EvenimentSocial

Versuri şi lacrimi pentru eroii de la Oarba de Mureş

1AMinistrul Apărării Naţionale, Mircea Duşa, a participat joi, 21 mai, la ceremonia militară şi religioasă organizată la Monumentul Eroilor de la Oarba de Mureş, ridicat în memoria ostaşilor români căzuţi la datorie în cel de-Al Doilea Război Mondial, în luptele pentru eliberarea teritoriului românesc, în care au căzut la datorie aproape 11.000 de militari.

Anul Veteranilor de Război

Ceremonia a fost organizată cu ocazia datei de 21 mai, Ziua Eroilor, de Instituţia Prefectului – Judeţul Mureş şi Garnizoana Târgu-Mureş, cu sprijinul Consiliulul Judeţean Mureş şi al Primăriei oraşului Iernut şi s-a înscris în seria de manifestări comemorative reunite în programul naţional „Anul Veteranilor de Război”, la aniversarea a 70 de ani de la încheierea celui de-al Doilea Război Mondial.

1B

Programul ceremoniei a conţinut o slujbă religioasă în memoria eroilor, depuneri de coroane şi jerbe de flori de către reprezentanţii instituţiilor judeţene, locale şi formaţiunilor politice şi o paradă militară asigurată de efectivele Ministerului Apărării Naţionale. De asemenea, la ceremonie au participat militari aparţinând Grupării de Jandarmi Mobile „Regele Ferdinand I ” Târgu-Mureş, iar muzica militară a fost asigurată de fanfara Diviziei 4 Infanterie „Gemina” din Cluj-Napoca.

111

La manifestare a participat şi Ciprian Dobre, preşedintele Consiliului Judeţean Mureş, respectiv Ovidiu Dancu, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Mureş. “De Ziua Eroilor, le-am adus un omagiu celor 11.000 de tineri bărbați români, căzuți la Oarba de Mureș. Eroii noștri au fost înmormântați pe Dealul Comenzii, de unde, în 1949, au fost dezgropați și reînhumați lângă monumentul de pe Dealul Bisericii. Jertfa și faptele lor, cunoscute în istorie drept „epopeea de pe Mureș” au încheiat o etapă importantă a războiului antihitlerist”, a scris, pe pagina sa de Facebook, preşedintele Consiliului Judeţean Mureş.

1C

„Cântec pentru tata”

Momentul culminant al ceremoniei l-a constituit un moment artistic susţinut de Marian Balea, care a recitat poezia „Cântec pentru tata”:

„Era-n vreme de război

Şi a plecat şi tata

Într-o miercure sau joi

Nu ştiu bine data.

 

Eu eram cât un pitic

Cu capul sub masă

Singurul bărbat voinic

De la noi de-acasă.

 

La şcoală, când am plecat

Întrebând de tata

Ochii mamei au vărsat

Lacrimi cu găleata.

 

Am rămas şi eu plângând

A plecat pe-o carte

Mă-ntâlneam cu tata-n gând

Venind de departe.

 

Într-o zi, în sat la noi

S-a aflat că tata

A căzut cu alţi eroi

Apărându-şi vatra.

 

De atunci, la Regiment

Când se face apelul

Pentru tata strig: prezent!

Şi sărut drapelul…”

[zizigallery id=1611]

 

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close