Uncategorized

Viziune europeana pentru Targu-Mures

Inaintea oricarui proiect exista un vis. Ii chem pe tirgumureseni alaturi de mine, pentru ca visele noastre legate de Tirgu Mures sa devina realitate. Nu va fi usor. Dar am decis ca viziunea noastra sa o punem in practica.

Orasul a suferit destul tocmai din cauza lipsei oricarei viziuni si pentru ca nu s-a profitat de oportunitatile care au batut la usa cetatii noastre. S-a lucrat mult la intâmplare, dupa ureche.

Nimeni nu va veni sa gândeasca si sa munceasca in locul nostru. Trebuie sa ne inscriem in competitia cetatilor europene. Nu ne permitem sa lipsim din aceasta gala, chiar daca am ratat startul.

Va chem sa câstigam impreuna aceasta competitie. Noi si copiii nostri vom fi premiantii, mândria de targumuresean va fi medalia, iar traiul mai bun si mai linistit va fi rasplata pentru efortul nostru.

Va prezint pilonii centrali

ai proiectului pe care

impreuna il vom finaliza:

In primul rând vom instaura transparenta in luarea deciziilor, iar performanta va fi singurul criteriu al administratiei targumuresene.

In al doilea rând vom aseza la aceeasi masa administratiile locale din zona orasului nostru pentru desenarea directiilor Zonei Metropolitane, cea care va fi baza tuturor proiectelor de anvergura pe care le vom face

Targu-Muresul va fi inima acestei zone. A Zonei Metropolitane care reprezinta asocierea intre comunele din jurul municipiului, care se vor pune de acord pentru o dezvoltare sanatoasa.

Zona Metropolitana va permite o dezvoltare echilibrata si accentuata a tuturor localitatilor cuprinse in acest proiect. Zona Metropolitana ne va pune in pozitia de favoriti pentru accesarea fondurilor europene nerambursabile. Iar fondurile nerambursabile ne vor permite initierea proiectelor de dezvoltare pe termen mediu si lung pentru intreaga zona. Ne vor permite dezvoltarea unei infrastructuri solide si crearea unei zone industriale puternice in triunghiul Ungheni – Sânpaul – Vidrasau, care va insemna mai multe locuri de muncabine platite.

Perimetrul Ungheni-Vidrasau va deveni un important centru multinodal de transport. Aici isi dau intâlnire autostrada “Moldova” si autostrada “Transilvania”. Va fi o importanta zona cargo, de transfer de marfuri de pe aeroport pe calea ferata si pe autostrada.

Aeroportul “Transilvania” Targu-Mures va fi principala aerogara de transport marfa din aceasta zona a tarii.

In al treilea, si nu in ultimul rând, investitiile vor asigura bunastarea targumuresenilor

Infrastructura moderna va deschide orasul nostru catre Europa

Trebuie sa construim noi artere ale orasului. Este nevoie – si este posibil – sa mutam calea ferata in afara orasului, pe malul Muresului. Este nevoie si posibil sa o dublam. O noua cale ferata insotita de o noua sosea pe malul Muresului.

Pe postamentul vechii cai ferate vom construi o linie de tramvai, care va face legatura intre Gara Mica si Aeroport, pentru a unii cartierele cu zona industriala.

Orasul are nevoie de noi poduri peste râul Mures, iar pistele pentru biciclete vor fi integrate in strategia rutiera a orasului.

Vom fi mândri de statutul

nostru european, de nivelul

de trai ridicat

Odata incepute aceste proiecte de infrastructura, orasul se va deschide catre Europa, acolo unde ii este locul. Deschiderea inseamna investitii serioase. Cele din domeniul industriei vor fi realizate in zona Ungheni – Vidrasau pâna la Sânpaul.

Investitiile pe care le vom determina noi precum si cele private vor asigura acele locuri de munca care ne vor permite sa ne bucuram de o viata mai implinita.

Toate acestea sunt posibile printr-o buna gestionare a banului public si muncind pentru ca, lânga fiecare leu incasat din taxe si impozite, sa mai punem cel putin un leu adus din fonduri nerambursabile.

Targu-Muresul va fi un oras pregatit sa primeasca oaspeti

Targu-Muresul va deveni un oras linistit, iubitor de oaspeti, pregatit sa-i primeasca, inundat de flori si spatii verzi, un oras al sportului si al culturii. Cetatea va deveni un punct de referinta pentru cultura si traditii.

Orasul nostru isi va intoarce fata si spre râul Mures. Malurile acestuia vor deveni “axa verde-albastra a orasului”, locul preferat pentru activitati de timp liber. De beneficiile acestui proiect se vor bucura si complexul de agrement “Week-end” si Platoul Cornesti care vor fi, astfel, descongestionate.

Targu-Muresul

– “Cetatea Sanatatii”

Aceasta va fi eticheta orasului nostru. Astfel il vor identifica europenii. Si nu ma refer aici la industria de sanatate in acceptiunea ei generala, ci ma refer la un ansamblu care va cuprinde atât fabricile de medicamente, cât si spitalele, Universitatea de Medicina si Farmacie, centrele de sanatate, recuperare si intretinere, centrele de odihna, activitatile de prevenire a imbolnavirilor, centrele de educare pentru o alimentatie sanatoasa, bazele sportive. In acest concept vor fi integrate si activitatile de cultura, muzica, meditatie, invatamânt si cercetare.

Targu-Muresul isi va gasi, in sfârsit, locul pe harta Europei alaturi de orase precum Perugia, Nuremberg sau Haga. Orase iubite, vizitate, cu locuitori impliniti si totodata mândri ca fac parte din comunitati sanatoase, deschise, senine.

Cu totii trebuie sa raspundem acestei provocari si stim ca sta in puterea noastra sa le aratam tuturor ca integrarea europeana va veni mai repede pentru targumureseni, mult mai repede decât ne arata o serie de termene pesimiste.

Nimeni nu are timp si rabdare sa astepte visând. Cu totii ne dorim ca de astfel de realizari sa ne bucuram in timpul vietii.

Avem acelasi drum, acelasi tel trebuie doar sa fim sinceri cu noi insine si sa o recunoastem.

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close