Uncategorized

Voleiul – un business spectaculos?

Voleiul, unul dintre cele mai spectaculoase discipline sportive, este practicat de milioane de oameni. Agrement sau performanță, se află pe unul dintre primele trei locuri ca număr de practicanți. Este al doilea sport din punctul de vedere al popularității. Angrenajul echipei este un factor primordial. Orice minge căzută în teren constituie punct pentru adversar.

Ca sport de performanță, voleiul în sală deține supremația. În comparație cu sporturile individuale, sala este folosită de un întreg lot de jucători. Mingile sunt de asemenea un obiect comun. Cele folosite în prezent costă aproape 400 lei bucata și au o durabilitate de aproximativ doi ani. Pentru a ajunge la performanță, unui practicant i se recomandă parcurgerea tuturor etapelor de vârstă. Selecția primară este ideal să se facă la vârsta de 10-11 ani la băieți și 11-12 ani la fete. Acestea sunt vârstele stabilite de specialiștii care studiază această problemă. De regulă însă, contactul cu terenul se produce aproximativ cu un an mai repede, iar cel cu mingea mult mai devreme. Dacă nu ne referim la cluburile departamentale, unde criteriile și condițiile sunt diferite, trecerea prin aceste etape implică anumite costuri. Pentru un începător, înscrierea la secția de minivolei (11-13 ani), taxele care se percep variază între 35 și 50 lei lunar. La acestea se adaugă echipamentul personal și taxele pentru participarea la diverse concursuri mici și tabere. Pentru această categorie de vârstă, costurile se ridică la 1500 lei anual. Pentru „Speranțe” (14-15 ani), intervin competițiile de nivel național. Acestea implică și costuri pentru deplasări, echipamente mai performante și cantonamente. De aici și cadrelor care se ocupă de pregătirea copiilor li se pretinde pregătire de specialitate. La această categorie de vârstă costurile se ridică la aproximativ 2 000 lei anual. Categoria următoare este cea de „Cadeți” (16-17 ani). Practic, aceasta este adevărata rampă de lansare spre marea performanță. Cei care parcurg și această etapă pe cheltuiala proprie, vor trebui să scoată din buzunar minimum 3000 lei anual. Dacă se face un total, pentru cele trei etape a câte doi ani fiecare, se ajunge la suma de 13.000 lei.

Valoarea decide întotdeauna

Ajunși la vârsta junioratului, puțini care sunt pasionați de o ramură sportivă mai continuă atunci când perspectivele pentru a ajunge la performanță sunt reduse. Cei care continuă totuși sunt cei care o fac doar pentru că au îndrăgit prea mult această ramură. Ca în oricare altă disciplină sportivă, cei care intră în vizorul unei echipe, încă de la cele mai fragede vârste sunt selecționați și toate costurile sunt suportate de cluburile la care au fost cooptați. Un alt criteriu este și alegerea unui club subvenționat. La acestea, singurul criteriu este doar valoarea și seriozitatea sportivului. În schimb, eliminarea din lot implică automat și renunțarea. Contractele jucătorilor profesioniști pot ajunge, în funcție de campionatul unde activează, la valori comparabile cu cele din campionatele de fotbal. Acestea pot atinge sume cuprinse între 500.000 euro și două milioane. Chiar și în competițiile profesioniste de volei pe plajă există jucători ale căror contracte se ridică la un milion anual. Mulți joacă volei, unii, puțini, fac și bani frumoși din asta.

Mihai VEREȘ

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close