Uncategorized

Votul etnic vs. proiecte reale ale candidaților

La fiecare patru ani, politicienii mureșeni vin în fața electorilor pentru a le cere votul. Cu subiecte care mai de care mai diverse, cu â€daruri†electorale cât se poate de bogate. Totuși, cel mai bun motor electoral, a rămas după 22 de ani de la Revoluție votul etnic. Marea majoritate a primarilor (cu mici excepții în Reghin, Livezeni etc.) sunt aleși pentru că sunt români sau unguri. La fel se întâmplă și la președinția Consiliului Județean unde voturile se dau după apartenența la una dintre cele două comunități ale candidaților.

Din păcate, obișnuința politicienilor de a se folosi ori de câte ori au nevoie de sensibilul subiect al naționalismului și urii interetnice, a dus la perenizarea acestuia până în anul 2012. După manipularea grosolană a anului 1990, când pentru a se argumenta reînființarea Securității sub numele de SRI, s-a permis precedentul care și acum umbrește viitorul acestui oraș, vedem la fiecare alegeri exacerbarea conflictului româno-maghiar. În momentul în care s-a anunțat candidatura lui Frunda pentru fotoliul de edil local, toți cei care â€respiră†românește s-au bulucit să își dea cu părerea referitor la cum actualul senator va oropsi rasa valahă pe teritoriul Orașului trandafirilor dacă va ieși primar. Unii dintre ei, chiar tineri înregimentați politic spre actuala administrație a orașului, s-au declarat oripilați de orice încercare de aducere la suprafață a unui subiect ce promovează votul pe proiect, nu pe etnie.

Eu spun că este momentul ca cei care vor să trăiască într-un județ și oraș european, cei care vor să șteargă rușinea din 90, să facă pierduți toți acești 22 de ani marcați de conflictul interetnic româno-maghiar, chiar dacă acesta a fost non violent, să meargă să voteze proiectul, nu etnia. Nu este normal să ne temem în momentul în care suntem membri deplini și deja vechi ai UE, de anumite pretenții șovine și iredentiste ale unei părți ale comunității maghiare. Ar trebui să se vorbească mai mult de descentralizarea reală, de renunțarea la vechile forme de organizare internă a acestui stat pentru noi desene teritoriale. Care să țină cont de aspecte cum ar fi interesele economice, tradiții, cultură și mai puțin de etnie. Ar trebui și ungurii să o lase mai moale cu al lor Èšinut și să vorbească o limbă mai europeană decât predecesorii lor. Pentru că atunci, poate, și partea română va renunța la demni reprezentanți de genul Vadim Tudor sau Ghiță Funar.

Aceste alegeri locale vor arăta din nou modul în care s-a schimbat sau nu mentalitatea colectivă a românilor și maghiarilor. Dacă ea va rămâne și se va crampona într-un trecut mai puțin benefic, nu vom evolua spre lumea dorită niciodată. Iar copiii noștri se vor confrunta cu aceleași probleme ca și părinții și bunicii lor. DEMAGOGIE ȘI MANIPULARE!

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close