Uncategorized

Vicele Sighișoarei se licitează de unul singur

Mai multe familii de sighișoreni amenință că vor merge la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO), dacă neregulile urâte din cadrul Primăriei nu vor lua sfârșit. “Suntem sătui de atâtea ilegalități. De ce nu vede nimeni de mafioții din Sighișoara. Vom merge la Strasbourg”, amenință locuitorii din inima Cetății Medievale. Dar să o luăm de la început!

Trei loturi…

Pe strada Tăbăcarilor din Sighișoara există o suprafață de teren de aproximativ 730 de metri pătrați, compusă din trei loturi, fiecare cu o destinație precisă. Din capul locului trebuie să precizăm că terenul cu pricina se afla, până la sfârșitul anului 2002, în proprietatea Consiliului Local Sighișoara. Primul lot de teren, a cărui valoare depășea suma de două milioane de lei, avea ca și destinație construirea unui garaj. Celelalte suprafețe erau “propuse” pentru construirea unor locuințe individuale și erau cotate la suma de 38 de milioane de lei. Până aici toate bune și frumoase.

“Resurse
suplimentare”… din părți

La data de 30 mai 2002, printr-o hotărâre de Consiliu Local, s-a decis ca terenul situat pe strada Tăbăcarilor să fie dat în concesiune și, prin urmare, scos la licitație publică. După cum era de așteptat, fiind vorba de o suprafață de pământ ultracentrală, ofertanții nu au încetat să apară. Potrivit caietului de sarcini din data 4 mai 2002, “Primăria Sighișoara, în calitate de organizator al licitației, a consimțit concesionarea terenului situat în strada Tăbăcarilor, destinat construirii de locuințe și garaj”. Tot în caietul de sarcini mai era prevăzut faptul că “la licitație pot participa persoane fizice sau juridice române, precum și persoane juridice străine, cu sediul în România”. De asemenea mai era specificat că: “obiectivul financiar al licitației îl constituie obținerea de resurse bănești suplimentare la bugetul local”. 

Ilegalități în lanț

“Am întocmit toată documentația care era prevăzută. Am dat și o sumă în valoare de două milioane de lei, pentru efectuarea dezmembrării. Banii i-am dat unui domn, pe numele său de Liviu Bădeu, angajat al Serviciului de Administrare a Patrimoniului din cadrul Primăriei Sighișoara”, a declarat unul dintre ofertanți, Doina Mozes.  Expertiza suprafeței de teren a fost efectuată de către SC NITS SRL Târgu Mureș. Cu toate că sighișorenii au plătit o sumă destul de mare la vremea respectivă, nimeni din cadrul Primăriei nu a catadicsit să le taie măcar o chitanță. Adică un act doveditor că au achitat această sumă. “Domnul Bădeu a zis că este nevoie de acești bani ca să poată urgenta situația. Un an de zile, cei de la Primărie ne-au tot purtat. Și ne-au amânat de pe o zi pe alta. După 12 luni am aflat că licitația nu se mai ține și că terenul a fost luat de către viceprimarul Sorin Savu”, a mai declarat femeia.

Contradicții izbitoare

În același timp, sub motivația apariției unui revendicator peste noapte”, Consiliul din Sighișoara se spală pe mâini. “Eu nu am mai avut ce face. În 2003 a venit un domn și și-a cerut terenul înapoi. Avea acte și atunci am amânat licitația. După ce individul și-a luat terenul, a făcut ce a vrut cu el. L-a vândut viceprimarului Sorin Savu”, a declarat Dorin Dăneșan, primarul Sighișoarei. În contradicție cu cele declarate de Dăneșan, Radu Socianu, șeful Serviciului de Cadastru din cadrul aceleiași instituții a afirmat: “Terenul a fost revendicat încă de la apariția Legii 10. Adică din 2001”. Mai pe înțelesul tuturor: Consiliul Local Sighișoara a scos la licitație un teren în anul 2002, deși acesta fusese deja revendicat în urmă cu un an. Iar potrivit legii, persoana respectivă, a cărui dosare nu le găsește nimeni prin sertarele Primăriei, ar fi trebuit să fie pusă în posesie în termen de 60 de zile de la înregistrarea notificării. No comment!

Bătaie de joc

Dacă a existat sau nu un revendicator nu știm. Pentru că nimeni din cadrul Primăriei nu a reușit să ne arate vreun act care să dovedească acest lucru. Cert este că mai multe familii din Sighișoara au fost “țepuite” la greu și că nici unul dintre organismele care ar trebui să adopte o oarecare poziție vizavi de acest fapt, nu a întreprins nimic. Ba mai mult decât atât, în timp ce Justiția română continuă să “hiberneze”, viceprimarul sighișorenilor și-a ”tras” pe terenul din strada Tăbăcarilor o vilă impresionantă, în valoare de câteva miliarde de lei. Și când te gândești că toată această “afacere” avea ca scop “obținerea de resurse financiare suplimentare la bugetul local”. Nouă ne vine să râdem. Sau să plângem?
“Eu nu le-am luat banii. Suma aceea era necesară pentru expertiza topografică. Le trebuie chitanță? Să vină că le dau acum una!”, a declarat Liviu Bădeu.
P.S. La doar câteva ore după ce redactorii ZIARULUI au cerut explicații Consiliului Sighișoara, una dintre familiile păgubite a primit înapoi suma de două milioane de lei, bani ceruți în urmă cu doi ani pentru “expertize”. “Porumbelul mesager” a fost chiar Liviu Bădeu, angajatul Serviciului de Administrare a Patrimoniului. Și să mai zică cineva că nu e ceva putred la mijloc!

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close