Uncategorized

Victorie la Melbourne cu o canoe fabricată la Reghin

Prea puțini reghineni sau locuitori din apropiere știu că în orașul lor, prin anii 50, s-au pus bazele unei școli de aviație și totodată, pentru prima oară în România, au fost puse bazele unei fabrici de serie pentru planoarele de școală și avioane, la aerodromul Mociar de către Vladimir Novitchi. Activitate care a durat aproximativ 12 ani, până la primirea ordinelor de la Minister ca aceasta să fie întreruptă. Totodată aici, prin 1932, a fost înființată Societatea Nautica, fabrica de ambarcațiuni care o bună bucată de timp a contribuit la imaginea orașului.

Canotorii români participanți la Olimpiada de la Melbourne, în 1956, au reușit să câștige titlul olimpic cu un caiac făcut în Reghin, la fabrica Nautica, singura de acest gen din țară. Dacă până atunci construirea acestor ambarcațiuni era o problemă, în București

existând doar două sau trei canoe la nivel internațional, marca „Felix”, o dată cu demararea producției la Reghin și apariția primei canoe românești, problema s-a rezolvat. Astfel, sportivul român Leon Rotman, a reușit să câștige titlul de campion olimpic cu o ambarcațiune românească, caiac din care a fost nevoit să taie un centimetru pentru a putea intra în concurs. După câștigarea titlului, celebritatea lui Totman s-a răsfrânt și asupra talentaților meseriași și artiști de la fabrica din Reghin. Astfel articolele sportive de la Nautica au câștigat un bine meritat prestigiu în lume.

Un edificiu ciudat la Reghin

Trecem poate de foarte multe ori, prin locuri de care nu avem habar ce reprezintă, pe lângă monumente care au o însemnătate pentru cineva sau pentru o anumită localitate. Așa se întâmplă că în Reghin sunt monumente de care locuitorii nu știu ce reprezintă sau în cinstea cui au fost ridicate. Pe strada Ierbuș, la intersecția cu strada Salcâmilor, în urmă cu doi ani a fost ridicat Monumentul Constructorilor de ambarcațiuni și al canotorilor. Lucrarea a fost proiectată și executată de către reghineanul Francisc Iorga, în aproximativ două luni și jumătate, și reprezintă o emblemă cu simbolul Jocurilor Olimpice, din piatră artificială patinată, intersectată de vâsle realizate din inox. Inițiativa acestei lucrări a avut-o, de fapt, Istvan Varga, fost inginer la IPL Reghin, împreună cu Leon Rotman, campionul, cel din urmă fiind prezent la dezvelirea monumentului. În numărul următor revenim cu un interviu amplu pe care campionul Leon Rotman, prezent sâmbătă la Gala Sportului Reghinean, ni l-a acordat în exclusivitate.

Codruța POP

codruta@ziaruldemures.ro

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close