Uncategorized

Vremuri grele, haine rele. Straiele politicienilor, colecția de criză

Sunt tot timpul la patru ace, tocmai pentru că în meseria lor, look-ul contează enorm. Oamenii de rând le privesc

imaginea cu admirația și respectul cuvenite unor oameni de mare vază. Cu toate acestea, look-ul politicienilor e de multe ori departe de a fi perfect. Ziarul de Mureș a analizat imaginile a șase politicieni mureșeni pentru a vedea ce se ascunde în spatele șpilcuielii lor. În studiul realizat s-a luat în calcul părerea psihologului Andreea Nagy, a unui

designer vestimentar, ce a ales să-și păstreze anonimatul și nu în ultimul rând a cetățenilor obișnuiți.

LOKODI EDITA

Designer vestimentar: „Ca politician e ok, ca om e extraordinară, dar în rest e dezas­tru. Costumul pare făcut de o croitoreasă de cartier, nasturii deschiși la culoare atrag deranjant atenția, combinația culorilor este nefericită și mărimea inelelor sare în ochi. Iată câte scăpări am găsit unei singure persoane la o privire fugară. Pantofii sunt frumoși, iar jacheta lungă îi acoperă acceptabil formele plinuțe. Nu știu ce designer o îmbracă, dar cred că ar trebui să îl mai schimbe.”

Psiholog: „Doamna Lokodi Edita are aspectul unei funcționare blânde și amabile. Zâmbetul sincer pe care-l afișează cu ge­nerozitate sugerează faptul că avem de-a face cu o persoană amabilă și bună la suflet. Grija nu foarte mare pentru aspectul exterior poate avea și părți pozitive. O persoană îmbrăcată îngrijit, dar fără prea mari pretenții are de cele mai multe ori și alte preocupări decât look-ul. Din câte se pot vedea într-o poză, doamna Lokodi primește o notă destul de bună.”

A.I., 16 ani: „E îmbrăcată ca maică-mea. Și mama se îmbracă tot cu astfel de costume și poartă geanta pe umăr ca pe o tașcă de poștaș. Fără supărare, dar are haine cam bătrânești.”

CIPRIAN DOBRE

Designer: „Îmi place cum se îmbracă, întotdeauna este asortat și impecabil. Costumul îi vine bine, știe cum să se comporte într-o ținută elegantă, manșetele sunt ok, iar după cravată nu mă prea înnebunesc. Insigna din piept îi știrbește mult din ima­gine. E de suportat totuși și aceasta în cazul în care fotografia a fost făcută în campania electorală, iar insigna purta însemnul partidului.”

Psiholog: „Îngâmfare. Aceasta îmi inspiră imaginea lui Ciprian Dobre. Aspectul său e impecabil, în schimb zâmbetul și ochii sunt vicleni. Poziția în care este surprins arată un om cu o grijă excesivă pentru propria-i persoană. În privința notei pe care trebuie să i-o dau, nu comentez, îl las pe desinger să o facă.”

C.E., 51 de ani: „Domnul deputat e îmbrăcat frumos și atât. Părerea mea e că hainele fine sunt pentru atunci când merge la birou sau în Parlament, nu când vine să vorbească cu oamenii simpli. Ne simțim niște păduchioși când coboară din limuzină îmbrăcat ca un mire. Nu e de-al nostru… .”

DORIN FLOREA

Designer: „ Este îmbrăcat, să zicem clasic-sport. Se vede de la o poștă că îmbrăcatul nu este punctul lui forte. Aș fi preferat o cămașă fără dungi, pentru că sacoul este raiat. De obicei, domnul Florea are mânecile foarte lungi la sacou, iar costumele, atunci când le poartă, sunt cel puțin cu un număr mai mari.”

Psiholog: „Primul lucru care îmi sare în ochi sunt cele două pahare din prim-plan: unul cu gura în sus și altul cu gura în jos. Exact ca în bancul cu olteni: poate îi este sete, poate nu… . Primarul e o persoană mult prea lejeră. Această atitudine își are avantajele ei, cel mai mare avantaj e că oamenii simpli, care văd în el un om fără prea multe fițe, îl îndrăgesc.”

A.M., 30 de ani: „Domnul primar se îmbracă așa cum îi place lui. Eu prefer însă, bărbații mai atenți la ce poartă. Și soțul meu are aceeași meteahnă și nu prea-mi place lucrul acesta.”

FELICIA POP

Designer: „Elegantă și stilată. Haina din piele e foarte frumoasă și se potrivește cu geanta și cu pantofii. Remarc faptul că nu și-a luat fusta mai lungă decât haina de piele. Merită o notă bună din acest motiv. Tunsoarea o prinde de minune. Cu toate acestea e un pic prea împopoțonată. Bluză înflorată, mărgele și pe deasupra șal înflorat e puțin prea mult. Doamna Marta Ruja e îmbrăcată clasic, elegant, potrivit vârstei pe care o are.”

Psiholog: „Mie cele două doamne îmi lasă impresia de cucoane tomnatece ieșite în Mall la cumpărături. Doamna Pop are un aer tineresc. Cu geanta într-o mână și telefonul în alta, are comportamentul unei tinere căreia îi place să-și etaleze frumusețea, iar faptul că este cu un pas în fața doamnei Ruja spune tot despre diferența, măcar de vârstă, care e între cele două.”

C.R., 42 de ani: „Știu doamnele cum să se îmbrace. Probabil și eu aș ști dacă aș avea bani. Asta e. Cine poate, oase roade.”

ALEXANDRU FRÄ‚TEAN

Designer: „Discret și elegant. Domnul Frătean știe să se îmbrace potrivit cu fiecare eveniment la care merge. Cravata e în regulă și mas­chea­ză ușor burtica pe ca­re stă. Pantofii sunt finuți, dar plăsuța din mână nu se potrivește nici cum.”

Psiholog: „Trebuie să recunosc faptul că și-a asortat foarte inspirat cravata cu punga din mână. Omul pare destul de încordat și poziția în care urcă treptele mă face să mă gândesc la un cățel ce intră speriat în casă pe ușa din dos.”

I.V., 60 de ani: „Habar nu am cine e. Oricum, după cum arată, e o persoană cam ștearsă.”

GYORGY FRUNDA

Designer: „Cred că domnul Frunda poate să dea lecții tuturor despre cum trebuie să se îmbrace un politician. Cămașa se potrivește cu cravata în ciuda faptului că una este dungată și cealaltă înflorată.”

Psiholog: „Mie mi se pare că aici domnul Frunda seamănă cu un copil ce a plecat pentru prima dată în vacanță fără părinți. În poziția în care stă, parcă spune: Ok. Timpul a trecut. Probabil le-o fi trecut timpul… .”

S.R., 22 de ani: „Nu comentez. E o distanță colosală între ei și noi. Ca să-mi cumpăr o astfel de cravată ar trebui să nu mai mănânc 3 luni.”(A.C.)

Show More

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close