profesorul de fizica Csegzi Sandor, actualul viceprimar. Vrea mai mult pentru Târgu Mures. Le va fi amândurora imposibil de explicat de ce nu s-au împacat spre binele oamenilor si a destinului orasului. Borbely si Florea.

Lokodi Edita. La pupitrul deciziilor politice la presedintia Consiliului Judetean Mures în ultimii sase ani si jumatate. Recent înscrisa la cetatenia maghiara la Consulatul de la Miercurea Ciuc. Dubla cetatenie. Declarativ si-a facut datoria. Vrea sa îsi savureze pensia de magistrat si bucuria de a fi bunica cu nepotele în Ungaria si SUA. Lasa loc la o mostenire mare. Daca legea electorala ramâne la fel, UDMR unita si cu o campanie concentrata poate sa preia si urmatorul mandat de presedinte de CJ.
Tocmai decizia Domnei de Fier de a spune stop si de a-si încheia victorioasa cariera politica a determinat o avalansa de sperante în rândul maghiarilor dornici de statuie alaturi de Bernady Gyorgy. Sa vedem care ar fi prezumtivii candidati ce-si vor disputa în interiorul CRJ si în greu detectabilele centre de putere competitia pâna ce ea va deveni vizibila muritorilor de rând, fie ei maghiari ori români.

Borbely Laszlo va candida la sefia judetului daca… Daca va fi asa cum îsi doreste soarta Congresului UDMR din primavara lui 2011. Oricum este cel mai respectat, dar si temut ministru din garnitura permanenta oferita de Uniune oricarui executiv, fie rosu, portocaliu sau galben. Nu pot sa nu observ Rosia Montana, Rabla, Natura 2000, Casa Verde si or sa mai vina. Nu stia mai nimic la vârf despre mediu, apa si paduri, dar a învatat extrem de repede si, esential, a dat drumul proiectelor. E genul ce muta si dupa aceea rezolva si celelalte probleme. Putini îi vor sta în cale. Ar fi de lamurit disputele posibile cu noua generatie, dar mai ales conflictul inevitabil cu echipa doctorilor Benedek Imre, Istvan si Istvan Jr.

E una dintre cele mai placute, vizibile, elegante personalitati ale UDMR. Avocatul Frunda Gyorgy. Oricând ar fi putut fi diplomat, ministru, poate si chiar s-a auzit, premier, si totusi cum nu se face foc fara fum, de ce este mereu mentionat senatorul ca ar candida acasa? Undeva, odata, parca si eu am avut confirmarea. Ca e frumos la Bruxelles, si mai linistit la Luxembourg, provocator la Strasbourg, si interesant prin capitalele batrânei Europe, dar si pe mapamond, fiecare a degustat dupa putirinta si câte putin, ca sa avem un întreg din experientele lui Frunda. Nu la acelasi nivel. Traieste regeste. Se comporta nobiliar. Citeste si replica politically correct. Nu iarta pe nimeni la iuteala mintii. si totusi câti români îl vor vota daca îl va convinge pe prietenul sau Loti ca e tura lui? Sau va fi tandem… Generos în multe, extrem de retinut la împartire si fervent adversar al Palatului Cotroceni.
stim, sunt pietrele de moara ale Uniunii, sunt piesele grele din angrenaj, este greu a le urni înspre casa, sau nu sunt tinerii destul de putenici înca, sau nu au fost lasati sa creasca, ca sa vada ambele sensuri ale pietrelor, care au construit, au macinat, dar vine vremea sa fie grele la glezna fina a negocierilor viitoare. Sau înca nu. si una e Bucurestiul cu aeroporturile lumii si tentatiile de acolo si alta batalia pe comune si sate unde ce sa le zici, ca tot ai fost 15 ani la guvernare… Ca românii îs de vina… Or mai fi patefoane si radiouri cu lampi pe Valea Nirajului, pe Târnave si pe lânga Sovata, dar sunt unii si cu IPod si net pe celular si vad prosperitatea unora/altora si secolul XIX al celor uitati, fie ei maghiari…

Ar mai fi varianta Szabo Arpad, vicele de la CJ, ca tot a fost mai mereu responsabil de campaniile electorale. si îi stie pe primari, pe vice, pe secretari si e specialist în probleme agricole. Discret si neiesind defel din partitura, Szabo ar fi un perfect înlocuitor al lui Lokodi, mai ales ca a învatat si proceduri în anii de vice, sau cel putin se presupune. Nu ar fi în schimb în nici unul din cele trei cazuri de mai sus o schimbare de generatii. Datele statistice le dau dreptate, UDMR e votat de maturi peste 50 de ani si mai ales de vârstnici si foarte… Pai cum sa vina cei tineri daca nu au reprezentanti în executiv la vârf?

Care tineri? Primul pe lista noastra ar fi Vass Levente. seful CA al celor trei spitale din subordinea CJ, Spitalul Clinic Judetean Mures, Spitalul din Târnaveni si Preventoriul TBC Gornesti. Aflat într-o relatie exceptionala cu ministrul Sanatatii, Cseke Atilla, Vass a fost numit de la început consilier personal al ministrului. Înca se lasa asteptate marile investitii din sanatate din Mures. Avem la Spitalul Sighisoara, sunt o serie de angajari mai ales de personal maghiar în spitale, dar pentru o reala candidatura asteptam programe judetene implementate cu sprijinul tânarului medic urolog. Propulsat de elita medicala maghiara de la UMF si de mediul privat din sanatate, cu influente serioase din zona urologiei si a politicului, Vass nu poate astepta rezultate electorale beneficiind de mugurii a ceea ce Cseke numeste reforma în Sanatate. Rezultatele din privat pot fi de mare ajutor însa doar în campania electorala. Speranta poate deveni realitate cu program propriu si altfel de vizibilitate.

Gombos Csaba poate fi o alta solutie a UDMR pentru sefia CJ sau de ce nu a Primariei Târgu Mures. Manager ani buni în companiile milionarului Proszer Zoltan, un exemplu de iesire din starea juridica de insolventa la firma de renume Romcab, cu o prezenta activa, desi ar fi multe de spus în acest sens în CJ si o vreme, parca prea scurta în Agenda 2009, Gombos are vâna pe care poate rodi un politician de viitor pentru Uniune si pentru judetul Mures. Ramâne sa vedem cum a trecut peste nereusita de a fi uns sef la Tarom, unde ia venit de hac ministrul Radu Berceanu, care a pastrat-o în functie pe finuta lui Traian Basescu. Are si sprijin financiar. Are si echipa. Depinde si de cum îsi face personal cartile.

Atât Vass, cât si Gombos au echipe de tineri care au razbatut atât la Bucuresti, cât si în judet. De ei depinde cum îi vor potenta si activa pe consilierul local Peti Andras, fratii Szeppesy, fiul presedintelui Kelemen Atilla de la Ministerul Mediului, Andreea Csep, doctorii din lumea DRG Audit, baietii destepti din paza si ordine… etc.
Un alt aspect care poate functiona de data aceasta ca un bumerang pentru maghiarii din UDMR vine dinspre vicepresedintele european Tokes Laszlo, dinspre secui, dar mai ales dinspre echipa Benedek Imre si Benedek Istvan, care vor candida la Primarie si la sefia CJ. Vom reveni cu o documentare specifica în acest sens.
Toate acestea depind extrem de mult de rezultatele Congresului UDMR, de pastrarea Uniunii ca factor activ în coalitia majoritara din executiv, de dorinta seniorilor de a se întoarce la familii, de nerabdarea tinerilor, de negocierile la care liderii Uniunii sunt experti, de felul în care se împart domeniile de vânatoare saptâmânile ce vin, de o noua lege electorala, de colegiile ce ramân.
Cert e ca UDMR îti are înca centrul decident la Târgu Mures si Primaria si CJ sunt clasic primordiale…

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close